REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienio reikalų ministerijos (URM) sekretorius Albinas Januška, komentuodamas žiniasklaidai išsakytas Rusijos ambasadoriaus Boriso Cepovo mintis, pareiškė neįsivaizduojantis, kaip diplomatas galės toliau dirbti mūsų šalyje. Pasak A. Januškos, šis interviu "kai kuriose vietose yra atvirai įžeidžiantis Lietuvą".

REKLAMA
REKLAMA

"Neįsivaizduoju, kaip jis kaip ambasadorius galės toliau dirbti Lietuvoje", - ketvirtadienį teigė A. Januška.

REKLAMA

Taip jis įvertino Rusijos Federacijos atstovo interviu dienraščiui "Respublika", kuriame B. Cepovas teigė susidaręs įspūdį, jog Lietuva - ne šalis, o skandalų mėgėjų sambūris, kur visi drabstosi purvais ir dėl to jaučiasi laimingi.

"Daugelį sprendimų lydi skandalai ir bloga atmosfera: kas nors ko nors pasiklausė, įskundė. Net susidaro įspūdis, kad tai ne šalis, o skandalų mėgėjų susibūrimo vieta: laksto, ieško kompromituojamosios medžiagos, suranda, sudeda, reikiamu momentu ją paviešina. Tada visi purvini ir laimingi sėdi, kad neliko nė vieno švaraus", - kalbėjo diplomatas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Januškos, šis interviu "kai kuriose vietose yra atvirai įžeidžiantis Lietuvą". "Jei Lietuvos ambasadorius Maskvoje pavadintų Rusiją ne šalimi, o kvailių sambūriu, matyt, reikėtų pakeisti ambasadorių", - pažymėjo ministerijos sekretorius.

Jo teigimu, tokie pareiškimai yra nederami įprastai diplomatinei praktikai. A. Januška teigė nesuprantąs B. Cepovo minčių ir negalįs jų paaiškinti, mat iki šiol ambasadorius, tiesiogiai bendraudamas su Užsienio reikalų ministerijos pareigūnais, nėra išsakęs panašios kritikos. Ministerijos sekretoriui taip pat yra mįslė, ar ambasadoriaus pareiškimai yra jo asmeninė iniciatyva, ar kryptingai vykdoma Rusijos užsienio politika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į klausimą, ar Rusija gali būti prašoma atšaukti ambasadorių, A. Januška neatsakė ir nuo platesnių komentarų susilaikė.

Kaip dienraščiui "Respublika" pareiškė B. Cepovas, jei Rusijos žmonės turėtų daugiau informacijos apie Lietuvą, jų požiūris keistųsi ne į gera. "Nelaimei, Rusijoje nėra daug informacijos apie įvykius Lietuvoje. Mano nuomone, Rusijos gyventojai mažai ką žino apie visuomeninį-politinį diskursą Lietuvoje. Jei jie žinotų, kas čia vyksta, manau, jų požiūris pasikeistų, ir nebūtinai į gerąją pusę. Nes tai, kas vyksta šiandien Lietuvoje, toli gražu nenusipelno vien tik aplodismentų", - pareiškė diplomatas.

REKLAMA

Pasak jo, Lietuva sunkiai išgyvenanti "kai kuriuos procesus". Prie tokių procesų B. Cepovas priskyrė 2003-2004 metų Prezidentūros skandalą, taip pat praėjusiais metais vykusius Prezidento, Europos Parlamento, Seimo rinkimus bei vyriausybių kaitą.

B. Cepovas taip pat leido suprasti, kad Lietuva, atsiskyrusi nuo Rusijos, gyvena blogai, bet rusai - geri žmonės ir dėl to nesidžiaugia. "Visa tai nežadina žmonių simpatijų ir tai labai liūdina. Tik piktas žmogus gali džiaugtis, kad kaimynui blogai. Niekas iš rusų nepasakys, jog lietuviams, kurie atsiskyrė nuo Rusijos, taip ir reikia", - tikino Rusijos ambasadorius.

REKLAMA

Anot B. Cepovo, rusus nuliūdintų faktas, kad Lietuvoje "visur įberiama antirusiško prieskonio, esą dėl visko kalti rusai", visur ką nors bloga daro Maskvos ranka ir KGB šnipai. "Tai vaikiška liga, tik Lietuva jos niekaip neišsigydo, todėl dėl visko visada kalti rusai", - nuogąstavo diplomatas.

Jo nuomone, lietuviai galėtų džiaugtis ir dėkoti Rusijai už tai, kad gauna iš jos energetinių išteklių. "Bet ne. Sakoma, kad nacionaliniam Lietuvos saugumui gresia pavojus būtent dėl to, kad ji labai priklausoma nuo Rusijos išteklių", - apie lietuvių dėkingumą kalbėjo Rusijos diplomatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartu B. Cepovas atkreipė dėmesį, kad Rusija į tokį lietuvių požiūrį gali atsakyti nutraukdama žaliavų tiekimą. "Juk Rusija savo energetinius išteklius gali parduoti kam nors kitam", - pabrėžė diplomatas.

Kaip pažymėjo A. Januška, ambasadorius neatsižvelgė į savo šalies užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo raginimų neeskaluoti įtampos.

Prieš kurį laiką dienraštis "Lietuvos rytas" paskelbė, esą Rusija ketina atšaukti B. Cepovą, nes jis neva tvirtino, jog Prezidentas Valdas Adamkus gegužės 9-ąją vyks į pergalės prieš nacistinę Vokietiją 60-mečio minėjimą Maskvoje.

REKLAMA

Ambasadorius įžūliu tonu parašytame atvirame laiške dienraščio vyriausiajam redaktoriui Gedvydui Vainauskui pareiškė, jog "Lietuvos rytas"seniai nesigėdija skleisti šmeižto ir dezinformacijos, todėl "Lietuvos piliečių yra suvokiamas kaip geltonosios spaudos simbolis".

S. Lavrovas, praėjusią savaitę kalbėdamas telefonu su Lietuvos užsienio reikalų ministru Antanu Valioniu, patikino, kad ambasadorius kol kas lieka dirbti Vilniuje.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų