REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Reketu įtariamo sporto klubo “Titanikas” vadovo Vasilijaus Nevolios suėmimas dar kartą parodė, kad kovinių sporto šakų klubuose įgyjami “mokslai” panaudojami ir nusikalstamai veiklai. Ne visuose be išimties klubuose ugdomi būsimieji nusikaltėliai, tačiau faktai meta šešėlį ant daugelio šios specializacijos susivienijimų.

REKLAMA
REKLAMA

Aukos Klaipėdoje

Klaipėdiečiai dar neužmiršo nušautų sporto klubo “Angis” vadovo Valdemaro Česnaičio, Lietuvos ir Klaipėdos taekvondo federacijų prezidento Ričardo Krisiūno.

REKLAMA

Dėl neaiškių motyvų dar anksčiau Palangoje buvo nušautas Klaipėdoje bokso treniruotes lankęs Renatas Gabdulchakovas. Kruvino susidorojimo smulkmenų policija neatskleidė. Tačiau juodus šešėlius ant sporto klubų metusius Klaipėdos sportininkus nusikaltėlius sunku ir suskaičiuoti. Tarp jų - ir imtynininkai, ir boksininkai, ir sunkiaatlečiai, ir kultūristai, ir futbolininkai, ir krepšininkai, ir net šokėjai. O kiek dar juodų darbų darbelių, kuriuose naudojama sporto klubuose sukaupta jėga, mums nežinoma.

REKLAMA
REKLAMA

S. Freudas suklydo

Psichoanalizės tėvas S. Freudas klydo teigdamas, kad aktyvi sportinė veikla agresiją paverčia pozityvia dvasios energija. Faktai rodo, kad net ir šlovės aukštumų pasiekę sportininkai atsiduria anapus gėrio.

2000-aisiais nuskambėjo kriminalinė istorija apie tai, kaip vadinamoji Vilniaus boksininkų gauja, padirbinėdama bankų korteles, susišlavė bemaž 3 mln. JAV dolerių. Joje aktyviai veikė kadaise keturis kartus Lietuvos bokso čempionu tapęs ir šalies rinktinės garbę pasaulio ir Europos čempionatuose gynęs Jonas Dambrauskas. Dar anksčiau - 1993 metais, jis kartu su kitais įtariamaisiais buvo sulaikytas dėl apiplėšimo. Grasindami automatu “Uzi”, plėšikai Gariūnų turguje atėmė iš automobilių pardavėjo VAZ-2109.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O dar 1992 metais Garliavoje buvo nušautas Vidas Markevičius. Grįžęs iš Barselonos olimpinių žaidynių, jis įsipainiojo į skolos išmušinėjimo aferą ir už tai sumokėjo gyvybe.

Turto prievartavimo pradininku Lietuvoje vadinamas Vidas Antonovas, kuriam dabar daugiau kaip 60 metų, buvo ne tik reketo, bet ir atletinės gimnastikos pradininkas Šiauliuose.

V. Antonovo pėdomis pasekė Šiaulių kultūristai V. Baranauskas, pravarde Baranis (buvo ir aktyvus futbolininkas bei imtynininkas), bei V. Stanaitis, pravarde Stalonė.

Klaipėdoje vyko bene garsiausio šio miesto kultūristo, 1991-ųjų Lietuvos čempiono bei daugelio tarptautinių turnyrų nugalėtojo Vadimo Sryvkino teismas. Už automobilių vagystes ne kartą su Temide susidūrė ir jo prižiūrėtasis kultūristas Haroldas Dambrauskas.

REKLAMA

Vyresni klaipėdiečiai atsimena, kaip laisvai elgtis sau leisdavo tuometinės Klaipėdos kultūrizmo žvaigždės.

Blogas pavyzdys

Nerasime nė vieno trenerio, norinčio išauginti banditą ar mušeiką. Jis siekia, kad auklėtinis iškovotų pergales. Tad ir dėl paklydusių atletų sporto klubų trenerius kaltinti vargu ar galima, nes sportininką už salės sienų supa draugai, gyvenimo sunkumai.

Ne iš gero kai kurie vos apsiplunksnavę sportininkai eina vagiliauti, kiti, įsilieję į bendraamžių būrį, gąsdina verslininkus. Daugelis turi draugų, kurių gyvenimą valdo kitos vertybės. Greito, tačiau nešvaraus praturtėjimo virusas užkrečiamas.

REKLAMA

Kai jaunas atletas nuklysta šunkeliais - prastai, tačiau ką galima pagalvoti apie sportininkus, kurie treniruojasi V. Nevolios klube, jei jų treneris užsiima reketu?

Vadovą nušovė

Ne paslaptis, kad su kovinių sporto šakų entuziastais nuolat bando užmegzti pažintis šešėlinio pasaulio atstovai. Jie įsiskverbia į šių sporto šakų valdymą. Tereikia pažiūrėti, kas pastaraisiais metais vadovauja šalies bokso federacijai. Vis teisėtvarkininkų akiratyje esantys asmenys - Remigijus Daškevičius (nušautas 2001 metais), Vladas Laurinavičius. Nors jiems dirbant bokso reikalai pagerėjo, tačiau praeities darbai iš žmonių atminties neišgaruoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar praeities prisiminimai nekamuoja šalies imtynių, rankų lenkimo ir kitų sporto šakų federacijų vadovų?

Buvo griežta atranka

Sovietmečiu, kai buvo legalizuota karatė, į šios sporto šakos treniruotes nepriimdavo be rekomendacijos ir charakteristikos. Šiais laikais padėtis visai kitokia. Klaipėdoje jaunuoliai gali grūdintis sunkiosios atletikos sporto klube, bokso klubuose “Čempionas” ir “Sparta”, imtynių klubuose “Laisvūnas”, “Baltija”, “Sparta”, taekvondo klube “Cunamis”, kovinės savigynos klube “Lokys”, Rytų kovos menų klubuose “Rytai” ir “Varnas”, Rytų filosofijos ir menų klube “Vidurinysis kelias”, karatė kiokušin klube “Okinava”, karatė klube “Zoro”, “Ju-ka-do” mokykloje, “Ringo riterių” konkursus organizuojančiame klube “Heian”, sporto klube “Titanikas”. Tiesa, juose “skustagalvių” ar vadinamųjų grupuočių narių kažin ar sutiksime. Jiems čia per daug nuobodu, jiems reikia efektingesnių treniruočių, kuriose rezultatų galima pasiekti daug greičiau.

REKLAMA

Šachmatų nenori

Nusikalstamo pasaulio atstovai treniruotėms renkasi kuklesnius ar neoficialius sporto klubus, kuriuose mažiau komforto, tačiau yra būtinos pratyboms priemonės - štanga, svarmenys, kriaušė. Čia auginami raumenys ir smaginami kumščiai. Nemaža laiko dalis skiriama ir kikboksui - bokso ir karatė sporto šakų samplaikai.

Nusikaltėlių sueigose (“strelkose”) niekas rankų nelaužia ar šachmatais nežaidžia. Vyriški pokalbiai vyksta kumščių ir kojų smūgių šneka.

Bando atsiriboti

Karatė klubo “Okinava” prezidentė Jurgita Činauskaitė sakė, kad negatyvių pavyzdžių jų klube nėra buvę. Tačiau jeigu kuris nors auklėtinis nusprūstų nuo kelio, iš pradžių būtų stengiamasi jam padėti. Tik prasižengėliui nesistengiant reabilituotis, jį pašalintų iš klubo. Jaunesnieji klubo nariai čia po kiekvieno trimestro turi atnešti pažymių knygeles. Jeigu yra blogų pažymių, juos per kitą ketvirtį privalu pagerinti.

REKLAMA

“Heian” klubo vadovas Ričardas Baika sutinka, kad į kiekvieną atėjusį treniruotis negalima žiūrėti kaip į nusikaltėlį. “Klube nėra nė vieno tokio, - teigė R. Baika. - Jeigu sportininkas susideda su nekokios reputacijos žmonėmis, bandome perauklėti, o jei nepavyksta, pasakome, kad klubo durys jam uždarytos”.

Daugelio klubų vadovai ir treneriai jau ne pirmus metus kalba tą patį - apie sportinį pasirengimą ir pedagogiką. Tačiau atėjo laikas pripažinti, jog tai, kas iš tiesų vyksta ne visiems prieinamuose užsiėmimuose, dar ir šiandien yra neatskleista paslaptis.

Česlovas Kavarza

“Klaipėda” (http://www.klaipeda.daily.lt)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų