REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Belgijoje, Antverpene, įsikūrusiame Tropinės medicinos tyrimų institute atliktas tyrimas teikia vilčių, kad Europoje AIDS sukeliantis virusas, vadinamasis ŽIV, silpnėja. Žurnale „AIDS“ skelbiamos mokslininkų tyrimo išvados, kad virusas praranda savo gebėjimą replikuotis, t.y. savaime dvigubėti, o tai reiškia, kad jis tampa mažiau pavojingas.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo vadovas daktaras Kevinas Arienas atkreipia dėmesį, kad tyrimas nebuvo plačios apimties, be to, nustatytos ŽIV silpnėjimo tendencijos galioja tik tam tikroje Europos dalyje, o ne visame pasaulyje. Tačiau mokslininkų išvados apie AIDS sukėlėjų evoliuciją nuo epidemijos pradžios iki šiandienos teikia nedidelę viltį, kad žmogaus imunodeficito virusas tampa ne toks pavojingas.

REKLAMA

Mokslininkai tyrė 24 Antverpeno ŽIV/AIDS klinikoje apsilankiusių pacientų kraujo pavyzdžius. Pusė jų buvo paimti tarp 1986 ir 1989 metų, o kita pusė – tarp 2002 ir 2003 metų. Pirmiausia tyrėjai nustatė viruso dalelių kiekį kraujo kubiniame centimetre ir jo potipį. Europoje ir Šiaurės Amerikoje vyrauja B potipis, o Afrikoje, kur ŽIV infekuotų asmenų gerokai daugiau ir viruso plitimo tempų nepavyksta stabdyti, dažniausiai susiduriama su C potipiu. Daugumoje dr. Arieno tirtų kraujo pavyzdžių aptiktas B potipio virusas. Nustatę viruso koncentraciją ir potipį atskiruose kraujo mėginiuose, mokslininkai maišė skirtingų žmonių kraujo pavyzdžius ir stebėjo pokyčius.

REKLAMA
REKLAMA

Sumaišius labiausiai panašius 9-ojo dešimtmečio ŽIV užkrėsto kraujo pavyzdžius su šio amžiaus pradžioje paimtais kraujo mėginiais ir palaikus juos vienodose laboratorijos sąlygose paaiškėjo, kad net 75 proc. tarp 2002 ir 2003 užsikrėtusiųjų kraujyje aptikti AIDS sukėlėjai virusai menkiau virulentiniai negu 9-ojo dešimtmečio kraujo pavyzdžių ŽIV. Žinoma, tokias išvadas reikia vertinti labai atsargiai ir pagrįsti išsamesniais tyrimais, bet atsiranda vilčių sukurti veiksmingą vakciną nuo AIDS. Kitaip tariant, silpstant žmogaus imunodeficito viruso galioms, įmanoma gauti tokią viruso atmainą, kuri nesukeldama ligos paskatintų organizmą įgyti atsparumą AIDS.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl silpnėja AIDS sukėlėjas, kol kas tik spėliojama. Tyrimo autoriai mano, kad viruso galios silpnėjimą galime aiškinti genetikų vadinamu „butelio kaklelio“ efektu, kurio priežastys kol kas neaiškios, ir ŽIV savaiminio dvigubėjimo gebėjimo silpnėjimą sieti su menkėjančia genetine įvairove, daug kartų perduodant virusą iš vieno organizmo į kitą. Kuo mažesnė genetinė įvairovė ir viruso savaiminio dvigubėjimo galimybės, tuo ligos sukėlėjas mažiau pavojingas. Tačiau Londono Karališkojo koledžo profesorius Goeffreyis Garnettas primena, kad ne visada laboratorijų mėgintuvėliuose dauginami ligos sukėlėjai veikia taip pat, kaip žmogaus organizme, nes laboratorijoje neįmanoma numatyti visų aplinkos veiksnių.

Pagal užsienio spaudą parengė Gintaras Aleknonis

www.lrt.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų