REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kompiuterio klaviatūrą, skirtingai nei dviratį, galima sėkmingai išrasti iš naujo. Tai įrodė JAV bendrovė „Ergodex“, sukūrusi asmeniškiausią pasaulyje kompiuterio įvesties įrenginį.

REKLAMA
REKLAMA

Šiomis dienomis nedidelėmis partijomis užsakovams pradėtas tiekti periferinis įrenginys „Ergodex DX1 Input System“ (http://www.ergodex.com/content.php?id=12), spėjęs sukelti nemažą triukšmą keliose skaitmeninių pramogų ir kompiuterinių naujovių parodose, yra tarsi Lego kaladėlių rinkinys. Iš jo kiekvienas gali susirinkti savo svajonių klaviatūrą – ne tik pagal poreikius, bet ir pagal rankos dydį.

REKLAMA

„Ergodex“ įvesties sistema, nepaisant kai kam gal įtartinai skambančio pavadinimo, iš tiesų yra paprastas, lengvai perprantamas ir labai patogus – žinoma, kiek galima spręsti iš aprašymo ir jį spėjusių išbandyti įspūdžių – įrenginys. Išoriškai jis primena ant nedidelės lentelės pabertus stalo žaidimo kauliukus. 22,5x27,5 cm dydžio įrenginys prie kompiuterio jungiamas per USB jungtį. 25 kubo formos „kauliukai“ – tai paprasčiausi mygtukai, kuriuos galima bet kaip išdėstyti ant specialaus pagrindo.

REKLAMA
REKLAMA

Mygtukų apačioje esanti speciali medžiaga tvirtai prilipdo juos prie sintetinio pagrindo, tačiau juos nuimti ar perkelti į kitą vietą paprasta – tereikia staigaus sukamojo judesio. Kiekvienas mygtukas su įrenginiu bendrauja radijo bangomis 13,65 MHz ruože, t.y. kai jis paspaudžiamas, signalas pasiunčiamas į DX1, o iš jo keliauja į kompiuterį. Taigi, mygtukai veikia nepriklausomai nuo konkrečios jų buvimo vietos įrenginio aišktelėje. Ryšiui reikalingą energiją, panaudojant elektromagnetinę indukciją, jiems tiekia DX1 pagrindas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prijungus įrenginį prie kompiuterio, kuriame įdiegta „Ergodex DX1 Input System“ konfigūravimo programa, kiekvienam mygtukui galima priskirti pasirinktą funkciją, pavyzdžiui, operacinės sistemos ar taikomosios programos sparčiųjų klavišų komandas, paties susikurtas makrokomandas („macros“), dažniausiai vartotojo naudojamas programų ar kompiuterio valdymo funkcijas ir t.t.

Pavyzdžiui, vieną DX1 mygtuką galima suprogramuoti taip, kad jį paspaudus CD grotuvas peršoktų į kitą garso takelį, kitą – kad būtų paleista el. pašto programa, trečią – pasirinktas naujo dokumento šablonas, ketvirtą – atvertas pageidaujamas interneto tinklapis. Tai patys paprasčiausi pavyzdžiai. Iš tikrųjų DX1 gali išmokti absoliučiai visų valdymo komandų, kurios gali būti įvestos įprasta klaviatūra – tik, užuot spaudinėjus iškart ar paeiliui keletą klavišų, pakanka spustelėti vieną mygtuką. DX1 programinė įranga automatiškai atpažįsta, kokia programa yra aktyvi, ir priklausomai nuo to paleidžia jai skirtą užprogramuotų mygtukų rinkinį. Taigi, vienas ir tas pats mygtukas dirbant su „Photoshop“ ir žaidžiant „Doom 3“ gali atlikti skirtingas funkcijas.

REKLAMA

Kad būtų galima atsiminti, ką kuris mygtukas valdo, ant jų galima užklijuoti numerius arba piktogramas, kurias, beje, galima susikurti ir patiems. Aikštelėje juos galima grupuoti po kelis, priklausomai nuo funkcijų bendrumo, ar išdėstyti kokia kita sau patinkančia tvarka, atsižvelgiant į savo rankos dydį – kad juos būtų kuo lengviau pasiekti.

Tie, kurie naudojasi vos keliomis sparčiųjų klavišų kombinacijomis, gal ir neįvertins DX1 galimybių, tačiau, pasak bendrovės, dažnai dirbantiems su garso ir vaizdo medžiaga, projektavimo ar grafikos redagavimo programomis tokia individualizuota sąsaja su kompiuteriu suteiks kur kas daugiau patogumo ir našumo. Ypač entuziastingai apie šią naujovę atsiliepia žaidimų mėgėjai – juk į vieną mygtuką galima įrašyti ištisą klaviatūros komandų instrukciją, nurodančią individualų konkretaus monstro galabijimo būdą ar ištisą karatė judesių, kuriais „iškirtinėjami“ kelią pastoję priešai, seką.

Jeigu kieno nors poreikiams 25 mygtukų per maža, už papildomus 49 JAV dolerius galima įsigyti dar 25. Beje, jei jau prakalbome apie pinigus, reikia pasakyti, kad šiuo metu tik pagal individualius užsakymus pardavinėjama „Ergodex DX1 Input System“ norintiems patogiau dirbti ar žaisti kompiuteriu atsieis 149 dolerius be persiuntimo išlaidų. Už tokią sumą galima įsigyti ne vieną ergonomišką klaviatūrą, bet ko gero verta įsiklausyti į žinomos „geležies“ testavimo svetainės „Toms‘s Hardware Guide“ (http://www20.tomshardware.com/game/20050308/ergodex-01.html) nuomonę. O ji nedviprasmiška: „Ergodex“ naujovė pripažinta „privalomu turėti“ („Must Have“) įrenginiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų