REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vis po svetimus nešvarius skalbinius besirausiantys Seimo nariai šią savaitę suerzino ir šalies vadovą Valdą Adamkų - jis atvirai pareiškė, kad tokio valdžios moralinio nuopuolio dar nebuvo per visus penkiolika Lietuvos nepriklausomybės metų.

REKLAMA
REKLAMA

Dienraščio "Vakarų ekspresas" kalbinti politologai dabartinę parlamento kadenciją pavadino bestubure, o kai kurie politikai dėl nuolatinių skandalų ir juos lydinčių komisijų sudarymo pranašavo liūdną Lietuvos ekonomikos padėtį ateityje.

REKLAMA

Antra vertus, pasak pašnekovų, dabartiniams Seimo nariams esą nieko kito ir nelieka veikti, kaip tik taškytis purvais ir ieškoti kompromituojančios medžiagos arba elgtis kaip savo privačioje bendrovėje, nes ši kadencija įstatymų leidybos atžvilgiu parlamentarams - kone atostogos.

Komisijų Seimas

Naujai išrinktas parlamentas dar nedirba nė metų, tačiau jau pasižymėjo kaip politiškai nepasiruošusių Seimo nario darbui žmonių, nuolat įsiveliančių į įvairiausius skandalus, vieta.

REKLAMA
REKLAMA

"Peckeliūnišką" reikalų neišmanymą keitė KGB baubų vaikymas, atostogaujančių parlamentarų gaudymas, privačių interesų derinimo su valstybine tarnyba konfliktai, o dabar - ir "ūkiškas" sumanymas papurtyti ūkio ministrą Viktorą Uspaskichą.

Kiekvieną skandalą parlamentarai nusprendžia "aprengti" kokios nors laikinosios tyrimo komisijos ar darbo grupės rūbais.

V. Uspaskicho asmuo Seimo nariams atrodė toks išskirtinis, kad jo veiklai ištirti prireikė net trijų komisijų. Parlamentarai turės ruoštis posėdžiams, susipažinti su didele krūva medžiagos, dalyvauti apklausose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau pagrindinis Seimo nario darbas ir rūpestis - atstovauti rinkėjams, o ne raustis po ministrų ar kolegų rūbų spintas, ten ieškant nešvarių drabužių.

Prezidentas supykdė

Reaguodamas į nesibaigiantį politinį spektaklį šalyje, šią savaitę šalies vadovas V. Adamkus pratrūko - jis iškėlė klausimą, ar Seimas dabar gali imtis įstatymų leidybos.

"V. Adamkus akcentavo, kad pastaruoju metu kuriamos parlamentinės darbo grupės ir komisijos skandalams, konfliktams nagrinėti, kurie, valstybės vadovo manymu, jau pradeda paralyžiuoti valstybės darbą", - prezidento žodžius "Vakarų ekspresui" perdavė jo atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

REKLAMA

Po tokios replikos kai kurie valdančiosios daugumos nariai labai įsižeidė.

"Jei būčiau piktas žmogus, aš sakyčiau, kad tokie pareiškimai - Seimo įžeidimas. Parlamentas dirba, priiminėja su eurointegracija susijusius, kitus įstatymus. O komisijų sudarymas - konstitucinis ir Seimo statuto dalykas, jos nėra sukuriamos vos šovus į galvą tokiai minčiai. Tai - viena iš parlamentinės kontrolės formų", - "Vakarų ekspresui" sakė vienas iš Seimo patriarchų socialdemokratas Česlovas Juršėnas.

Jo teigimu, darbas skandalus narpliojančiose komisijose esą netrukdo užsiimti ir įstatymų leidyba, kuriai šią kadenciją, tiesa, bus skiriama mažiau dėmesio.

REKLAMA

"Taip yra, nes per praeitą kadenciją, pernai metų pabaigos duomenimis, mes buvome priėmę net 2,5 tūkst. su naryste Europos Sąjungoje susijusių įstatymų ar teisės aktų. Liko nesuderinti vos 17 dokumentų. O Malta, pavyzdžiui, nesuderino apie 250 įstatymų", - sakė Č. Juršėnas.

Trūksta nugarkaulio

Šis politikas nesutiko, kad dabartinė Seimo kadencija yra pati skandalingiausia Lietuvos parlamentų istorijoje.

"Mano pirmininkavimo Seimui kadencijos metais vienas parlamentaras vienam mėnesiui išvyko atostogų, tačiau grįžo tik po pusės metų. Ar dabar tai įsivaizduojama? Žinoma, aš per daug ir nešurmuliavau, nes jis buvo ne mūsų frakcijoje, tad vienu balsu mažiau opozicijoje", - juokavo Seimo vicepirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis priminė ir tai, kad Aukščiausioje Taryboje-Atkuriamajame Seime yra tekę politikus net išvaryti iš posėdžių salės už parlamento vadovo įžeidimą.

Tačiau politologams atrodo kitaip - pasak Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojo Raimundo Lopatos, ši kadencija - be nugarkaulio.

"Tai, kas dabar vyksta, nėra panašu į įprastą parlamentinio darbo specifiką. Didžiausia Lietuvos politikos problema - kad mūsų šalyje nebeliko politikos. Negalima valstybės reikaluose elgtis kaip savo UAB. Tiesiog naujųjų parlamentarų mentalitetas - kitoks", - "Vakarų ekspresui" sakė politologas.

REKLAMA

Jis pastebėjo, kad kai kurie dabartiniai Seimo nariai daugiau laiko praleidžia ne plenarinių posėdžių salėje, o parlamentinėje Etikos ir procedūrų komisijoje.

Kitas politologas Lauras Bielinis taip pat teigė, kad Seimo nariai didžiąją laiko dalį esą praleidžia nežinia kaip.

"Visokių komisijų kūrimas, ieškojimas tiesos... Gal to ir reikia, tačiau jei tai vienintelis Seimo darbas, tai jis man primena stovintį vežimą. Reikia galvoti, ką daryti, kad nebūtų skandalų, o ne kaip juos išnarplioti. Dabartinis parlamentas atsilieka nuo tempo, kuriuo galėtų dirbti, nerealizuoja visų galimybių", - mūsų dienraščiui sakė politologas.

REKLAMA

Kalta aplinka

Trijų su V. Uspaskicho veikla susijusių parlamentinių komisijų vadovas Vaclovas Karbauskis "Vakarų ekspresui" teigė, kad komisijos yra reikalingos ir "nieko nepadarysi, tokia jau Seimo priedermė".

"Be to, šią kadenciją ir įstatymų mažiau reikės išleisti. Tačiau atkreipkite dėmesį ir į tai, kad mūsų visuomenė valdžios vyrų darbui pasidarė itin reikli, viską stebinti per padidinamąjį stiklą", - sakė parlamentaras.

Jis svarstė, kad toks visuomenės požiūris esą atsirado po eksprezidento Rolando Pakso nušalinimo peripetijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Žmonėms buvo parodyta, kaip politikas privalo elgtis, ko nepainioti, kaip tarnauti visuomenei. Tai ir paakino kitaip, dėmesingiau žiūrėti į politikų veiklą. Toks požiūris teigiamas, tačiau ir skandalai dažnai labiau išpučiami", - teigė V. Karbauskis.

Antrą kadenciją parlamente dirbantis Eligijus Masiulis vienareikšmiškai teigė, kad Lietuvoje yra kitų problemų, kurias privalo Seimas spręsti, užuot sudarinėjęs laikinąsias komisijas.

"Tie skandalai diskredituoja parlamento vardą. Šią kadenciją sudarytos tyrimo komisijos jokių apčiuopiamų rezultatų nedavė, jos tapo tiesiog politinės kovos instrumentu. Nuo R. Pakso laikų prasidėjusi politinė konfrontacija, deja, tęsiasi ir dabar. To pasekmės gali būti liūdnos ekonomine prasme", - sakė klaipėdietis.

Dabartinis Seimas jam priminė "kažkokį nacionalinį dramos teatrą".

Denisas Nikitenka

Dienraštis „Vakarų ekspresas“ www.ve.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų