REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmu tikru valdančiosios daugumos išbandymu taps balsavimas Seime dėl mokesčių reformos, o finansų ministro Algirdo Butkevičiaus atsistatydinimas kol kas esą nekelia pavojaus koalicijos tvirtumui. Taip trečiadienį "Žinių radijo" laidoje "Pozicija" tvirtino Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA

"Kiekvienas atsistatydinimas, ypač finansų ministro, kuris kalba apie finansinę reformą, sukelia tam tikrų įtarimų dėl stabilumo. Noriu tikėti, jog ministras, padaręs sprendimą, supras, kad koalicija turi veikti, kad jo planui niekas neprieštarauja, o nori su juo pačiu ieškoti geriausio sprendimo, - kalbėjo parlamento vadovas. - Seimo dauguma, svarstant mokesčius, turi atidžiai išnagrinėti pasiūlymus, teisinius bei ekonominius niuansus ir sutelktai balsuoti. Būtent balsavimo momentas bus rimtas daugumos išbandymas".

REKLAMA

A. Paulauskas teigė tik tokiu atveju, jei Seimas atmestų įstatymų pataisas dėl mokesčių reformos, jis suprastų ir galėtų pateisinti finansų ministro atsistatydinimą.

Anot Seimo Pirmininko, valdančiosios koalicijos Politinė taryba dėl mokesčių reformos rinkosi tris kartus. Pirmą kartą A. Butkevičius išdėstė mokesčių reformos planą ir pabrėžė, kad turi mažėti gyventojų pajamų mokesčiai. Tačiau tuomet planuota šį tarifą nuo kitų metų sumažinti tik iki 30 proc. Kartu buvo pasiūlyta įvesti laikiną solidarumo mokestį ir apmokestinti gyventojų turimą nekilnojamąjį turtą.

REKLAMA
REKLAMA

Balandžio 1 dieną pasirašytame susitarime paskelbta, kad jau kitų metų viduryje gyventojų pajamų mokesčio tarifas būtų sumažintas iki 27 proc., o nuo 2008 metų pradžios - iki 24 proc. Komercijai naudojamą gyventojų nekilnojamąjį turtą pasiūlyta nuo 2006 metų apmokestinti 1 proc. metiniu mokesčiu nuo jo vertės.

Taip pat sutarta 2006-2007 metais taikyti solidarumo mokestį, kuris būtų tapatus nuo šių metų liepos 1 dienos naikinamam kelių mokesčiui ir būtų skaičiuojamas nuo įmonių apyvartos. Tačiau praėjusią savaitę A. Butkevičius pareiškė, kad šis mokestis gali prieštarauti Europos Sąjungos direktyvoms, todėl prakalbo apie papildomą 4 proc. verslo mokestį nuo pelno. Dabar galiojantis pelno mokesčio tarifas siekia 15 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip trečiadienį tikino A. Paulauskas, jam dar per pirmą susitikimą buvo kilę abejonių dėl solidarumo mokesčio, skaičiuojamo nuo apyvartos, teisėtumo. Tačiau jis esą buvo užtikrintas, kad galimi "tik pavojai, o ne problemos". "Mane užtikrino, kad to tikrai nebus, nes išstudijuota praktika. Tam tikri niuansai yra, bet didelių problemų gali ir nekilti", - sakė Seimo Pirmininkas.

"Ministro žingsnis atsistatydinti, kai Politinė taryba padiskutavusi, paieškojusi geresnio sprendimo priėmė faktiškai visus jo siūlymus, ir kol Seimas nepriėmė sprendimo dėl pateiktų įstatymų pataisų projektų, sunkiai paaiškinamas", - pažymėjo parlamento vadovas.

REKLAMA

Jis kelis kartus pabrėžė, kad A. Butkevičius turėtų likti vadovauti ministerijai, ir patikino kol kas nematąs pavojaus koalicijos stabilumui, dėl kurio reikėtų jaudintis.

Pasak A. Paulausko, ministrui nepakeitus savo nusistatymo, pagal valdančiosios koalicijos susitarimą jo įpėdinį vėl turėtų deleguoti socialdemokratai. Šios partijos narys, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vicepirmininkas Bronius Bradauskas užsiminė, kad naujuoju ministru galėtų tapti šio komiteto pirmininkas, Darbo partijos atstovas Jonas Lionginas, jau vadovavęs Finansų ministerijai. Seimo Pirmininko teigimu, kol nėra patenkintas A. Butkevičiaus atsistatydinimo pareiškimas, svarstymai apie jo įpėdinį beprasmiai.

REKLAMA

Tarp savo sprendimo atsistatydinti motyvų A. Butkevičius nurodė netikrumą dėl sklandaus mokesčių reformos patvirtinimo Seime, abejotiną solidarumo mokesčio teisėtumą ir koalicijos partnerių nepastovumą - esą jie viešai sakydavo visai ką kita nei Politinės tarybos posėdžiuose.

A. Paulauskas pripažino, kad valdančiosios daugumos partneriai per mažai diskutavo, kad pasiektų bendrą sprendimą. Tačiau esą yra ir objektyvios prielaidos, kodėl nepavyksta sklandžiai įtvirtinti mokesčių reformos.

"Naujų mokesčių per pastaruosius metus nebuvo įvedama. Jie buvo mažinami, buvo kalbama apie lengvatas, bet naujų mokesčių įvedimas visada buvo tabu, - kalbėjo parlamento vadovas. - Dabar verslui suteikta daug lūkesčių, kad bus panaikintas kelių mokestis, visuomenei ištransliuota žinia, kad mažinamas gyventojų pajamų mokestis. Kai prasideda kalbos apie naujo mokesčio įvedimą, yra pasipriešinimo, nesutikimo, prieštaravimų. Tai natūralu, ir kol Seimas nepakels rankų, ir kol nebus priimti šitie įstatymai, tos diskusijos virs ir visuomenėje, ir politikoje".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų