REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius teigia, kad yra buvę kunigų, bendradarbiavusių su KGB, tačiau arkivyskupas neturi informacijos, kad nors vienas dvasininkas būtų buvęs įtrauktas į KGB rezervą.

REKLAMA
REKLAMA

Kai buvo priimtas Liustracijos įstatymas, į S. Tamkevičių kreipėsi vienas kitas kunigas klausdamas, ką daryti, kadangi sovietmečiu kažkur buvo padėję savo parašą. Arkivyskupas teigė pataręs jiems nedvejojant viską papasakoti Liustracijos komisijai.

REKLAMA

Ar buvo tokių kunigų, kurie turėjo sąsajų su KGB ir niekur nesikreipė, pasak S. Tamkevičiaus, tik pats Viešpats galėtų pasakyti.

S. Tamkevičiaus nuomone, rezervistai buvo etatiniai sovietinio saugumo darbuotojai, kurie būtų pasitelkti karo atveju. Rezervistai, pasak arkivyskupo, buvo svarbesnės personos už bendradarbiavusius su KGB.

"O apie bendradarbius visi kalba, tarsi tai būtų kažkas baisaus. Tarp bendradarbių buvo eiliniai žmogučiai, kurie kartais susitikdavo su saugumu ir Lietuvai faktiškai nieko blogo nepadarė. Aš nekalbu apie visus. O rezervistai - man nekelia abejonės - tai buvo 100 procentų patikimi saugumui, į ten bet ką nepaskyrė", - teigė S. Tamkevičius. Jo nuomone, gal tik kokie 5 proc. bendradarbių būtų galėję tapti rezervistais.

REKLAMA
REKLAMA

Beje, trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje arkivyskupas prisipažino, kad jį patį net keturis kartus KGB mėgino užverbuoti bendradarbiavimui. Saugumas, pasak S. Tamkevičiaus, verbavo žmones bendradarbiavimui siekiant išgauti kokios nors informacijos.

Kaip teigė arkivyskupas, pagrindiniai KGB sąrašai yra išvežti į Rusiją, bet yra išlikę "šiokie tokie sąrašai" kunigų, kurie turėjo kontaktų su saugumu. Tačiau tokių, kurie parašė kokią nors ataskaitą, tarp jų yra labai nedaug.

Dauguma su KGB bendradarbiavusių kunigų, S. Tamkevičiaus žodžiais, jau "iškeliavę pas Viešpatį". Dar "neiškeliavusieji", arkivyskupo nuomone, gali dirbti sielovadinį darbą, jei jie bendradarbiaudami su sovietiniu saugumu nieko neišdavė ir niekam nepakenkė ir jei to nenuslėpė. Priešingu atveju, S. Tamkevičiaus įsitikinimu, jie turėtų būti nušalinti nuo kunigystės.

Iki šiol Kauno arkivyskupas nematė reikmės atstatydinti nuo sielovadinio darbo nė vieno kunigo, kuris jam prisipažino apie ryšius su KGB. Jis taip pat neturi informacijos, kad kuris nors kunigas būtų palikęs kunigystę ir sukūręs šeimą būtent dėl santykių su sovietiniu saugumu.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų