REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Linux“ gerbėjų tvirtinimą, kad viskas, kas geriausia, dalijama nemokamai, pagrindžia ir įspūdinga skaitmeninių nuotraukų apdorojimo programa „AutoStitch“, paprastai ir greitai sugeneruojanti 360 laipsnių panoramas iš paprasčiausia „muiline“ padarytų nuotraukų.

REKLAMA
REKLAMA

Pamenu, kaip prieš keliolika metų draugas, profesionalus fotografas, apsikarstęs firmine „Nikon“ fototechnika, džiūgavo nusipirkęs rusišką, regis, tuo metu jau nebegaminamą fotoaparatą, kuris buvo skirtas vieninteliam dalykui - panoraminiam vaizdui fotografuoti. Mat kaip tik ruošėsi kopti į kalnus ir su naujuoju aparatu, kurio pavadinimo jau neprisimenu, buvo siejamas viršukalnių užkariavimo triumfas, įamžintas 180 laipsnių pločiu atsiveriančiuose vaizduose.

REKLAMA

Šiandien daugelis rimtesnių fotoaparatų turi panoraminio fotografavimo režimą, padedantį teisingai „sulieti“ atskirus kadrus, o įvairios komercinės programos sujungia ir paprastomis „muilinėmis“ padarytas nuotraukas į mėgėjams priimtinos kokybės panoramas. Tačiau netgi įžymusis „Photoshop“ panoramų kūrimo srityje neprilygsta nemokamai Britų Kolumbijos universiteto (Kanada) doktoranto Matthew Browno sukurtai programai „AutoStitch“ - kas netiki, labai rekomenduoju išbandyti.

REKLAMA
REKLAMA

Vos 1 MB dydžio „AutoStitch“ archyvą, kuriame rasite ne tik pačią programą, bet ir nuotraukų pavyzdžius, galima nemokamai parsisiųsti iš programos svetainės (www.autostitch.net). „AutoStitch“ vis dar yra „beta“ stadijos ir, pasak autoriaus, kai kurios galimybės į viešai platinamą versiją nėra įtrauktos. Tačiau su pagrindine užduotimi - automatiškai, be jokio vartotojo įsikišimo kurti kokybiškas iki 360 laipsnių panoramas iš pateiktų nuotraukų rinkinio - programa visiškai susidoroja. Vienintelis reikalavimas - kad panoramai skirti vaizdai būtų nufotografuoti iš to paties taško ir naudojant daugmaž vienodą vaizdo didinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parsisiuntus ir išpakavus programos, kuri vadinama pirmuoju pasaulyje automatiniu panoraminio vaizdo kūrimo įrankiu, archyvą, pradėti darbą galima iš karto - „AutoStitch“ nereikia instaliuoti. Paleidus vykdomąjį failą iš „File“ meniu reikia pasirinkti komandą „Open“ ir nurodyti būsimos panoramos sudedamąsias dalis. „AutoStitch“ kol kas veikia tik su JPEG formato failais, tad jeigu nuotraukos kompiuteryje ar laikmenoje įrašytos kitais formatais, jas reikės konvertuoti. Bet tai, ko gero, vienintelis nepatogumas, nes nurodžius pageidaujamas nuotraukas - nesvarbu, kelias, keliolika ar kelias dešimtis - „AutoStitch“ mikliai kimba į darbą. Ji išanalizuoja failų turinį, suskirsto juos į vieną ar kelias (jei, pavyzdžiui, į tą patį kompiuterio katalogą sudėti ir kalnų peizažai, ir atostogų prie jūros vaizdai) būsimas panoramas, o tada imasi lyginti, karpyti, jungti atskirus kadrus į panoraminę nuotrauką, taisydama galimus detalumo, šviesumo, ryškumo ir kitų vaizdo charakteristikų neatitikimus. Priklausomai nuo nuotraukų raiškos, jų kiekio, pasirinkto panoramos mastelio (nuo 10 iki 100 proc.) ir kompiuterio procesoriaus spartos bei atminties kiekio rezultatas bus pateiktas nuo kelių iki keliolikos ar keliasdešimties minučių.

REKLAMA

Vartotojas gali pasirinkti pageidaujamą panoraminės nuotraukos dydį (pikseliais arba procentais), atspalvių suliejimo būdą, šviesumo kompensavimo funkcijos, automatiškai pašviesinančios tamsius ar patamsinančios šviesius kadrus, reikšmę, apkarpymo (crop), nuotraukos pasukimo, JPEG kokybės ir kitus parametrus.

Tačiau žaisti su jais nebūtina - įspūdingi rezultatai, kuriuos galima pamatyti demonstraciniame (http://www.cs.ubc.ca/~mbrown/autostitch/autostitch.html) „AutoStitch“ tinklapyje, pasiekiami ir automatiškai. Tad jei savo skaitmeninių nuotraukų archyve turite bent kelis įsimintino peizažo kadrus, galite per kelias minutes automatiškai prikelti tikrovišką reginį - beveik tokį pat, kokį matė jūsų paties akys, o ne fotoaparato objektyvas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų