REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Valstiečių ir Naujosios demokratijos frakcijos narys Jonas Ramonas pareiškė neketinąs atsistatydinti iš Žemės ūkio rūmų pirmininko pareigų, nors tai padaryti išvakarėse jam esą liepė frakcijos kolegos.

REKLAMA
REKLAMA

"Neturiu priežasčių atsistatydinti, nes jokių pareigų ir funkcijų Žemės ūkio rūmuose neatlieku. Be to, esu Lietuvos pilietis ir Seimo narys, todėl vadovaujuosi galiojančiais įstatymais", - penktadienį teigė parlamentaras.

REKLAMA

J. Ramonas sprendimą priimti žada tik tuomet, kai bus gautas atitinkamas Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimas.

Į KT, prašydama detaliau išaiškinti Seimo narių galimybes vadovauti visuomeninėms organizacijoms, kreipėsi Seimo Statuto pataisas rengianti darbo grupė.

Valstiečių ir Naujosios demokratijos frakcija ketvirtadienį išplatintame pareiškime informavo, kad J. Ramonas, "išklausęs kolegų argumentaciją, priėmė sprendimą atsistatydinti iš Žemės ūkio rūmų pirmininko pareigų".

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Seimo nario, ketvirtadienį vykusiame frakcijos posėdyje buvo diskutuojama šia tema, bet esą "formuluotė buvo ne tokia". Tačiau į kelis kartus pakartotą klausimą, ar kolegos liepė jam pasitraukti iš Žemės ūkio rūmų vadovo pareigų, J. Ramonas tiesiai neatsakė.

"Kokia prasmė man atsistatydinti, jei šį klausimą Seimas vis tiek svarstys?" - klausė parlamentaras.

Anksčiau penktadienį parlamentinės Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algirdas Monkevičius Eltai teigė, kad Seimo nario sprendimas atsistatydinti iš Žemės ūkio rūmų pirmininko pareigų gali neišgelbėti jo nuo mandato netekimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Mes vis tiek turėsime svarstyti šį klausimą. Konstitucinis Teismas yra labai aiškiai pasakęs, kad traktavimas, jog Seimo narys dar kurį laiką po priesaikos gali eiti kitas pareigas, yra Konstitucijos pažeidimas, - pažymėjo komisijos vadovas. - Galutinį sprendimą turi pasakyti Seimas. Jis nuspręs, ar buvo padarytas šiukštus pažeidimas, ar ne, ar iš J. Ramono turi būti atimtas mandatas".

A. Monkevičius Seimo posėdžių sekretoriate yra įregistravęs nutarimo projektą, kuriuo siūloma Seimo nario J. Ramono įgaliojimus pripažinti nutrūkusiais. Seimo valdyba, atsižvelgusi į Teisės ir teisėtvarkos komiteto siūlymą, nutarė sulaukti Konstitucinio Teismo išaiškinimo, ar parlamentaras pažeidžia pagrindinį šalies įstatymą, savo kadencijos laikui išeidamas atostogų Darbo kodekse nustatyta tvarka.

REKLAMA

Kaip primena ELTA, J. Ramono viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje buvo nurodyta, kad jis neatsisakė Žemės ūkio rūmų pirmininko pareigų, bet išėjo tikslinių atostogų. Konstitucija numato, kad parlamentaras, prieš duodamas priesaiką, turi atsisakyti visų pareigų, nesuderinamų su parlamentaro mandatu.

Seimo narys teigė atostogų išėjęs remdamasis teisininkų rekomendacijomis ir vadovaudamasis Darbo kodeksu, kuris numato tikslines atostogas valstybinėms ar visuomeninėms pareigoms atlikti. J. Ramono manymu, šios pareigos apima ir buvimą parlamentaru. Be to, Darbo kodeksas numato, kad darbuotojai gali būti atleidžiami nuo darbo atlikti Seimo nario pareigas.

ELTA, BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų