REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasarą dirbsiantys tėvai jau nerimauja dėl savo mažylių. Taupumo sumetimais uždarius ikimokyklines įstaigas, vaikams per tris vasaros mėnesius teks pakeisti du arba tris darželius. Iš 54 Klaipėdoje veikiančių lopšelinukus ir darželinukus ugdančių įstaigų liepą veiks tik aštuonios.

REKLAMA
REKLAMA

Neišgalinčius samdyti auklės tėvus jau dabar kamuoja galvos skausmas, kaip seksis jų mažyliams prisitaikyti svetimoje vietoje. Praėjusios vasaros vargus kai kurie mažamečius auginantys klaipėdiečiai prisimena kaip košmarą.

REKLAMA

Kasryt verkė

Viena mama pasakojo, kad „Svirpliuką“ lankanti jos mažylė liepą eis į „Obelėlę“, o rugpjūtį - į „Traukinuką“. Kiekvieną litą skaičiuojanti šeima žino, kad negalės sau leisti atostogauti. Pailsėti nuo darželio negalės ir vienturtė duktė, nes tėvai neturi pinigų auklei, neturi ir padėti galinčių giminaičių kaime. Motina su siaubu prisiminė pernykštę vasarą. Tuomet skirtingose ikimokyklinėse įstaigose vasarą leidusi mažylė kasryt verkė ir maldavo nevesti jos į svetimą darželį. Vaikas negalėjo priprasti prie naujos grupės, naujos auklėtojos, naujų bendraamžių. Neišlaikiusi nuolatinio mergaitės ašarojimo, ją aprėkdavo pedagogė, o kiti vaikai tyčiodavosi. „Krūpčiodama nuo pernykščių prisiminimų, duktė dabar man sako, kad neis į kitą darželį. Nežinau, ką daryti“, - guodėsi vienos mergaitės mama.

REKLAMA
REKLAMA

„Nematau jokios bėdos! Mano vaikai pernai šauniai praleido vasarą skirtinguose darželiuose. Jiems patiko žaisti su naujais draugais ir naujais žaislais“, - tikino kita motina.

Taupo pinigus

Šiuo metu 54 ugdymo įstaigose veikiančias lopšelinukų ir darželinukų grupes lanko apie 7 tūkst. mažylių. Liepą veiks tik 8 įstaigos. „Apklausus tėvus paaiškėjo, kad jas lankys 428 vaikai“, - sakė Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji inspektorė Stefanija Vancevičienė. Ji teigė, jog kiekvieną vasarą labai sumažėja norinčių lankyti darželius vaikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per atostogas mažylius namuose prižiūri vyresnieji mokyklinio amžiaus broliai ar seserys. Daug vaikų išvažiuoja atostogauti pas gimines kaime. Dar kiti keliauja su atostogaujančiais tėvais. Pasak S.Vancevičienės, įstaigos uždaromos todėl, kad atostogauja pedagogai ir kad jose kasmet būtinas remontas, tačiau moteris neslėpė, jog svarbiausias tikslas - taupymas. „Neekonomiška įstaigai dirbti, joje labai sumažėjus vaikų“, - padarė išvadą S.Vancevičienė.

Ji pridūrė, jog, vasarą uždarius darželius, sutaupoma pinigų darbo užmokesčiui. Taip daroma jau ne vienerius metus.

REKLAMA

Kiek šiemet tikimasi sutaupyti, „Klaipėdai“ negalėjo atsakyti nei Švietimo skyriaus vedėja Laima Numgaudienė, nei Finansų skyriaus vyriausioji specialistė Laima Jaugienė. Ši už ikimokyklinių įstaigų finansus atsakinga darbuotoja teigė, jog iki šiol neturi oficialios informacijos, kaip vasarą dirbs uostamiesčio lopšeliai ir darželiai.

Jautė spaudimą

Ikimokyklinį ugdymą kuruojančios S.Vancevičienės nestebina tai, kad liepą darželius lankys 15 kartų mažiau nei įprasta vaikų. Jos nuomone, tai realus skaičius, nors kai kurie tėvai „Klaipėdai“ teigė ką kita. „Esu įsitikinusi, kad taupumo sumetimais dirbtinai mažinamas ir vaikų skaičius, ir darželių poreikis. Mano vaiko auklėtoja tiesiog spaudė, kad vasarą atostogautume ir nelankytume darželio“, - teigė vienos darželinukės motina. Ji piktinosi, kad švietimo darbuotojai, nuolat kartojantys, kad svarbiausia - vaiko gerovė, per vasarą be specialistų palieka ir specialiųjų poreikių vaikus. Turintys kalbos, klausos, regos bei kitų sutrikimų mažyliai, kaip ir sveikieji vaikai, bus priversti migruoti per darželius.

REKLAMA

„Jokio spaudimo negalėjo būti. Tai patvirtina faktas, kad tėvų skundų Švietimo skyrius kasmet sulaukia nedaug“, - teigė S.Vancevičienė. Inspektorė užtikrino, kad rugpjūtį veiks kur kas daugiau ikimokyklinių įstaigų nei liepą. Esant poreikiui, bus galima atidaryti tiek lopšelių ir darželių, kiek prireiks miesto gyventojams.

Uždaro ne visur

S.Vancevičienė priminė, kad ikimokyklinės įstaigos vasarą uždaromos visuose šalies miestuose ir rajonuose. Švietimo ir mokslo ministerijos atstovė teigė ką kita. Pasak Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vedėjos Gražinos Šeibokienės, Vilniuje kai kuriuose darželiuose per vasarą veikia kelios budinčios grupės. Kaune irgi kai kurie darželiai vasarą veikia ne visą darbo dieną. „Žinoma, šie variantai yra finansiškai nuostolingi. Tačiau ši viešoji švietimo paslauga atsirado dėl tėvų poreikio, vadinasi, būtina išklausyti tėvus“, - sakė G.Šeibokienė. Ji priminė, jog vaikų lopšeliai ir darželiai yra iš mokesčių mokėtojų išlaikomos valstybės įstaigos. Vedėjos įsitikinimu, miesto valdžiai dėl vaikų būtina tartis su gyventojais. „Reikia pateikti kelis ikimokyklinių įstaigų darbo vasarą variantus, o šeimos tegul renkasi“, - patarė G.Šeibokienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gali net išberti

Mūsų miesto Švietimo skyrius nesureikšmina vasarą darželinukų šeimoms iškilsiančių problemų. S.Vancevičienės įsitikinimu, problemas išgyvena tik pavieniai vaikai. Pakeisti aplinką ir žmones - tokia patirtis darželinukui tik į naudą. Ir inspektorės, ir Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Numgaudienės įsitikinimu, vaikui būtina pailsėti nuo darželio ir nors mėnesį paatostogauti. Abejonę, jog kažin ar visi tėvai galės atostogauti, nes vasarą dirbs, L.Numgaudienė atrėmė argumentu, kad tėvai turėtų prisiminti, jog vaikas yra svarbiausia.

REKLAMA

Tačiau vargu ar visos šeimos galės gyventi pagal Švietimo skyriaus rekomendacijas. Tėvai priekaištauja, kodėl Klaipėdoje nebus nė vieno darželio, dirbsiančio visą vasarą. Jų nuomone, tokiame dideliame mieste galėtų būti du ar trys visą vasarą veikiantys darželiai.

„Darželio pakeitimas mažyliams, kurie sunkiai adaptuojasi, gali sukelti didelių problemų“, - patvirtino Klaipėdos universiteto Vaikystės pedagogikos katedros mokslų daktarė docentė Alisa Ruzgienė. Pasak jos, dėl naujos aplinkos baimės vaikus gali kankinti nemiga, prasidėti naktinis šlapinimasis. Mažyliai bus dirglūs, dažnai verks. Vaiką gali išberti, jį gali kankinti viduriavimas ar pakilusi kūno temperatūra.

Audronė GLIOŽERIENĖ

“Klaipėda”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų