REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atidarius rekonstruotą J.Basanavičiaus gatvės dalį Palangos valdžia turės naujų rūpesčių - teks rūpintis, kad gatvė išliktų tokia pat graži kaip atidarymo dieną. Čia per naktį jau buvo išrautos tik ką pasodintos gėlės, o ant šviesiomis trinkelėmis grįstos gatvės lieka bjaurios automobilių padangų ir riedučių žymės. Iki šiol turėta gatvių valymo įranga naujajam miesto perlui valyti netinka. Šią gatvę teks plauti su šampūnu.

REKLAMA
REKLAMA

Perkirps juostelę

Palanga šiandien poilsiautojams pateiks staigmeną. Į sezono atidarymą atvykusius žmones pasitiks neatpažįstamai pasikeitusi J.Basanavičiaus gatvė. Iš pilkos ir dažniausiai murzinos, šiek tiek niūrokos gatvės ji virto modernia alėja, grįsta spalvingomis trinkelėmis, su įspūdingu apšvietimu, unikaliais suoleliais ir ypatingomis šiukšliadėžėmis bei puošniais kanalizacijos dangčiais. Nuo Jūratės ir Kastyčio skvero iki Birutės gatvės suremontuota J.Basanavičiaus gatvė šiuo metu yra puošniausia Palangos vieta. Porą dienų jau buvusi atvira palangiškiams ir miesto svečiams, šiandien ji ir vėl bus uždaryta. Bet tik laikinai, kol, vakare iškilmingai perkirpus atidarymo juostelę, čia pliūptelės minia kurorto svečių. Kad moderni alėja tinkama naudoti, prieš keletą dienų pripažino ir valstybinė komisija.

REKLAMA

Kainavo milijonus

Kurorto valdžia dabar jau neslepia euforijos dėl rekonstruotos gatvės. Palangos savivaldybės Komunalinio ūkio skyriaus viršininkas Romualdas Večerskis gyrėsi girdėjęs komplimentų, kad atnaujinta J.Basanavičiaus gatvės dalis yra ne gatvė, o architektūrinis paminklas Lietuvai.

Palangos brodvėjumi laikoma gatvė pradėta tvarkyti praėjusių metų spalį. Per kiek daugiau nei 6 mėnesius maždaug pusė šios populiariausios kurorto gatvės renovuota iš esmės: atnaujinta ne tik aplinka, pakeistos ir komunikacijos, gatvės bei šaligatvių danga, apšvietimas. Palei Rąžės upę įrengtos virš vandens kabančios terasos. Pertvarkyta Jūratės ir Kastyčio aikštė. Visa tai valstybei kainavo šešis su puse milijonų litų.

REKLAMA
REKLAMA

Viskas nauja

Viena J.Basanavičiaus gatvės rekonstrukcijos projekto bendraautorių - architektė Jurga Šimeliūnienė pasakojo, jog gražiojoje alėjoje nieko nėra padaryta atsitiktinai. Čia viskas labai gerai apgalvota ir pagrįsta. Suoleliai, šiukšliadėžės ir šviestuvai išdėstyti ir netgi medžiai atsodinti pagal tam tikrą sistemą, siekiant spalvomis bei reljefais priartėti ar netgi susilieti su gamta.

Penkių metrų pločio J.Basanavičiaus gatvės danga išklota gelsvomis vokiškomis klinkerio trinkelėmis. Abiejuose kelio pusėse iškloti dviračių takai grįsti rusvomis trinkelėmis, skiriamosios juostos grįstos mažomis kvadratinėmis granito trinkelėmis. Kinišku granitu išgrįsta ir naujai sutvarkyta šalia jūros tilto esanti Jūratės ir Kastyčio aikštė. Čia atnaujintas senasis paminklas ir įrengtas naujas lauko baseinas su fontanu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šviesa - iš žemės

Puošniosios gatvės „cinkeliu“ architektė vadina originalius šviestuvus. Aikštėje aplink fontaną jie balti, o centriniame poilsiautojų take - geltoni. Geltona - saulės spalva, todėl mėlyno dangaus fone šie šviestuvai, pasak architektės, atrodys labai gražiai. Iš Prancūzijos pargabenti šviestuvai grakštumu primena paukščius, o svarbiausia, kiekvienam sukelia skirtingų emocijų.

Virš geltonųjų šviestuvų iškilęs špilius siejasi su medine pajūrio architektūra. J.Šimeliūnienė sakė, kad prie senųjų Palangos namų kraigų yra mediniai špiliai.

REKLAMA

Be 60 įspūdingų šviestuvų, keletas lempų įmontuota ir aikštės grindinyje. Taip pat pastatyti prožektoriai, kurie vakarais apšvies paminklą, medžius ir kopų prieigas.

Gatvės suoliukai, primenantys bangas, yra bene vienintelis J.Basanavičiaus gatvei pagamintas Lietuvoje dirbinys. Netgi kanalizacijos dangčiai su įspausta Palangos miesto heraldika iš ketaus buvo nulieti Prancūzijoje. Suoliukai, stovintys aikštėje bei paupio terasose taip pat atvežti iš Prancūzijos. Jie pagaminti iš kietmedžio, su tvirtomis ketaus kojomis.

REKLAMA

Vieta pasimatymui

Gatvėse stovinčios naujoviškos šiukšlių dėžės taip pat ypatingos. Jos nedega, yra atsparios smūgiams ir chemikalams. Nuo jų nuvalius vandalų grafitus, neliks nė žymės.

Rekonstruotoje gatvėje veiks trys fontanėliai, kuriuose poilsiautojai galės malšinti troškulį. Jūratės ir Kastyčio aikštėje prie tako į jūrą pastatytas apvalus, juodas su baltu ciferblatu laikrodis. Šis itališkas, iš palydovų reguliuojamas laikrodis ne tik rodys tikslų laiką, bet ir simbolizuos susitikimų vietą. Ateityje šalia jo turėtų būti pastatyti suoleliai, reklaminis stendas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Augino Olandijoje

Po rekonstrukcijos atsodinta ir iškirstų kaštonų alėja. Apie 50 rausvai žydinčių kaštonų teko atsivežti net iš Olandijos.

Lietuvoje nė viename medelyne nepavyko atrasti reikiamo kiekio kaštonų. Juos atsodinant svarbu, kad medeliai būtų užauginti vienoje vietoje, iš vienos šeimos. Olandijoje jie taip pat buvo kruopščiai atrenkami, kad būtų vienodo kamieno storio, aukščio, šakotumo, kad tolygiai augtų ir vystytųsi.

Be kaštonų, skvere ir krantinėje pasodinta juodųjų pušų, raudonlapių klevų, geltonai žydinčių bukmedžių.

REKLAMA

Nusiaubė gėlynus

Palangos meras Pranas Žeimys „Klaipėdai“ sakė nežinąs, kaip visą šį grožį reiks apsaugoti. Juo labiau kad gėles atnaujintoje gatvėje jau teko atsodinti. Po praėjusio savaitgalio visos gėlės buvo išrautos ir sudėtos į vieną krūvą.

Meras nerimauja, ar linksmybių ištroškęs jaunimas nenusiaubs gražiosios promenados, tačiau teigia, kad orientuotis į žemos kultūros žmones negalima. Ateityje, jei pavyks gauti pinigų, ne tik J.Basanavičiaus gatvėje planuojama statyti vaizdo kameras. Renovuotoje alėjoje tam visiškai pasiruošta.

REKLAMA

Dėmių nenušluosi

Atitvėrus užkardas, pro kurias gražėjančią J.Basanavičiaus gatvę stebėdavo smalsuoliai, išryškėjo dar viena problema. Šviesiomis trinkelėmis išklotas grindinys yra labai teplus. Ant jo lieka automobilių padangų, dviračių, riedučių žymės, kurių su šluota nenušluosi. Dėl vargų, užklupsiančių prižiūrint gatvę, Komunalinio ūkio skyriaus viršininkas R.Večerskis nesisielojo. Jis teigė, kad suderinti grožį ir praktiškumą yra sudėtinga. Kas gražu - ne visada praktiška. Todėl jis mano, kad bus skirta pinigų įsigyti moderniai gatvės valymo įrangai su aukšto spaudimo siurbliu. Tokia mašina chemikalais puikiausiai nuplauna grindinį. Valdininkas teigė, kad tai elementari mašina, kokias jau seniai turi visi kurortai. Vakarų šalyse šaligatviai ir pėsčiųjų takai taip pat plaunami tokiais įrenginiais. Iki šiol Palangoje tokia įranga nebuvo reikalinga, nes su ja nebuvo ko valyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baigs po metų

Skirtumas tarp atnaujintos ir senosios J.Basanavičiaus gatvės dalių yra per daug ryškus, kad nekiltų klausimų, kada taip atrodys visas kurorto brodvėjus. Pradėjus rekonstrukcijos darbus buvo numatyta, kad jie baigsis tik 2006 metais. Dabar planuojama, kad jau kitą vasarą poilsiautojai galės džiaugtis suremontuota visa J.Basanavičiaus gatve.

Gatvę remontuojančios Gargždų bendrovės „Hidrostatyba“ generalinis direktorius Pranas Šidiškis sakė, kad remontuoti liko tik šimtu metrų ilgesnė gatvės atkarpa, tačiau darbo būsią žymiai mažiau. Suremontuotoje dalyje daug laiko ir darbo buvo įdėta pertvarkant Jūratės ir Kastyčio aikštę, taip pat tvarkant krantinę ir įrenginėjant pakrantės terasas. Pasak P.Šidiškio, jau kitų metų gegužę visa gatvė bus suremontuota.

Jolanta Juškevičienė

“Klaipėda” (http://www.klaipeda.daily.lt)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų