REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dar prisimenate sąmokslu dvelkiančias teorijas apie dvi Lietuvas? Dviejų Lietuvų koncepcija vėl gyva. Bet kol kas - neišsigąskite (ir nesidžiaukite) - nei apie Paksą, nei apie runkelius kalbos nebus.

REKLAMA
REKLAMA

Bus kalbama apie prancūzų švietėjų XVIII a. suformuotą Apšvietos, arba Modernybės, projektą. Šis Švietimo epochos filosofų projektas išreiškė pasitikėjimą objektyvaus, racionalaus mokslo galia ir siekė panaudoti šį mokslą tikslingai visuomenės ir socialinio gyvenimo rekonstrukcijai - tam tikrai socialinei inžinerijai.

REKLAMA

Modernybė buvo traktuojama kaip vertybė pati savaime, nes tai - tikrasis gyvenimas. Modernus žmogus - savo likimo šeimininkas, savo laimės kalvis. Nemodernus - atsilikęs, pasyvus, nesavarankiškas, besivelkantis iš paskos, determinuojamas kitų. Modernus žmogus sukuria irigacinę sistemą. Nemodernus - aukoja protėviams ir meldžia žynių prišaukti lietų. Modernaus žmogaus negąsdina nei perkūno griausmas, nei žinių prakeiksmai. Jis - visuomenės avangardas, nešantis laisvę, pažangą ir progresą tiems, kurie vis dar skendi pasyvioje, prietarų kaustomoje kasdienybėje.

REKLAMA
REKLAMA

Švietimo užmačiomis buvo pagrįsta kolonializmo politika. Anot švietėjų, visos ankstesnės visuomenės, tiek Europoje, tiek už jos ribų, skendėjo tamsybėje - nežinojime, baimėje ir prietaruose. Modernioji racionalumo ir objektyvumo intencijomis grindžiama žinojimo sistema turėjo apšviesti žmones, išlaisvinti juos iš šios apgailėtinos būklės naujai, sąmoningai egzistencijai.

Šių metų rudenį Apšvietos retorika nelauktai atgijo Lietuvoje, LNK naujojo „Žvaigždžių sezono“ retorikoje. Svarbus sezono akcentas - naujasis realybės šou „Kelias į žvaigždes“. Ilgiausias Lietuvos televizijų istorijoje realybės šou prasidėjo rugsėjo 4-ąją ir truks beveik 17 savaičių. Šiuo keliu, vedančiu (tikėkime) į žvaigždes, praeis per dvi dešimtis išgarsėti trokštančių dalyvių. Žilvinas Žvagulis juos mokys vokalo, Julija Žilėnienė kurs stilių....

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šou tikslas - atrasti, išgarsinti, išpopuliarinti. Atrasti, kaip kadaise Kolumbas atrado Ameriką. LNK misija lyg naujasis Apšvietos projektas - išvaduoti, emancipuoti iš kasdieniškos buities, iš provincijos monotonijos, iš prietarų, nuobodulio, iš pasyvios, inertiškos egzistencijos. Pirmyn į metropolį - į viešumą, į šviesą, į naują, ryškią ir svaiginančią būtį.

Būti žvaigžde - štai kur tikrasis gyvenimas. Žvaigždė - nekvestionuojama vertybė. Žvaigždė tampa labiausiai „promotinama“ profesija. „Jums nepaprastai pasisekė, kad čia esate... tiek daug žmonių visoje Lietuvoje apie tai svajoja...“ - vartojama tokia retorika.

REKLAMA

(Nemažai žmonių svajoja tapti gydytojais - net tada, kai vyksta medikų streikas...)

Nežinomi veidai ateina iš nežinios ar tiesiog iš nebūties? Transformuojasi, iš žmogaus tampa Žmogumi, atsiprašau - Žvaigžde. Amžinas Lietuvos pavasaris - lyg drugeliai iš kokonų viena po kitos ritasi vis naujos Žvaigždės. Netrukus, ko gero, šou dalyviams garsieji prodiuseriai pasiūlys kontraktus. Gavai naują veidą, balsą, įvaizdį - būk matomas, būk žinomas, šviesk, žibėk Žvaigždžių olimpe.

Pamirškit runkelius ir elitą, pamirškit Paksą. Šiandien dvi Lietuvos - vėl gyvos. Dvi Lietuvos - žmonių ir žvaigždžių. Žvaigždės švyti eterio erdvėse, o žmonės niekingai rėplioja pažeme. Žmonės kartais žiūri į žvaigždes, - ne, ne pro langą, - per TV.

REKLAMA

„Skaiva iš „Baro“ - sėkmės istorijos pavyzdys“, - skelbia diktorės balsas iš už kadro. Į NML studiją ateina Ramanauskų Algis ir suskelia sodrų juokelį apie Skaivos „stringus“.

Toks jau tas žvaigždžių gyvenimas, - spindesys ir skurdas.

Ir tik kažkodėl, kažkodėl visai nesinori būti žvaigžde. Noriu likti tarp žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų