REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Taip, tos datos - deja, ne klaida. Šios eilutės rašomos sėdint ant lagamino, kai tolesnių dienų TV programų dar nematyti. Stengsiuosi kompensuoti šiuos paskaitinėjimus laiškais iš svetur - irgi apie kiną, žinoma.

REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienis

Nors dėl minėtos situacijos iš įprastinės apžvalgos - tik nuograuža, tačiau matyti, kad garsių ir tiesiog neblogų filmų yra. Užtat ir būtų nesąžininga jūsų neinformuoti bent apie šių dviejų dienų repertuarą.

REKLAMA

Iš dieną demonstruojamų filmų išsiskiria gotikinis „Merlinas“ (TV1, I serija - 16.00 val., II serija - rytoj tuo pačiu metu). Gabus airių režisierius Steve‘as Barronas, puikios juodosios komedijos „Žiurkė“ kūrėjas, ir į amžinąsias karaliaus Artūro legendas sugebėjo rasti savą požiūrį. Į jas, tas patrauklias legendas, į pasakų miestą Kamelotą, į riterių ir burtininkių aplinką čia pažvelgta iš paties prieštaringo Merlino (Samas Neillas), kuriame kaunasi gėrio ir blogio pradai, gyvenimo perspektyvos. Surinktas nuostabus aktorių ansamblis, kuriame dar spindi ir Johnas Gielgudas, ir Rutgeris Haueris, ir Isabella Rossellini.

REKLAMA
REKLAMA

Vakarinis šio kanalo filmas „Piko valanda“ (TV1, 21.00 val.) - jau „kita opera“, bet tai irgi viskas, ko galime tikėtis iš Jackie Chano. Priklauso nuo jūsų asmeninių simpatijų ar kitų emocijų šiam mikliam įkypų akių piliečiui. Iš tokios „grynosios“ pramogos - ir televizinis filmas „Medžioklės sezonas“ (LTV, 23.10 val.), gana nenuobodžiai pasakojantis apie 12 milijonų dolerių, palaidotų sudužusiame lėktuve, kurie ir įkvepia tą medžioklę. Gaila, analogiškos medžiagos Samo Raimi „Paprastas planas“ buvo kur kas išraiškingesnis, nes analizavo ir medžiotojų charakterius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiandien apstu žanrų, šiek tiek stinga tik linksmesniųjų. Užtat priminsiu bent rusų „Dvylika kėdžių“ (RTR Planeta, I serija - 13.15 ir 23.05 val.; II serija - rytoj, irgi kartojama, irgi tomis pačiomis valandomis). Kadangi yra ne viena Iljos Ilfo ir Jevgenijaus Petrovo šlovingosios satyros ekranizacija, pabrėšim, kad čia - ne Leonido Gaidajaus gana primityvus perpasakojimas, o inteligentiškesnio Marko Zacharovo 1977 metų versija, kurioje Ostapą Benderį kuria taip neilgai triumfavęs Andrejus Mironovas.

Bet nori nenori tenka grįžti prie mūsų siaubelių. Pavadinimas „baimė.lt“ (BTV, 23.10 val.) signalizuoja, kad čia jie - virtualaus pobūdžio, vaizduojantys lėtą mirties darbą. „Pragaro virtuvės vaikėzai“ (TV3, 23.40 val.) - psichologiškesni, tikroviškesni. Ana baimė išgaruos greitai, o štai nostalgiškas pasakojimas apie keturis vaikystės draugus, kurie iš kvailumo pateko į koloniją, buvo ten visaip kankinami ir prievartaujami, ilgam palieka slogų įspūdį. Puikius vaidmenis čia sukūrė Kevinas Baconas (pagrindinis skriaudėjas), Robertas De Niro (kunigas), Dustinas Hoffmanas, už koloritingą prasigėrusio advokato paveikslą net premijuotas.

REKLAMA

Atgyja per vasarą irgi poilsiavę mūsų matomi lenkų kanalai. Pagrindinė jų televizija TVP1 šiandien rodo nemarią mafijinę Briano De Palmos dramą, kone gangsterišką epą, nukeliantį dar į „sausojo įstatymo“ Amerikoje laikus, - „Neliečiamieji“ (21.35 val.). Vėl žvaigždžių ansamblis: Kevinas Costneris (kovotojas už tiesą), vėl Robertas De Niro (Al Kaponė), Seanas Connery (policininkas, atnešęs aktoriui „Oskarą“), tik kur kas daugiau nei „Pragaro virtuvės vaikėzuose“, dinamiško veiksmo, regis, įtraukiančio ir tave patį.

REKLAMA

Kitas lenkų kanalas „TV Polonia“, atrodo, grįžta prie gerbtinos savo klasikos rodymo tradicijos. Pirmas pokarinis lenkų filmas „Uždraustos dainelės“, šiandien kartojamas net trissyk (14.10, 21.05 ir 3.00 val.). Jis gana jautriai pasakoja apie vokiečių okupacijos metus, bet per nelinksmas gatvių dainininkų istorijas.

Pabaigoje specialiai palikau dienos juostą - nemarųjį Stanley Kubricko „Švytėjimą“ (LNK, 00.05 val.).

Kūrinys - iš Stepheno Kingo prozos ekranizacijų. Niaurūs Kolorado kalnai, kažkur juose visai nenatūraliai prisiglaudęs prašmatnus, bet tuščias viešbutis, kurį filmo herojus rašytojas (Jackas Nicholsonas) su šeima apsiėmė saugoti žiemą. Tačiau didžiulis namas - kažkoks negeras, virš jo, matyt, sustingo kriminalinės praeities aura. Ji ims veikti herojų, puslapių puslapius rašomąja mašinėle nelauktai užpildantį kokia viena raide, atves jį į tiesioginę beprotybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paprastai S. Kingo ekrano variantai - iš gero, bet populiariojo kino erdvių, viskas čia būna kruopščiai paaiškinama. Stanley Kubrickas pirmiausia filosofas, išorinė įvykių kanva jį ne taip jau ir domina. Užtat jam svarbios amžinosios būties mįslės - tas parko, supančio viešbutį, labirintas, tarsi simbolizuojantis kiekvieno gyvenimo sumaištį, ta nesuvokiama jėga, kuri, atsiradusi tarsi iš niekur, stumia žmones į nepaaiškinamus poelgius, paradoksaliai paverčia beprotybės švytėjimą aklina tamsa - „tamsa iki gimimo ir po mirties“ (V. Nabokovas).

REKLAMA

Tai Kinas iš didžiosios raidės, verčiąs susimąstyti, ar žmogaus sielos gelmės kartais nėra baisesnės už „Katrinos“ uragano siautėjimą.

Sekmadienis

Skubu įspėti, kad šiandienos „Daktaras Živago“ (LTV, 17.30 val.), sukurtas pagal Boriso Pasternako romaną apie rusų revoliuciją, jokiu būdu nėra tas klasikinis Davido Leano kino kūrinys, kuriame skambėjusią Maurice‘o Jarre‘o parašytą Laros dainą dar ir šiandien kartais paniūniuojame. Tai tiesiog iš TV serialo sulipdytas 2002 metų perdirbinys, kuriame iš žinomesnių aktorių pasirodo vien Samas Neillas (Komorovskis). Keista detalė: tarp veikiančiųjų pramanytų personažų šįkart kažkodėl pasirodo Majakovskis (čekų aktorius Karelas Dobry), Blokas (Davidas Fischeris). Kodėl tokiu atveju nėra ir paties Pasternako?

REKLAMA

LTV2 Retrospektyva šiandien baigia lietuvišką nuotykių serialą „Marius“ (19.00 val.), kuris, kad ir ne toks senas, turiu prisipažinti, gerokai išsitrynė iš atminties (kartos kaip visuomet ir trečiadienį, štai tik tikslios valandos negaliu jums pasakyti).

Labai mielą rusų režisieriaus Nikolajaus Dostalio tragikomediją „Debesis-rojus“ (RTR Planeta, 00.10 val.) savo laiku premijavo Lokarno kino festivalis. Ne veltui: paprastų žmonių paveikslai čia tapomi su meile ir įsimena ilgai.

„Paprastu“, eiliniu jau niekaip nepavadinsi amerikiečių „Uragano“ (TV3, 22.20 val.) pagrindinio herojaus. Boksininkas Robinas Carteris, pramintas „Uraganu“, - reali asmenybė. 20 metų jis išsėdėjo Amerikoje kalėjime už nusikaltimą, kurio nebuvo padaręs. Aktorius Denzelas Washingtonas, apdovanotas už vaidmenį Berlyno kino festivalyje, pelnęs „Aukso gaublį“ ir „Oskaro“ nominaciją, tikrai įspūdingai perteikia herojaus charakterį, jo kovos už teisybę vidinę įtampą bei pasitaikantį prieštaringumą. Beje, režisierius Normanas Jewisonas juostą ir sukūrė, remdamasis autobiografine R. Carterio knyga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš neprastos pramoginės produkcijos šiandien galima pažymėti fantastinį trilerį „Tryliktas aukštas“ (LNK, 22.25 val.). Dabarties kompiuterininkai čia atkūrinėja dar 1937 metų virtualią tikrovę, kurioje panorėjus įmanoma ir apsilankyti. Aišku, tai ir pavojinga...

Nors „Dogvilis“ (BTV, 22.00 val.) mūsų regimuose kanaluose jau ir buvo demonstruotas, jei kas šio neįprasto, trikdančio, daugiaprasmiško danų režisieriaus Larso von Triero kūrinio nematė, - vėl puiki proga. Mat vadinti save kino gerbėju ir būti nemačius „Dogvilio“ - nesiderina.

REKLAMA

Didžiosios ekonominės krizės laikų Amerikos miesčiokas priglaudžia nuo nelabai aiškų pavojų bėgančią Greisę (Nicole Kidman), bet pamažu nuo užuojautos visi miestelėnai pereina prie visai kitų emocijų. Jie ima Greisę laikyti savo nuosavybe, daiktu, verge. Ar tokia netikrų žmonių sandrauga nenusipelno būti nutrinta nuo žemės paviršiaus?

Biblinius klaustukus filme „Dogvilis“ perteikia absoliučiai nestandartinė, sąlyginė kinematografiška ir sykiu teatriška forma. Atsipeikėjęs nuo šoko, imi suprasti, kiek kine dar knibžda neatrastų meninės išraiškos dalykų. Ir jie slapstosi visai ne naujoje technikoje, o pačių kinematografininkų mąstyme, dažniausiai dar inertiškame.

REKLAMA

Sukėlęs baisų triukšmą (ir dėl formos, ir dėl neva antiamerikietiškų nuostatų) „Dogvilis“ šiandien - jau pratęstas. Antra būsimos trilogijos dalis vadinasi „Manderlis“, ji daugiausiai skirta rasiniam nepakantumui, bet tą pačią Greisę joje vaidina jau visai kita aktorė Bruce Dallas Howard. Mat Nicole Kidman neparodė toliaregiškumo, tikros menininkės drąsos, o nutarė nebelįsti į tų keistų europiečių bala žino kuo gresiančius projektus, geriau filmuotis kokioje nors paikoje „Vertėjoje“. Ką gi, taip jai ir reikia.

[email protected]

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų