REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ūkio ministro Viktoro Uspaskicho veiklai tirti Seimas suformavo tris komisijas, kurioms vadovaus tie patys parlamentarai, o priklausys daugiausia tie patys politikai. Socialdemokratas Algimantas Salamakinas susidariusią situaciją pavadino "anekdotiniu atveju".

REKLAMA
REKLAMA

Seimas antradienį suformavo tris komisijas skandalui dėl ūkio ministro Viktoro Uspaskicho ir kitų pareigūnų galimai sukeltų interesų konfliktų ištirti, kurioms vadovaus tie patys parlamentarai, o priklausys daugiausia tie patys politikai. Tiek valdančiosios koalicijos, tiek opozicijos atstovai ragino apsiriboti viena komisija, kuri atsakytų į visus kilusius klausimus.

REKLAMA

Opozicinių Tėvynės sąjungos bei Liberalų ir centro frakcijų inicijuota laikinoji tyrimo komisija aiškinsis V. Uspaskicho galimai neteisėtą veikimą proteguojant kai kuriuos asmenis ir bendroves. Šį tyrimą paskatino įtarimai dėl galimai neskaidraus Specialiosios žemės ūkio ir kaimo plėtros paramos programos (SAPARD) lėšų skirstymo, taip pat numanomas su ministru susijusios bendrovės "Krekenavos agrofirma" ir jam artimų asmenų protegavimas svarstant valstybinės reikšmės projektus su Rusija bei kuriant verslo informacijos centrus.

REKLAMA
REKLAMA

Darbo partijos frakcijos siūlymu sudaryta komisija aiškinsis, ar žiniasklaidoje paskelbtą tekstą rusų kalba apie Maskvos vyriausybės atstovo Baltijos šalims Aleksandro Mizgario raštą Maskvos vyriausybė yra oficialiai perdavusi Lietuvos valstybinėms institucijoms, juridiniams ar fiziniams asmenims ir ar paskelbtas tekstas yra dokumentas.

Nustačius, kad tekstas yra oficialus dokumentas, komisijai siūloma pasirūpinti jo vertimu į lietuvių kalbą ir ištirti dokumento turinį dėl Lietuvos politikų galimų viešųjų ir privačių interesų nesuderinamumo požymių, sprendžiant tarpusavio bendradarbiavimo klausimus tarp Ūkio ministerijos ir Maskvos vyriausybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita Darbo partijos frakcijos inicijuota komisija turėtų ištirti politikų viešųjų ir privačių interesų nesuderinamumo požymius, išryškėjusius Valstybės kontrolės atliktame 2004 metų SAPARD lėšų panaudojimo audite.

Komisijos sudarytos iš 12 narių pagal proporcinį atstovavimo frakcijoms principą. Valdančiajai Darbo partijos frakcijai jose atstovaus Andrius Baranauskas, Kęstutis Daukšys ir Loreta Graužinienė. Socialdemokratai į komisijas delegavo Juozą Oleką ir Algirdą Sysą, socialliberalai - Vaclovą Karbauskį, Valstiečių ir Naujosios demokratijos frakcija - Viktorą Rinkevičių.

REKLAMA

Opozicinė Liberalų demokratų frakcija į komisijas delegavo Remigijų Ačą, nors dar prieš kelias valandas ketino siūlyti tris skirtingus parlamentarus.

Tik Tėvynės sąjungos bei Liberalų ir centro frakcijoms komisijose atstovaus skirtingi asmenys. Į pirmąją komisiją konservatoriai delegavo Edmundą Pupinį ir Jurgį Razmą, liberalcentristai - Eligijų Masiulį ir Raimondą Šukį. Antrojoje komisijoje dirbs konservatoriai Rimantas Dagys ir Algirdas Vrubliauskas bei liberalcentristai Vytautas Čepas ir Saulius Lapėnas, trečiojoje - konservatoriai Rasa Juknevičienė ir Rytas Kupčinskas bei liberalcentristai Jonas Čekuolis ir Raimundas Palaitis.

REKLAMA

Visų trijų komisijų pirmininku paskirtas V. Karbauskis, jo pavaduotoju - R. Ačas, nors konservatorė R. Juknevičienė kritikavo juos kaip esą ūkio ministrui ir prieštaringai vertinamam verslininkui Jurijui Borisovui artimus žmones.

Vos pradėjus diskusijas dėl pirmosios komisijos suformavimo posėdyje įsiplieskė ginčas, ar nevertėtų visų trijų tyrimų sujungti į vieną. Tokius siūlymus vienas po kito teikė tiek valdančiųjų, tiek opozicinių frakcijų atstovai.

Anot socialdemokrato Juliaus Sabatausko, atrodys keistai, jei "trys komisijos su ta pačia sudėtimi ir ta pačia vadovybe rinksis į atskirus posėdžius". Parlamentaro teigimu, posėdžiaudamos atskirai komisijos vėliau turės priežastį teisintis, kad nespėjo laiku parengti išvados.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Ar čia noras susireikšminti, susidievinti? - stebėjosi J. Sabatauskas. - Nėra dvylikos dievų tėvų, sūnų ir šventųjų dvasių, yra viena Trejybė". Į tai posėdžiui pirmininkavęs Seimo vicepirmininkas Gintaras Steponavičius replikavo: "Už tai yra dvylika apaštalų".

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos narys socialdemokratas Algimantas Salamakinas susidariusią situaciją pavadino "anekdotiniu atveju". Tačiau jis pabrėžė, jog Seimo statutas numato, kad laikinoji tyrimo komisija sudaroma privalomai, jei tokią iniciatyvą paremia ne mažiau kaip 1/4 parlamentarų, arba 36 Seimo nariai.

REKLAMA

Konservatorius Saulius Pečeliūnas pareiškė taip pat esąs už vienos komisijos suformavimą, tačiau jai esą turėtų vadovauti kiti asmenys. Opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus tvirtinimu, trijų komisijų sudarymas yra sąmoninga Seimo diskreditacija. Trims komisijoms vadovausiančių parlamentarų pečius esą užguls didelė atsakomybė, todėl A. Kubilius nuogąstavo, kad jie gali nesąžiningai atlikti savo darbą.

Vienai iš anksčiau dirbusių laikinųjų tyrimo komisijų dirbęs "valstiečių" atstovas Kazys Bobelis teigė, esą viena šios komisijos darbo diena kainavo 2 tūkst. litų. Anot jo, nelogiška sudaryti tris skirtingas komisijas tam pačiam atvejui tirti, "kurios tik leis pinigus, o iš tikrųjų nieko nepasieks".

Seimo laikinosios tyrimo komisijos savo išvadas turėtų pateikti per mėnesį nuo jų sudarymo dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų