REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekspertai sklaido politikų įtarinėjimus, kad kitais metais sumažinus gyventojų pajamų mokestį augs ne darbuotojų realiosios pajamos, o mažės įmonių išlaidos. Tuo pačiu jie perspėja, kad biudžetas gali didėti - yra būdų mažinti įmonės pelną

REKLAMA
REKLAMA

Padidinusi pelno mokestį Vyriausybė neturėtų mechaniškai skaičiuoti biudžeto padidėjimo, įspėja finansų analitikai - yra būdų mažinti įmonės pelną, rašo dienraštis „Verslo žinios“.

REKLAMA

Anot naująjį įstatymo projektą, kuriuo Seimui siūloma įteisinti laikinai galiosiantį papildomą mokestį nuo pelno bazės, rengusio Jono Liongino, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko, Laikinojo socialinio mokesčio įstatymas galios dvejus metus. 2006 m. bus taikomas 4 proc., 2007 m. - 3 proc. mokesčio tarifas. J. Liongino teigimu, pagal įstatymą iš jo surinktos lėšos "bus skiriamos socialinėms programoms ir skurdą mažinančioms priemonėms finansuoti". Finansų ministerijos skaičiavimais, pirmaisiais metais iš šio mokesčio tikimasi surinkti apie 410 mln., antraisiais - apie 300 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Pelno mokesčio didinimą mažesne blogybe vadinantys analitikai įspėja, jog įplaukos į biudžetą iš socialinio mokesčio gali būti mažesnės nei tikimasi. Mindaugo Vaičiulio, Finansų analitikų asociacijos prezidento, teigimu, "teisiškai įmanomų būdų mažinti pelną yra, todėl tikėtina, kad į biudžetą bus surenkama mažiau nei tikimasi".

Kaip pavyzdį sumažinti įmonės pelną M. Vaičiulis mini turto nusidėvėjimą, o kiti finansų analitikai teigia, jog pelno rodiklius taip pat galima mažinti didinant įmonės išlaidas. Tačiau mažesnės įmonės tvirtina, jog mokesčių slėpimas ar perskirstymas naudojantis teisiniais metodais nėra paprastas dalykas, nes apskaitos standartai gana griežti. Didesnės atkreipia dėmesį, jog mokesčio didinimas nėra toks didelis, kad reikėtų ieškoti būdų koreguoti pelno rodiklius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai sklaido politikų įtarinėjimus, kad sumažinus gyventojų pajamų mokestį augs ne darbuotojų realiosios pajamos, o mažės įmonių išlaidos. Sumažinti "popierinį" atlyginimą darbdaviui trukdo darbo sutartis.

Jei nuo kitų metų liepos 6 procentiniais punktais bus sumažintas gyventojų pajamų mokestis, darbuotojų realios, "į rankas" gaunamos pajamos augs, o įmonių atlyginimų sąnaudos nesikeis.

Ingrida Šimonytė, Finansų ministerijos sekretorė, penktadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete (BFK) teigė, kad planuojama, jog nepaisant sumažinto gyventojų pajamų mokesčio tarifo 2006 m. įplaukos į biudžetą iš šio mokesčio bus 4 proc. didesnės negu šiemet. Tai lemti turėtų dėl mokesčio mažinimo augsiantis darbo vietų skaičius ir didėsiantis šio mokesčio mokėtojų skaičius, gyventojų vidutinis uždarbis.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų