REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Algirdas Brazauskas teigia, jog šiuo metu "nėra ir nebus" jokių galimybių gydytojams atlyginimus didinti 50 proc., kaip kad reikalauja patys medikai. Pasak A. Brazausko, vidutinis medikų darbo užmokestis ir taip jau dvigubai viršija Lietuvos vidurkį.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė yra pažadėjusi medikams atlyginimus šiemet padidinti 20 proc., tačiau medikų profsąjungų organizacijų vadovai grasina medikų streikais, teigdami, jog biudžete galima surasti lėšų ir atlyginimus padidinti gerokai daugiau.

REKLAMA

"Ne vien medikai iš biudžeto finansuojami, mes turime dešimtis tūkstančių mokytojų, kultūros, bibliotekos darbuotojų. Tai žmonės su aukštaisiais išsilavinimais, kurie gauna atlyginimą mažiau tūkstančio litų (...). Todėl šitaip vien tik kategoriškai, beatodairiškai kelti klausimą neįvertinant valstybės galimybių - ne visai sąžininga", - antradienį interviu Lietuvos radijui sakė A. Brazauskas.

Pasak premjero, medikų atlyginimai pastaruosius trejus metus kasmet didėjo, ir 2004 m. vidutinis medikų darbo užmokestis siekė 2479 litus, t. y. dvigubai daugiau nei Lietuvos vidurkis.

REKLAMA
REKLAMA

Paties A. Brazausko skaičiavimais, įgyvendinus Vyriausybės numatytas priemones kitų metų pabaigoje medikų vidutinis atlyginimas gali siekti 3900 litų. "Tai yra esminis padidinimas, bet kur tai ribos turi būti", - sakė A. Brazauskas.

Šalies medikai reikalauja vykdyti Lietuvos sveikatos programos nuostatą skirti sveikatos apsaugai ne mažiau kaip 5 proc. BVP, o jų atlyginimus pakelti 50 proc.

Prieš kurį laiką buvo nuspręsta nuo gegužės 20 proc. padidinti medikų ir slaugos darbuotojų darbo užmokestį. Tačiau medikų šis pažadas netenkina - jie nusprendė gegužės 17 dieną pradėti visuotinį streiką, jei nebus įvykdyti minėti reikalavimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės skaičiavimu, norint padidinti medikų atlyginimus iki reikalaujamų 50 proc., reikėtų papildomai iš biudžeto skirti 250 mln. litų.

Kaip prieš kelias dienas žurnalistams sakė sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga, 2005-2007 metais medikų atlyginimus žadama pakelti 60 proc. - esą nė vienos kitos profesijos atstovams per pastaruosius 15 metų atlyginimai taip sparčiai nebuvo keliami. Nuo gegužės 1 dienos medikų atlyginimus padidinus vidutiniškai 24 proc., šiemet tam numatoma skirti 167 mln. litų, kitais metais - dar ne mažiau kaip 200 mln. litų.

Ž. Padaiga tikino per susitikimus su šalies gydytojais susidaręs įspūdį, kad jie streikuoti nenori. Tuo tarpu medikų lyderiai esą nelinkę eiti į kompromisus. "Aklas reikalavimas: "Duokite iš kur norite, ne mūsų reikalas, iš kur paimsite", nėra konstruktyvus pokalbis", - pažymėjo ministras.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų