REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas sudarė laikinąją komisiją galimiems korupcijos atvejams Vilniaus miesto savivaldybėje ir sostinės mero, Liberalų ir centro sąjungos lyderio Artūro Zuoko veiksmams ištirti.

REKLAMA
REKLAMA

Jo suformavimui pritarė 68, prieš balsavo 3, susilaikė 14 parlamentarų. Už komisijos sudarymą balsavo visų frakcijų atstovai, prieš - tik du liberalcentristai ir vienas socialliberalas. Tarp susilaikiusiųjų buvo po kelis liberalcentristus, socialdemokratus, socialliberalus ir konservatorius.

REKLAMA

Daugiausiai Darbo partijos ir Liberalų demokratų frakcijų narių iniciatyva sudarytos komisijos pirmininku paskirtas Darbo partijos frakcijos narys Vytautas Draugelis, jo pavaduotoju - Liberalų demokratų frakcijos narys Vytautas Galvonas.

Po kai kurių parlamentarų ir teisininkų kritikos komisijos iniciatoriams dėl pernelyg nekonkrečių užduočių komisijai, jie pasiūlė įpareigoti komisiją ištirti šių metų balandžio-gegužės mėnesiais žiniasklaidoje paskelbtus faktus apie galimą korupciją Vilniaus miesto savivaldybėje.

REKLAMA
REKLAMA

Komisijai taip pat teks išsiaiškinti, ar A. Zuoko, tarybos narių bei savivaldybės administracijos valstybės tarnautojų veiksmais nebuvo pažeisti teisės aktai, tarnybinė etika bei viešųjų ir privačių interesų derinimo principai, taip pat nustatyti, ar buvo proteguojama UAB "Eksimeta" Maskvos vyriausybėje.

Nurodyti A. Zuoko pavardę ir jam mestus įtarimus protegavus šią bendrovę pasiūlė Darbo partijos frakcijos seniūnė Loreta Graužinienė. Ankstesniame projekto variante nebuvo minima nei mero pavardė, nei bendrovės pavadinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liberalcentristai pasipiktino, kad ši formuluotė tampa išankstiniu kaltinimu A. Zuokui, tačiau Seimas jai pritarė.

Be to, komisija turės ištirti, ar Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT), Generalinės prokuratūros ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos vadovai ar specialistai žinojo apie galimus korupcijos faktus bei kokių priemonių šios institucijos ėmėsi jiems ištirti ir užkardyti.

Komisija sudaryta iš 12 parlamentarų pagal proporcinio atstovavimo Seimo frakcijoms principą. Valdančiajai Darbo partijos frakcijai joje atstovaus Antanas Bosas, V. Draugelis ir Vilija Vertelienė, Socialdemokratų frakcijai - Jonas Juozapaitis ir Vytautas Saulis, Naujosios sąjungos frakcijai - Artūras Skardžius, Valstiečių ir Naujosios demokratijos frakcijai - Rima Baškienė.

REKLAMA

Opozicinė Tėvynės sąjungos frakcija į komisiją delegavo Antaną Matulą ir Viliją Aleknaitę, Liberalų ir centro frakcija - Vytautą Bogušį ir Rimantą Remeiką, Liberalų demokratų frakcija - Vytautą Galvoną.

Tyrimo išvados Seimui turėtų būti pateiktos per mėnesį nuo komisijos sudarymo.

Kai kurie kiti parlamentarai suabejojo, ar komisijoje derėtų dirbti V. Galvonui dėl esą galimo išankstinio priešiško nusistatymo prieš sostinės merą. Liberalų demokratų frakcijos narys anksčiau vadovavo UAB "Šiaurės miestelis", tačiau A. Zuokas 2002 metais jį atleido. Vėliau V. Galvonas tapo prezidento Rolando Pakso, kuris vėliau buvo nušalintas per apkaltą, patarėju.

REKLAMA

Neseniai LNK žinios paskelbė, esą įmonių grupė "Rubicon Group" už jai naudingus Vilniaus miesto savivaldybės sprendimus nuo 2001 metų liepos iki 2003 metų birželio sumokėjo 2,3 mln. litų, dolerių arba eurų "abonentu" ar "kolega" vadinamam asmeniui. Tokie duomenys esą užfiksuoti STT per kratas rastuose įmonių grupės juodosios buhalterijos dokumentuose.

A. Zuokas pareiškė ketinąs privačiai teistis su LNK dėl apšmeižimo, nes esą šis reportažas buvo parengtas siekiant sudaryti įspūdį, kad minimas "abonentas" turėtų būti meras. LNK žurnalistai spėlionių dėl "abonento" tapatybės neskelbė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ūkio ministras Viktoras Uspaskichas taip pat apkaltino sostinės merą, esą jis be konkurso ir reikiamų valdžios institucijų sprendimų siekė, kad Lietuvos UAB "Eksimeta" galėtų statyti Lietuvos didmeninės prekybos bazę bei logistikos centrą Maskvoje ir kad jai būtų perregistruotas šiai bazei bei logistikos centrui statyti numatytas 2,19 hektaro ploto žemės sklypas.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų