REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Valdas Adamkus teigia nesiūlantis suteikti žydų išeiviams Lietuvos pilietybę, tačiau kartu sako neprieštarausiantis tokiai iniciatyvai, jei jos imtųsi Seimas.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį grįžęs iš Izraelio Prezidentas V. Adamkus žurnalistams sakė dėl šio pilietybės klausimo "nieko nesiūlęs". Tiesiog susitikimų metu aptaręs žydams jautrų klausimą.

REKLAMA

Pasak V. Adamkaus pokalbiuose litvakų atstovai teigė nuo Vytauto Didžiojo laikų buvę Lietuvos piliečiai, jų likusių gyvų yra nedaug, todėl norėtų atgauti teisę būti Lietuvos piliečiais.

"Pasakiau, kad suprantu jų jausmus, bet tai yra Seimo sprendimas ir, kaip Seimas nuspręs, - aš tą priimsiu", - sakė V. Adamkus.

Paklaustas asmeninės pozicijos, V. Adamkus taip pat vengė tiesmuko atsakymo: "Ką reiškia mano asmeninė pozicija. Čia yra įstatymų klausimas. Jeigu Seimas nuspręs, aš tam neprieštarausiu".

REKLAMA
REKLAMA

V. Adamkus pridūrė, jog, svarstant pilietybės klausimą su litvakų atstovais, jo "nei iniciatyvos, nei pritarimo, nei įsipareigojimo nebuvo".

"Reikėjo būti ten ir matyti jaudinantį susitikimą. Jokio reikalavimo dėl turto grąžinimo ar kito", - sakė V. Adamkus.

Anot šalies vadovo, vienintelis iš žydų išeivių iš Lietuvos išgirstas priekaištas buvęs tas, kad Kauno savivaldybė neleido pritvirtinti atminimo lentų prie kai kurių pastatų, kuriuose anksčiau yra gyvenę garsūs žydai - Lietuvos piliečiai.

V. Adamkus teigė buvęs net nustebintas taikios susitikimų atmosferos.

"Buvau įspėtas, kad gali būti labai sunkus susitikimas, gali net labai nemalonūs klausimai būti pateikti, bet nė vieno tokio klausimo nebuvo. Nežinau, ar tai holokausto minėjimo nuotaikos lėmė, kad nebuvo jokio susipriešinimo ir jokių sunkių svarbių klausimų", - teigė V. Adamkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas V. Adamkus šią savaitę po susitikimo Izraelyje su litvakų atstovais pareiškė esąs už tai, kad žydams - išeiviams iš Lietuvos būtų suteikta Lietuvos pilietybė.

Pasak V. Adamkaus, šį klausimą turėtų spręsti Seimas.

Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas savo ruožtu ragino neskubėti įteisinti galimybės litvakams gauti Lietuvos pilietybę, mat to paties gali pareikalauti kitų tautų išeiviai iš mūsų šalies. Keisti Pilietybės įstatymą jis siūlo tik po visapusiškos ekspertų diskusijos.

A. Paulauskas vylėsi, kad šalies vadovas, grįžęs po vizito Izraelyje, greičiausiai inicijuos diskusiją šiuo klausimu, o gal net atitinkamą Pilietybės įstatymo pataisą.

Premjeras Algirdas Brazauskas pareiškė apskritai nesąs linkęs dalyvauti diskusijoje šiuo klausimu. Kartu A. Brazauskas teigė, jog pilietybės klausimas glaudžiai susijęs su turto klausimais, nes teisę į grąžintiną turtą Lietuvoje pagal įstatymus turi tik Lietuvos piliečiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų