REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atlikti tyrimai atskleidė, kad metinis prostitučių agentūrų pelnas vien Vilniuje - 15 milijonų litų. Spėjama, kad Kaune ir Klaipėdoje pelnas iš prostitucijos verslo gali siekti 6-7 milijonus litų per metus.

REKLAMA
REKLAMA

Vasarą Klaipėdos prostitutės turi daugiau darbo. Atostogaujantys klientai jas kviečia ir į Palangos, Neringos, Šventosios viešbučius. Nusipirkti moterį už pinigus uostamiestyje galima bet kurią akimirką. Nesudėtingas žurnalistinis eksperimentas parodė, kad yra ir nemažai vyrų, kurie už pinigus tenkintų moterų norus. Iš milijonus litų pelno atnešančio verslo valstybė neketina užsidirbti - kalbos apie prostitucijos legalizavimą nevirto konkrečiais darbais.

REKLAMA

Uždirba savininkai

Organizuotų nusikaltimų tyrimų tarnybos (ONTT) pareigūnas, dėl darbo specifikos nenorėjęs atskleisti savo pavardės, „Klaipėdai“ sakė, kad suskaičiuoti iš prostitucijos gyvenančių žmonių uždarbio beveik neįmanoma. Jo teigimu, uostamiestyje šiuo metu nuolat dirba apie 100 prostitučių.

Per kelerius darbo metus surinktoje kartotekoje - apie 300 sulaikytų moterų nuotraukų ir pavardžių.

Jei kiekvieną vakarą visos Klaipėdoje dirbančios prostitutės turėtų bent po penkis klientus, mokančius po 100 litų už valandą, šio verslo apyvarta siektų daugiau nei 18 milijonų litų.

REKLAMA
REKLAMA

Jau kurį laiką „meilės“ kaina nekinta. Masažo salonuose už valandą paslaugų prašoma 100 litų, už pusvalandį - nuo 60 iki 80 litų. Jei mergina yra samdoma naudojantis rekomendacija, ją atveža sąvadautojas, taksistas, už 2 valandas tenka mokėti 200 litų, už naktį - 400 litų. Pigiausiai moterys parsidavinėja uoste. Dažniausiai nuo narkotikų priklausančios klaipėdietės su užsieniečiais sugula ir už 5 dolerius. Pinigus prostitutės užsidirbinėja ne pragyvenimui, o dozei narkotikų.

Prabangiausių, senu įpročiu „valiutinėmis“ vadinamų prostitučių įkainis šiuo metu - 1 500 litų už naktį. Pareigūnas dienraščiui pasakojo, kad jas sukontroliuoti sudėtingiausia. Būna, kad jos dirba prestižinius darbus, yra išsilavinusios, moka keletą kalbų, o apie jų naktinį darbą nenutuokia net jų pačių vyrai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aplankė 13 salonų

Šiemet iki birželio 1-osios policininkai patikrino trylika uostamiestyje veikiančių „masažo“ salonų. Dabar visi jie uždaryti. Pasak pareigūno, tikriausiai jie tik persikėlė į naują nuomojamą butą. Per penkis mėnesius prostitutėms surašyti 29 protokolai. Pirmą kartą įkliuvusi prostitutė moka 300-500 litų baudą. Jei per tuos pačius metus pareigūnai pagauna ją antrą kartą, teismas gali skirti baudą nuo penkių šimtų iki tūkstančio litų.

Prostitucija nelaikoma nusikalstamu, o tik teisės pažeidimu, kuriuo kėsinamasi į viešąją tvarką. Pagrindinė policijos pareigūnų užduotis ne bausti prostitutes, o ieškoti iš prekybos moterų kūnais lobstančių sąvadautojų. ONTT kovoja su organizuotu prostitucijos verslu, kuriam vadovauja sąvadautojai, aprūpinantys prostitutes plotu, klientais ir pasiimantys didžiąją dalį merginų uždarbio.

REKLAMA

Vartoja narkotikus

Pareigūnas pripažino, kad neretai prostitutėmis dirbančių merginų jam būna gaila. Liūto dalį pinigų uždirba ne pati mergina, o jos šeimininkas, organizuojantis verslą. Devyniasdešimt procentų Klaipėdoje dirbančių merginų yra lietuvės, dažniausiai atvažiavusios iš mažų miestelių ir kaimų. Jos neranda galimybės užsidirbti iš „švaresnės“ veiklos ir įklimpsta į sąlygiškai lengvų pinigų verslą.

Policininkas neneigė, kad neretai masažo salonus atidaro buvusios prostitutės. Būna, kad jos ir organizuoja verslą, ir pačios parsidavinėja. Didelė dalis prostitucija užsiimančių moterų pastaruoju metu pamėgo vartoti aukštesnės kategorijos narkotikus. Pareigūnas teigė, kad per reidus į salonus būdavo atrandamos ir nedidelės dozės sintetinio narkotiko - amfetamino bei marihuanos.

REKLAMA

Parsiduotų ir vyrai

Policininkas dienraščiui sakė, kad prostitučių kartotekoje yra vos keli vyrai, kurie sugauti besiverčiantys prostitucija. Jie už pinigus parsidavinėja vyrams. Apie moterims parsidavinėjančius vyriškius policininkai informacijos neturi. Jų manymu, gandas apie tokias paslaugas eina iš lūpų į lūpas, moterys rekomenduoja šiuos vyrus viena kitai.

Nors ONTT pareigūnas tikino, kad vyrų prostitucija Klaipėdoje labai menka, nesudėtingas žurnalistinis eksperimentas šį teiginį paneigė. Prieš kelias dienas vienos Klaipėdos televizijos SMS pažinčių laidoje paskelbus trumpą žinutę: „Moteris ieško gero meilužio už pinigus. Pradedantieji nesikreipkite“, į ją atsakė 42 vyriškiai. Nors žinutė eteryje mirgėjo vos minutę, į mobilųjį telefoną ėmė plūsti įvairiausi pasiūlymai. Vyrai dažniausiai siūlėsi dirbti už tą pačią kainą, kiek prašo ir moterys prostitutės - 100 litų. Kai kurie siūlė pirmiausia įvertinti darbą ir sumokėti, kiek atrodys verta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ligas platina retai

Praėjusiais metais Klaipėdoje buvo užregistruoti 27 susirgimo sifiliu ir 45 susirgimo gonorėja atvejai. Šiemet per penkis mėnesius užregistruota 11 sifilio ir 20 gonorėjos atvejų. Pasak Odos ir veneros ligų centro vedėjos Reginos Kriščiūnienės, lytiniu būdu plintančių ligų kasmet mažėja, tačiau neaišku, kiek galima pasitikėti šiais skaičiais, nes nemažai žmonių venerines ligas anonimiškai gydosi privačiuose kabinetuose.

R.Kriščiūnienės teigimu, prostitutės retai platina lytiniu būdu plintančias ligas. Dažniausiai šį darbą dirbančios moterys rūpinasi savo sveikata, vengdamos susigadinti reputaciją. Moterys pasitikrinti ateina pačios, bet kartais kelias prostitutes atlydi vyriškiai.

REKLAMA

Užsienio ekspertų nuomone, visoje Lietuvoje galėtų būti 3 tūkst. - 10 tūkst. prostitučių, dirbančių tik šį darbą. Kasdien Klaipėdoje apie savo paslaugas kai kuriuose laikraščiuose ir internete skelbia 20-40 masažo salonų.

Už prekybą žmonėmis pelningesnė yra tik prekyba ginklais ir narkotikais. Viena pelningiausių organizuoto nusikalstamumo rūšis nereikalauja didelio pradinio kapitalo ir investicijų. Visame pasaulyje prekyba žmonėmis nusikaltėliams kasmet atneša apie 7 milijardus dolerių gryno pelno.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, kasmet į užsienio valstybes užsiimti prostitucija išvyksta 1000-1500 moterų iš Lietuvos. Interpolo ir Europolo duomenimis, kasmet Europoje į sekso vergiją parduodama 120 tūkstančių moterų ir vaikų.

Reda Baltinaitė

“Klaipėda” (http://www.klaipeda.daily.lt)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų