REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas rengiasi uždrausti medikams iš pacientų bei jų giminaičių imti net simbolines padėkos dovanas. Anksčiau konservatorius Vidmantas Žiemelis siūlė tokį draudimą taikyti tik gydymo metu.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį Seimas po svarstymo pritarė V. Žiemelio pateiktam Civilinio kodekso pataisos projektui, kurį Teisės ir teisėtvarkos komitetas dar sugriežtino.

REKLAMA

Konservatorius siūlė sveikatos priežiūros, gydymo ar globos (rūpybos) įstaigų darbuotojams uždrausti priimti dovanas iš pacientų ir jų giminaičių, net jei jų vertė neviršija vieno minimalaus gyvenimo lygio (šiuo metu MGL siekia 125 litų). Analogiškas draudimas galioja valstybės, savivaldybių pareigūnams bei tarnautojams.

Dabartinė Civilinio kodekso redakcija leidžia sveikatos priežiūros, gydymo ar globos institucijų darbuotojams gauti simbolines dovanas, kurių vertė neviršija minėtos sumos, iš asmenų, kurie šiose institucijose gydosi ar išlaikomi, bei jų artimųjų giminaičių.

REKLAMA
REKLAMA

Anot V. Žiemelio, jo siūloma pataisa neatimtų pacientams galimybės simboliškai atsidėkoti medikams po gydymo. Tačiau taip esą būtų panaikinta vieninteliams medikams oficialiai suteikta teisė gauti kyšius.

Teisės ir teisėtvarkos komitetas pasiūlė apskritai atsisakyti nuostatos, leidžiančios medikams iš pacientų ir jų giminaičių gauti kokias nors dovanas. Jų nebūtų galima teikti nei gydymo metu, nei vėliau. Būtent tokiam projektui pritarė parlamentarai.

Kai kurie parlamentarai skeptiškai įvertino siūlymą uždrausti medikams gauti dovanas iš pacientų ir jų artimųjų. Pasak opozicinės Liberalų demokratų frakcijos nario Egidijaus Klumbio, nepaisydami draudimo, gydytojai vis tiek neatsisakys dovanų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Pritariu, kad iš Civilinio kodekso reikėtų išbraukti šią nuostatą, bet turime suprasti, kad išbraukimas neišspręs problemos iš esmės. Prieš metus tokia formuluotė buvo priimta ne iš gero gyvenimo. Deramo atlyginimo už gerai atliktą darbą problemą reikia spręsti kitu būdu", - teigė E. Klumbys.

Tačiau konservatorius Saulius Pečeliūnas pareiškė, kad galiojanti tvarka medikus įžeidžia, nes esą leidžia jiems vieninteliams teisėtai gauti kyšius.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų