REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietus veja į namus. O kas namuose? Aišku, ta mus visus formuojanti dėžė.

Šeštadienis

Gal kad 13-ta diena - gerokai pakariausime. Geriausiai kariauja, kaip galima įsitikinti, moterys režisierės. Tokios menininkės kaip Kathryn Bigelow „K-19“ (TV1, 21.00 val.), kad ir matytas, kad ir verčiantis prisimerkti, kai amerikiečiai vaidina rusus, vis dėlto logiškai ir su meistriška įtampa demonstruoja visai įmanoma karinį JAV ir SSSR konfliktą. Pagal tikrą istoriją, liečiančią dar vieno atominio povandeninio sovietų laivo, kažkodėl besišlaisčiusio prie Amerikos krantų, avariją. Oliverio Stone’o antikarinis „Gimęs liepos 4-ąją“ (Tango TV, 22.00 val.), rodąs Tomą Cruise’ą Vietnamo karo invalidu, irgi įspūdingas, nors berods dar praėjusią savaitę rodytas.

REKLAMA
REKLAMA

Kiti „Povandeniniai laivai“ (LNK, 21.05 val.), nors jie irgi atominiai ir pavojingi - ypač kai vieną tokių užgrobia čečėnas mitologiniu Kobos vardu, - jau kur kas mažiau profesionalus kinas. Gal ką paaiškina faktas, kad aname filme ir vaidino Harrisonas Fordas, o šiame Harisonas - tik personažo pavardė, juostą statė antraplanė Holivudo brigada.

REKLAMA

Beveik tikras karas tarp indėnų ir baltųjų ateivių, vietinių gyventojų pramintų „Baltaisiais vilkais“ (5 kanalas, 15.30 val.; kartojama antradienį, rugpjūčio 16 d., 16.00 val.), rutuliojasi VDR studijos DEFA nuotykių filmo su Gojku Mitičium kadruose. Tai „Sakalo pėdsako“ tęsinys. Viešpatie, kiek nedaug juose buvo tikrų romantiškų nuotykių ir kiek daug - šiurkščios politinės tendencijos!

Po tų karinių juostų šiek tiek atsigauni filmuose, kur ne paskutinį vaidmenį turi anoniminiai, bet ne blogį, o mįslę, jausmą nešantys laiškai: „Meilės laiške“ (TV3, 14.00 val.) ir „Laumžirgyje“ (LNK, 19.05 val.), Kevino Costnerio lūpomis suabejojančiame: ar išeidami anapus mylimieji išeina visam laikui?

REKLAMA
REKLAMA

Na, o britų „Įstabus gyvenimas“ (TV3, 22.10 val.), kurį pastatė labai supadorėjęs visokių nepadorių juostų kaip „Doom Generation“ kūrėjas Greggas Araki, ir Vilniaus svečio Emiro Kusturicos „Gyvenimas kaip stebuklas“ (1 Baltijos kanalas, 22.55 val.), kaip matote, susiję net pavadinimais. Ar šios žaismingos komedijos įtikina pavadinimų teiginiais ar ne - jų autorių intencijos lietingoje Lietuvos kasdienybėje suskamba labai viltingai.

Sekmadienis

Nors filmai daugiausiai ir žinomi, bet jie šiandien gana įvairūs.

Nuo melodramos, kurios atlikėjai puikiai įvaldė Lotynų Amerikos šokių techniką, - „Pašok su manimi“ (LNK, 21.25 val.) - iki žinomos ir populiarios dramos apie gabią merginą (Christina Ricci), rašančią puikius muzikos komentarus, bet vis labiau priklausančią nuo pavojingų cheminių preparatų. Taip, tai „Prozako karta“ (LNK, 23.40 val.), įspėjote.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo rečiau matomos muzikinės Eldaro Riazanovo komedijos „Už vargšą husarą užtarkite žodį“ (1 Baltijos kanalas, 22.00 val.), rodančios, kaip husarų pulkas trumpam atgaivina provincijos miestą emocinėmis, socialinėmis ir net politinėmis intrigomis, - iki eilinio amerikiečių filmo su Christianu Slateriu apie besiformuojančią mafijos grupę „Gangsteriai“ (Tango TV, 22.00 val.), kuriai, žinoma, sunku pralenkti kokį „Krikštatėvį“, o ir režisieriaus - Michaelo (Mišos?) Karabelnikoffo pavardė nuteikia kažkaip įtariai.

REKLAMA

Nuo labai jau dažnai demonstruojamos, gana kultūringos Vladimiro Nabokovo „Lužino gynybos“ ekranizacijos (BTV, 22.00 val.), kuriame Johnas Turturro, kad ir koks nesimpatiškas jis būtų, tiesiog „maudosi“ keistuolio šachmatininko vaidmenyje, o jam neblogai partneriauja Emily Watson, - iki keistokos rusų muzikinės komedijos, artimesnės gal tragikomedijai, - „Karnavalas“ (Naše kino, 20.35 val. ir kitądien 13.35 val.), kur siaučia provincialė Irina Muravjova ir dar ne toks padėvėtas kaip šiandien Aleksandras Abdulovas.

LTV2 Retrospektyva įstrigo tuomet jauno ir liekno (šiandien tik jauno) režisieriaus Raimundo Banionio kūryboje. Gaila, kad čia imta painioti chronologiją, nes kai kurios vėlesnės lietuvių juostos, tarp jų ir bene geriausias menininko filmas aistringi „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ (1990) čia jau buvo parodyti, o dabar vėl grįžtame prie gana anemiško, kad ir apdovanoto Maskvos festivalio prizu jo 1988 metų kūrinio „Neatmenu tavo veido“. Pavadinimas iš tiesų simboliškas, nes tą jaunųjų širdininkų sanatoriją prisimeni išties miglotai. Vis dėlto būtas režisieriaus nuoseklumas, renkantis paauglystės medžiagą, šio to vertas: į jį ne veltui atkreipė dėmesį ir jaunieji, niekad tų filmų nematę šiemetinės R. Banionio retrospektyvos žiūrovai.

REKLAMA

Pirmadienis

Sąlygiškai pirmadienį galima pavadinti prancūzų diena. Ne, žinoma, amerikiečių filmų vis tiek kur kas daugiau, tačiau keturi (!) kinematografo išradėjų šalies kūriniai per dieną - jau šioks toks įvykis. Jį suformavo daugiausia Baltijos kanalas.

Žinoma, ne visi prancūzų filmai - įvykiai. Apie garsųjį prancūzišką pikantiškumą norisi patylėti žiūrint „Gražuoles“ (BTV, 11.30 val.), o tiksliau - komišką Gerard’ą Depardieu, tų gražuolių arba įsitikinusių, kad jomis gali tapti, apsuptą. Šiek tiek prasmingesnė komedija - „Rugpjūčio 15-oji“ (irgi BTV, 13.45 val.): ar apgalvotai elgiasi žmonos, pasiduodančios feministinėms nuotaikoms ir palikdamos į pajūrio miestelį atvykstantiems vyrams tuščią namelį, neplautus indus? Juk situacija gali pakrypti visai nelauktai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Negalėtum beatodairiškai teigti, kad visai nauja prancūzų kylančio režisieriaus Alaino Berberiano komedija „Tyrimas Korsikoje“ (BTV, 20.20 val.; kartojama trečiadienį, rugpjūčio 17 d., 1350 val.) - toks jau nepralenkiamas žanro pavyzdys, prilygstantis Jacques’o Tati, Yves’o Robert’o ar net to paties Louis de Funeso, kurį žiūrime jau daug savaičių, dar žiūrėsime ir šią, klasikiniam humorui.

Bet tai, kaip sakoma, „filmas savo vietoj“. Po truputį savo dažną partnerį Gerard’ą Depardieu stelbdamas ir į pirmuosius dabartinės Prancūzijos komikus nuosekliai besibraunantis Christianas Clavier čia kuria seklį Remi Fransua, dar panaudojančiu ir užjūrietišką Džeko Palmerio pseudonimą. Jis vyksta iš Paryžiaus į Korsiką ieškoti tokio Anžė Leoni, kurio atlikėjas Jeanas Reno atskiro pristatymo tikrai nereikalauja. Abu aktoriai sueina į gražų duetą. Kalba apie namo paveldėjimą, bet apie ką gi iš tikrųjų? Ar ne apie šiuolaikinį terorizmą-separatizmą, dar pagardintą linksmų aliuzijų į garsiosios Korsikos salos istorinę praeitį.

REKLAMA

Vienintelis dramatiškas prancūzų filmas „29 palmės“ (jos - tik „RenTV“ kanalo žiūrėtojams, vėlai, 0.20 val.) daro beprotiškai keistą įspūdį, kaip, beje, ir kiti režisieriaus Bruno Dumont’o kūriniai - Lietuvos televizijų rodytas „Jėzaus gyvenimas“ ar, lydint baisiems švilpimams, Kanų Auksinę palmės šakelę gavęs „Žmoniškumas“, kuriame šiuo bruožu ir nekvepia. „29 palmės“ - tai rusų kilmės prancūzės (ją vaidina Šarūno Barto kadaise atrasta Jekaterina Golubeva) ir amerikiečių fotografo visiškai betiksliai pasivažinėjimai po dykumas, taip pat kas kelios minutės vykstantys poros lytiniai aktai: emocijų išraiška to niekaip nepavadinsi. Paskutiniuose netrumpos juostos kadruose atsitinka kažkas baisaus, tačiau Stepoko dėmesys tuomet jau buvo toks atbukintas, kad džiaugčiaus,i jei kas, kokiais nors būdais tas „palmes“ pamatęs, mane apšviestų...

REKLAMA

O kaip tie amerikonai? Na, pirmiausia žavus pilnametražis (ir „tik suaugusiems“) animacinis „Pietų parkas, ilgas, didelis ir necenzūruotas“ (LNK, 23.20 val.). Taip pat ir 1971 metų komedija „Vilis Vonka ir šokolado fabrikas“ (LNK, 11.30 val.). Čia šokolado „karalių“ vaidina Gene’as Wilderis, o rugsėjo pradžioje mūsų kinų ekranuose pasirodys naujas išmoningas Timo Burtono filmas „Čarlis ir šokolado fabrikas“, kuriame tą patį vaidmenį atliks Johnny Deppas. Bus įdomu palyginti, ar ne?

Antradienis

5 kanalas vis tebepropaguoja - vis įvairiau! - naująjį Lotynų Amerikos kiną. Šiandien - gal ir ne prancūzų ar amerikiečių lygio Argentinos komedija „Kohenas prieš Rosį“ (20.15 val. ir kitądien 16.00 val.), vis dėlto dabarties šeimų nesantaika, kliudančia jaunųjų meilei, šiek tiek primenanti Šekspyro tradiciją. Be to, čia neblogi, smagūs dialogai, pasitaiko absurdo, grotesko žybsnių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Apsisprendimą“ (TV1, 21.00 val.) šioje apžvalgoje esu ne kartą gyręs, tik dažniausiai juridine „Šalių nuomone“ vadindamas, kaip tą darė ir kiti kanalai. Vengras Istvanas Szabo, pasitelkęs amerikietį Harvey Keitelį ir švedą Stellaną Skarsgardą, sukūrė puikų „dialoginį“ kūrinį apie be galo prieštaringus pokarinius denacifikacijos procesus.

Tai rimtas ir dramatiškas filmas, verčiantis apsispręsti patį žiūrovą (ir čia TV1 žmonės teisūs). Nepasilinksminsi ir airių dramoje „Ties riba“ (TV3, 23.15 val.), siūlančioje pamąstyti, ar proto neįgalieji - tikrai tokie, ar jie paprasčiausiai kitaip regi ir traktuoja gyvenimą negu mes, vaikščiojantys standartai. Puikiai vaidina Cillianas Murphy (pacientas) ir Stephenas Rea (gydytojas). Irgi dialogas, tik kiek kitoks nei „Šalių nuomonėje“.

REKLAMA

Trečiadienis

Mėgstantiems egzotiką TV1 kanalas šiandien siūlo Honkongo „Bišunmo - skraidantį karį“ (21.00 val.), kur į bendrą epinę formą telpa kitų žanrų atgarsiai - ir veiksmas, ir romantika, ir net tam tikras „fantasy“, o ko jau ko, bet kovinių menų irgi nestinga. Filmas nepriklauso tiems pasaulyje pagarsėjusiems Rytų kino kūriniams, bet norintiems susipažinti su XIV amžiumi, kai dalį Kinijos valdė mongolai, arba pamatyti nepaprastą meilę, pasmerktą jau nuo gimimo, turbūt bus savaip įdomu.

Iš Kanados, garsios tik dviem trim pasaulinio lygio režisieriais, - labai žemų reitingų trileriai „Viršelio istorija“ (5 kanalas, 20.15 val. ir kitądien 16.00 val.) ir „Nėra kur trauktis“ (kabelinės televizijos, 20.45 val.). Pirmame - žurnalistė, rašanti gal paskutinį savo straipsnį, antrame - sadizmas, patyčios iš nėščios moters, pateisintas (?) atsakomasis žiaurumas.

REKLAMA

Šiandien žymiam rusų aktoriui Olegui Tabakovui sukanka 70 metų. Kaip neseniai kinuose („Valstybės patarėjas“ - teleekrane dar nebuvo) matėme, jis vis taip pat kupinas bekraščio optimizmo ir sveikatos. Turi jauną dailią žmoną, irgi aktorę. Reikia tikėtis, šios aplinkybės, greta kitų, bus aptartos dokumentinėse juostose, skirtose jubiliejui, - „Asmeninis Olego Tabakovo gyvenimas“ (1 Baltijos kanalas, 22.45 val.) ir „Maršalas Liolikas Tabakovas“ (RTR Planeta, 18.15 val. ir 2.15 val.). Bet nepamanykit, kad tai ir viskas. „Naše kino“ šiandien (18.00 val.) ir rytoj (11.00 val.) demonstruoja patrauklų nuotykių filmą su jaunu Tabakovu „Respublikos nuosavybė“, o 1 Baltijos kanalas - irgi ankstyvą raiškų meistro darbą „Bandomajame laikotarpyje“ (12.20 val.). Man asmeniškai gaila, kad nėra Ivano Gončiarovo ekranizacijos, nes Tabakovas sąmonėje tiesiog susiliejo su chrestomatiniu Oblomovu, tačiau tai jau nebe taip esminga. Galime nemėgti rusų kanalų dėl jų politizavimo, tendencingumo, bet kad jie moka pagerbti savus kultūros veikėjus - irgi nenuginčijamas faktas.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienis

Vakar buvo Olego Tabakovo diena, o šiandien išniro, vėl išniro - kurgi jis dėsis - nepakartojamasis Louis de Funesas. Per TV1000 - net dvi komedijos: „Žandaras veda“ (13.00 val.) ir „Žandaras iš San Tropezo“ (19.00 val.), o ukrainiečiai (STB, 10.35 val.) demonstruoja dar „Žandarą ir ateivius“.

Šiaip repertuaras gana keistas. Du filmai pagarsėję ir jau plačiai išrodyti. Turiu galvoje man smarkiai patinkantį Spike’o Jonze’o absurdėlį „Adaptacija“ (LNK, 22.30 val.) su besidvejinančiu broliukais Nicolu Cage’u ir Meryl Streep, prisiuosčiusią ne kokio vulgaraus kokaino, o... narkotinio poveikio retų chrizantemų. Gerai žinoma ir baisoka - bet ar visais komponentais įtikinama? - tarptautinė europinė drama „Aš - Dina“ (TV1, 21.00 val.), piešianti fatališkos moters portretą (prancūzė Maria Bonnevie).

Mažiau ką gali pasakyti apie gyvenimo nuskriaustos poros „Uždarą ratą“ (kabelinės televizijos, 20.45 val.), neva veiksmo dramą, bet linkstančią į melodramą; net apie vokiško Johannos vardo ir graikiškos Demetrakis pavardės režisierę nėra informacijos. Televizinė juosta „Princas Viljamas“ (Tango TV, 22.00 val.) - jokia ten „biografinė drama“, o panašus į „Discovery“ mėgstamus prastų vaidybinių epizodų ir kelių realių faktų kokteilius. Užtat ispanų režisieriaus Danielio Calparsoro „Taikdariai“ (1 Baltijos kanalas, 21.55 val.) nėra tradicinis karinis filmas, nes, rodydamas ispanų taikdarių grupę, patenkančią į Kosovo 2000 metų pragarą, jis ne formaliai atpasakoja užduotis ir aplinkybes, tačiau sugeba apeliuoti į žmonių jausmus, parodyti tikrą kančią. Beje, Eduardo Noriega, kuriantis pagrindinį vaidmenį, yra įtrauktas į perspektyviausių jaunų Europos kino aktorių dešimtuką. Ne šiaip.

REKLAMA

Penktadienis

Vėl viskas sukasi apie Ameriką. Kompiuterinių pažinčių pavojus trileryje su kiek pavytusia Nastassja Kinski „žmogžudystė.lt“ (LNK, 22.55 val.) greičiausiai jau esate įsisąmoninę. Kad amerikinės Europos filmų kopijos dažniausiai praranda originalo žavesį, galite darsyk įsitikinti, pamatę Holivudo „Tris vyrus ir kūdikį“ (TV3, 21.35 val.) - mat visai neseniai matėme ir prancūzės Coline Serreau pirmąją juostą.

Savotiško žavesio turi Anglijoje gimusios narsios JAV režisierės Beeban Keedron melodrama „Atneštas jūros“ (LTV, 21.05 val.), atrodo, mūsų televizijų anksčiau ir nepastebėta. Pavadinimas - tiesioginis; nuskęsta laivas, išsigelbsti tik vienas Janko iš Karpatų (Vincentas Perezas). Kažkokioje fermoje, jo, tik savo kalbą temokančio, ir žmogumi nelaiko. Įspūdinga scena, kai Janko parodo mokąs šachmatais žaisti, ir tai keistai pakeičia fermerių požiūrį į ateivį. Bet pirmiausia tai - nelinksma meilės istorija, sukurta pagal ekranizacijoms menkai pasiduodančią Josepho Conrado prozą: užtat ir pavadinau režisierę narsia.

Bijau, kad komedija „Velniop tą darbą“ (TV3, 23.35 val.) Lietuvoje nesukeltų pernelyg tiesmuko pritarimo. Tikrai, kam dirbti, kaip kiti, jeigu veisti kompiuterinius virusus ir per juos pumpuoti svetimus pinigus - kur kas maloniau?

REKLAMA

Bet įdomiausias šiandien pastebėtas faktas - kad nauji filmai apie Ameriką ima rodytis ir kitose šalyse. Ir jų intonacija, švelniai tariant, santūri.

Štai britų ir vokiečių bendrai statyta juosta „Bafalo kariai“ (LNK, 21.05 val.) satyrinėmis spalvomis rodo amerikiečių karius taikos sąlygomis. Jie reziduoja Vakarų Vokietijoje dar prieš nuvirstant Berlyno sienai, ir gyvena - na, kaip Joaquino Phoenixo herojus, prekiaudamas ir heroinu, ir jaunu savo kūnu, ir išpardavinėdamas armijos nuosavybę, tiesiog puikiai.

Trilerį apie nusikalstamumą amerikiečių koledžuose, žiauriai pamindami politinį korektiškumą, šįkart pastatė irgi ne patys amerikiečiai, o vokiečiai ir kanadiečiai. Tai vadinasi „Amerikos širdis“ (BTV, 22.50 val.) ir skamba kaip tikrų tikriausia patyčia. Labai pralinksmino vienas eilinis olandas, kuris, juostą pamatęs, sukliko internete: kokia laimė, kad aš negyvenu šioje šalyje! Taigi.

[email protected]

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų