REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas ketvirtadienį sudarė laikinąją tyrimo komisiją bendrovės "Alita" privatizavimo aplinkybėms ištirti. Komisija yra įpareigota išvadas parengti per vieną mėnesį. Jai vadovaus Darbo partijos frakcijos parlamentaras Jonas Pinskus.

REKLAMA
REKLAMA

Aštuonių narių tyrimo komisija aiškinsis, ar privatizuojant bendrovę valstybei nebuvo padaryta žala, taip pat kuo vadovaudamasis Valstybės turto fondas (VTF) priėmė sprendimą iš privatizavimo konkurso pašalinti didžiausią sumą už "Alitą" siūliusį Italijos verslininką Luigiterzą Bosca (Luidžitercą Boską), o nugalėtoju pripažinti mažiausią sumą pasiūliusį pretendentą, rašoma Seimo nutarime.

REKLAMA

Ji taip pat nagrinės, ar Valstybės saugumo departamento, Policijos departamento ir Specialiųjų tyrimų tarnybos VTF pateikta informacija apie privatizavimo konkurso dalyvius buvo pagrįsta ir objektyvi.

O komisijai konstatavus, kad, "Alitą" privatizuojant valstybei buvo padaryta žala, jai reikės nustatyti ir atsakingus asmenis.

Opozicinės Liberalų demokratų frakcijos iniciatyvą kurti šią komisiją buvo parėmę 36 parlamentarai. Pagal Seimo statutą tiek parašų pakanka, kad laikinoji tyrimo komisija būtų sudaryta privalomai.

REKLAMA
REKLAMA

Komisijos sudarymo kritikai tvirtino, jog jai iškeltos užduotys peržengia Seimo kompetencijos ribas.

"Kaip pačiai komisijai paskelbti atsakingus asmenis už žalos padarymą? Tik teismas gali nustatyti atsakingus asmenis, o ne komisija", - posėdyje komentavo konservatorius Jurgis Razma. Jo nuomone, jai bus sudėtinga nustatyti, kiek pagrįsta specialiųjų tarnybų medžiaga, nes operatyvinės medžiagos rinkimas "turi daug slaptumo elementų".

"Alita" buvo privatizuota 2004 metų pradžioje, įmonės akcijas įsigijo jos vadovybė, sumokėjusi 58,05 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybės turto fondo iš privatizavimo pašalintas Italijos verslininkas L. Boska už privatizuojamą kontrolinį 83,77 proc. "Alitos" akcijų paketą siūlė didžiausią sumą - 90 mln. litų.

Vilniaus apygardos teismas balandžio pabaigoje pripažino L. Boskos pašalinimą iš derybų dėl "Alitos" privatizavimo neteisėtu ir nesąžiningu bei verslininkui priteisė 1,7 mln. litų žalos atlyginimo.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų