REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klausimėlių magas

Klausimėlių magas34 metų televizijos laidų „Klausimėlis“ ir „Aerodromas“ vedėjas Juras Jankevičius labiausiai išgarsėjo, išmokęs lietuvius juoktis... iš savęs!

REKLAMA
REKLAMA

Žygdarbio pradžia - baimė

Juro Jankevičiaus portretą galima tapyti dvejopai: kaip provokatoriaus (iš „Klausimėlio“) ir kaip aviacijos fanatiko. Trauka „žydroms padangėms“ atsirado šitaip:

REKLAMA

- Prieš 10 metų filmavome reportažą TV laidai „Laivės alėja“ - apie galimybę paskraidyti lėktuvu „An-2“ virš Kauno (dar toks lėktuvas vadinamas „kukurūzniku“). Nusileidę sutikom tuometinį parašiutininkų klubo viršininką. Tas pakvietė: „Atvažiuokite, gal su parašiutu iššoksite“.

„Žygdarbiui“ pasiryžo visa kūrybinė grupė: žurnalistai Juras, Monika Domarkaitė, Laimis Bratikas, operatorius Jonas Dirsė. Pirmasis rizikavo Laimis: persižegnojo ir iššoko. Kai atėjo Juro eilė, jis susvyravo: „Ai, gal kada kitą kartą.“

REKLAMA
REKLAMA

- Tačiau man už nugaros stovėjo Monika. Negalėjau „apsipazorinti“

Ir „neapsipazorino“ - nuo to laiko jau atliko 500 šuolių.

J. Borisovo dėmesys

Juras taip susidomėjo aviacija, kad netrukus ėmė rengti laidą „Aerodromas“, kuri baisiai patiko „Aviabaltikos“ bosui Jurijui Borisovai. Tas net pasiūlė:

- Daryk laidą pas mane. Mokėsiu 10 kartų daugiau.

Žurnalistui toks pasiūlymas pasirodė nerimtas. Juk J. Borisovas prieš žadėdamas aukso kalnus net nepasiteiravo, kiek Juras gauna algos!

Gatvės „perliukai“

- O vieną dieną laidai „Laisvės alėja“ pritrūkome siužetų. Mikliai sumąstėme: išeisime į gatvę ir pasiteirausime žmonių, kas tik šaus į galvą. Pavyzdžiui, kas yra Galilėjus? Kai iš pirmo praeivio išgirdome, kad šis mokslininkas išrado ratą, iškart supratome aptikę aukso gyslą! Daugelis mūsų pašnekovų nesugeba atsakyti į elementariausius klausimus. Jurbarke viena „fantastiška“ ponia teigė, kad poetas Kazys Binkis išrado vandentiekio čiaupą. Pasiteiravau, kas nutiktų, jei K. Binkis nebūtų jo išradęs? Ponia atšovė: „Tai vanduo bėgtų ir bėgtų...“. Žmonės nesidrovi savo nežinojimo. Rimtu veidu aiškina, kad žagrė - tai spąstai varlėms. O vyžos panašios į girnas, jomis grūdus maldavo. Įdomi versija, kad spragilas - naminis paukštis, dedantis kiaušinius (viena labai graži panevėžietė pareiškė neatsisakysianti jų paragauti). Po tokių teiginių „Klausimėlio“ atradimai, kad žaginys - tai supamoji lova arba kad Jogaila užkariavo Angliją, jau nebejuokingi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartais laidos herojai blyksteli dar „originalesnėmis“ mintimis. Tarkime, aiškina, kad Sąjūdžiui tarybiniais laikais vadovavo Maironis. Arba kad Sąjūdis - prietaisas mašinai užvesti. Kito „šviesuolio“ nuomone, ši organizacija, kai jai vadovavo V. Landsbergis, išvadavo Vilnių nuo lenkų...

Kas tas Juras?

Kažin ką žmonės Kauno Laivės alėjoje atsakytų, paklausti, kas yra Juras Jankevičius?

- Bandžiau klausinėti, kas yra Henrikas Vaitiekūnas (TV žurnalistas, laidos „Laisvės alėja“ įkūrėjas). Išgirdau, kad jis yra Seimo narys, Kauno mafijos bosas…

REKLAMA

Kai kolegos iš LTV kitai laidai prie Laisvės alėjos fontano ėmė teirautis, „Kas yra Juras Jankevičius?“, 7 iš 10 žmonių visiškai nusišnekėjo. Pavyzdžiui, minėjo, kad Juras galbūt pastatė Kauno Soborą...

- Labai geras pataikymo procentas. Nes mes net neskaičiuojame, kiek žmonių atsako teisingai - jų tiek mažai.

- O pats ar gali pasigirti aukštu IQ (intelekto koeficientu), kaip, pavyzdžiui, ekrano įžymybė Sharon Stone?

- O kas ta Sharon, ir kas tas IQ? - išsisuka nekaltai išpūtęs akis.

- Na, gerai, ką apie save pasakytum, paklaustas, kas yra Juras?

- 34-erių vyrukas iš Kauno. Turi katiną Brisių, kuris moka duoti koją, palieptas „sėsti“ vykdo komandas, tik loti nesugeba. Dar turi kaimyną, vardu Paksas...

REKLAMA

Paksas-Juodoji ausis

Pusę metų (šaltuoju laikotarpiu) Juras gyvena Kaune su mama, sename 4 kambarių bute, o kitą pusę - sode netoli Lapių gyvenvietės (mažiau nei 20 km nuo Kauno). Ten ir bičiuliaujasi su Paksu.

- Kai 1999 metais premjeras Rolandas Paksas atsistatydino, išgirdau sodo kaimyną šitaip šaukiantį savo šunį... Kai jis kaukia žiūrėdamas į iš Karmėlavos kylančius turboreaktyvinius lėktuvus, išeinu į lauką ir šaukiu: „Nutilk tu, Paksai, šunsnuki tu“. Ir, žinote, klauso.Tarsi norėdamas pabrėžti savo bičiulystę su Paksu, Juras prieina prie kaimyno tvoros, ištiesia ranką, kurią šunelis pagarbiai aplaižo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Labai normalus šunsnukis. Gal kiek isteriškas ir kartais pasiutęs. Bet vertas savo vardo.

Statybininkų „dusintojas“

Sodo sklypą už Lapių, ant tvenkinio kranto, gavo Juro tėvai. Prieš 20 metų pradėjęs statybas kartu su tėčiu (betonavo pertvaras, pamatus), namą Juras baigė tik šiemet. Per tuos užsitęsusius darbus tapo puikiu statybininkų psichologijos žinovu:

- Juos reikia „dusinti“. Štai plyteles lauke suklojo „didvyriškai“ - per lietų. Pažiūrėkit, kaip atrodo (duria pirštu į išplaukusias siūles). Pinigai dar nesumokėti - tegul sutvarko iki galo.

REKLAMA

Juras visuomet patikrina statybininkų pateiktas sąskaitas - kad neatsirastų „nereikalingų darbų“. Kartais vieną kitą punktą išbraukia. Statybininkai dažniausiai su pastabomis sutinka, o Juras dėl tokio stropumo sutaupo iki 20 procentų.

Elektrinis paplūdimys

Vis dėlto vyrukas nėra iki galo patenkintas namu.

- Didžiausias trūkumas, kad į kiekvieną aukštą - atskiras įėjimas iš lauko (čia dėl užsitęsusio namo tobulinimo). Labai nepatogu, kai šalta ar lyja, bėgti per lauką iš savo kambario trečiame aukšte į virtuvę ar dušą.

REKLAMA

Tačiau viduje tikrai jauku, sienos iškalinėtos lentelėmis, stovi dvi naujos „buržuikės“.

Papildomų rūpesčių kelia lieptelis, vedantis iš Juro sklypo į tvenkinį. Po to, kai vieną „mauduolį“ prieš kelerius metus neaiškiomis aplinkybėmis nutrenkė elektra, sodų valdžia liepė nusirinkti lieptelius - kad niekas nesimaudytų. Tačiau Juras ir jo kaimynai pasipriešino:

- Mums savo lieptą griauti? Būtų neprotinga.

Galiausiai sutarė, kad liepteliai liks, tačiau jie turi būti papuošti gąsdinančiais užrašais „Už pasekmes atsakote patys“. Žurnalistas pagamino tokią lentelę, tačiau ją kažkodėl paslėpė giliai žolėje. Dar viena saugumo priemonė - virtuvėje pakabintas gelbėjimosi ratas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Santechnikas su „cangėmis“

Anot Juro, gali susidaryti klaidingas įspūdis, kad jis yra labai ūkiškas, auksarankis ir visų galų meistras.

- Tai - žiauri netiesa. Prisimenu, sykį pasiėmęs „canges“ (santechnikų reples) prieš TV kamerą tvarkiau vamzdžius. Norėjau pademonstruoti, kad mano kvalifikacija nekokia, nes nusibodo žiūrovų prašymai sutvarkyti jiems čiaupus (naivuoliai tikėjo, kad „Laisvės alėja“ - visagalė).

Tačiau žinių trūkumas nesutrukdė Jurui pačiam rekonstruoti sodo kanalizaciją.

- Nusipirkai plastikinius vamzdžius, sudėjai, ir viskas.

„Auginu žolę!“

- Ir daržininkas aš nekoks. Nors kažkada buvo toks nuotykis. Gūdžiais ekonominės suirutės metais Kauno valdžia neskyrė nė cento Laisvės alėjos gėlėms. Prie fontano centrinėje apleistoje miesto klomboje pasodinome bulvių, burokėlių, kopūstų. Daržovės prigijo. Kai rezultatus parodėme per TV, atėjo komunalininkai, viską sunaikino ir pasėjo kažkokią žolytę.

REKLAMA

Dabar sode Juras augina keliolika tėvo ir tetos sodintų medžių. Tačiau nelabai skiria rūšis:

- Pernai neteisingai nugenėjau kriaušę, galvodamas, kad tai - obelis. Dėl viso pikto šiemet pasikviečiau genėtoją profesionalą. Užtat pats auginu žolę. Tręšiu, laistau, pjaunu. Tai labai atsakingas darbas.

„Antra pusė“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų