REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaruoju metu paaštrėjusius Lietuvos ir Rusijos santykius trečiadienį svarstę Užsienio reikalų bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetų nariai pasisakė prieš tolesnės įtampos eskalavimą.

REKLAMA
REKLAMA

"Kartais atrodo, jog iš mūsų tikimasi, kad šita situacija būtų aitrinama. Manau, jog mes turėtume būti šioje situacija pakankamai racionalūs ir ramūs", - žurnalistams sakė URK pirmininkas Justinas Karosas, pasibaigus uždaram posėdžiui.

REKLAMA

Pastaruoju metu Lietuvos ir Rusijos santykiai paaštrėjo ne tik dėl Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus sprendimo nevykti į Maskvą gegužės 9-ąją minėti pergalės prieš nacistinę Vokietiją 60-mečio, bet ir nediplomatiškų Rusijos ambasadoriaus Boriso Cepovo pasisakymų.

B.Cepovui interviu dienraščiui "Respublika" apie Lietuvą pasakius, jog "susidaro įspūdis, kad tai ne šalis, o skandalų mėgėjų susibūrimo vieta", Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos atstovai viešai suabejojo tolesnėmis ambasadoriaus galimybėmis dirbti Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

J.Karosas žurnalistams teigė, jog URK ir NSKG posėdyje nebuvo svarstoma galimybė reikalauti B.Cepovo atšaukimo.

"Žinoma, tie pasisakymai nėra suderinami su jo diplomatiniu statusu ir yra smerktini, bet aš manau, jog B.Cepovas ras būdų šitą savo klaidą ištaisyti. Asmeniškai nemanau, jog tai buvo specialiai Rusijos parengta provokacija", - žurnalistams sakė J.Karosas.

Tačiau, BNS žiniomis, užsienio reikalų ministras Antanas Valionis posėdyje išvardijo kitas galimas priemones, tarp jų - laikiną Lietuvos ambasadoriaus Maskvoje Rimanto Šidlausko atšaukimą konsultacijoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat minėtos galimybės iškviesti B.Cepovą pasiaiškinti, jį ignoruoti arba pareikšti protestą Rusijai.

"Mes nepritarėme šiems pasiūlymams. Manome, jog santykiuose turėtų būti išlaikyta pauzė", - BNS sakė susitikime dalyvavęs Darbo partijos frakcijos seniūno pavaduotojas Skirmantas Pabedinskas.

J.Karoso nuomone, Rusijos ambasadorius pats save izoliuoja, nes antradienį ignoravo Seimo ir Prezidentūros kvietimus atvykti į Lietuvos narystės NATO metinių minėjimo renginius.

Tačiau trečiadienį kai kurie URK ir NSKG komitetų susitikime dalyvavę parlamentarai taip pat pareiškė priekaištų ir Lietuvos politikams.

REKLAMA

"Aš pasisakiau prieš bandymą vystyti Lietuvos ir Rusijos dialogą viešai. Įžvelgiu kai kurių politinių jėgų bandymą savo interesų naudai paversti dvišalius santykius vidaus politikos reikalu", - BNS sakė opozicinės Liberalų ir centro frakcijos narys Petras Auštrevičius.

Valdančiosios Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcijos narys NATO reikalų komisijos pirmininkas Vaclovas Stankevičius BNS teigė, jog "dialogas su Rusija per žiniasklaidą kenkia Lietuvos ir Europos Sąjungos Kaimynystės politikos interesams".

"Pataikaudami žiniasklaidai kai kurie politikai ir diplomatai ėmė lenktyniauti, kas išradingiau neigiamai pasisakys Rusijos atžvilgiu", - pažymėjo jis.

REKLAMA

Po URK ir NSKG komitetų susitikimo A.Valionis žurnalistams pareiškė, jog pasisako už "konstruktyvius santykius" su Rusija.

URK pirmininko Justino Karoso teigimu, Užsienio reikalų ministerija dar nėra nusprendusi, kaip reaguoti į B.Cepovo pasisakymus.

"Manau, jog sprendimai bus priimti pasitarus su prezidentu Valdu Adamkumi", - sakė komiteto vadovas.

URK ir NSGK posėdyje trečiadienį taip pat apsvarstytas Seimo rezoliucijos projektas, šiame pažymima, jog pergalė prieš nacistinę Vokietiją Lietuvai reiškė kelis dešimtmečius trukusią sovietų okupaciją.

Dėl šios priežasties prezidentas V.Adamkus atsisakė švęsti pergalę Maskvoje.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų