REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tiriant milžiniškos cigarečių kontrabandos byloje įtariamo Viliaus Karaliaus ir jo bendrų bylą paaiškėjo, kad nusikaltėliai per tarpininkus bandė daryti įtaką Seimui, kad būtų sušvelnintas Baudžiamojo kodekso straipsnis dėl kontrabandos gabenimo, rašo dienraštis "Respublika".

REKLAMA
REKLAMA

Specialiųjų tarnybų pareigūnai sako nežiną, ar V.Karaliui pavyko įgyvendinti tą planą, bet tai, kad atsakomybė už kontrabandą naujajame Baudžiamajame kodekse labai smarkiai sušvelninta, yra faktas.

REKLAMA

Dienraščio žiniomis, gana ilgai stebėję V.Karaliaus ir jo bendrininkų veiklą bei klausęsi jų telefonu Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai dar užpernai užfiksavo pokalbius, kuriuose šnekama apie įstatymo švelninimą.

Kontrabandininkai buvo labai suinteresuoti, kad kodekse nebeliktų sąvokų "didelės vertės" arba "stambaus masto kontrabanda". 2002 metais, kai Seime buvo svarstomos kitąmet turėjusio įsigalioti Baudžiamojo kodekso pataisos, V.Karalius per tarpininką siekė įstatymo sušvelninimo.

REKLAMA
REKLAMA

"Vyrai rūpinosi savo ateitimi", - tas pastangas komentavo vienas iš tyrime dalyvaujančių pareigūnų.

Pareigūnų slapta įrašytuose pokalbiuose V.Karalius teiraujasi įtakingų ryšių Seime turinčio asmens, kurio pareigūnai kol kas nenori įvardyti, ar šis sutvarkęs reikalus Seime "dėl masto". Pašnekovas praneša, kad "man pažadėjo, Seime padarysim" ir t.t.

Kontrabandos bylą tiriantis Generalinės prokuratūros prokuroras Justas Laucius dienraščiui nepaneigė, kad tokie įrašai byloje yra.

Tuo metu galiojusiame Baudžiamajame kodekse už didelės vertės kontrabandą buvo numatytas turto konfiskavimas ir laisvės atėmimo bausmė nuo 3 iki 10 metų. Griežtos bausmės už šį nusikaltimą buvo numatytos ir naujojo kodekso projektuose: pagal pateiktą Vyriausybės grėsė nuo 4 iki 8 metų, pagal alternatyvų projektą - nuo 3 iki 10 metų nelaisvės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet paskui straipsnis buvo pakeistas - neliko sąvokos "didelės vertės". Dabar baudžiamoji atsakomybė atsiranda, jei kontrabandos vertė viršija 250 MGL (31 250 litų).

Net jei buvo gabenama daugiamilijoninė kontrabanda, teisėjas turi teisę net neskirti laisvės atėmimo, nes pernai įsigaliojusiame Baudžiamajame kodekse už kontrabandą numatyta tik bauda arba laisvės atėmimas iki 8 metų.

Teisininkai tokį baudžiamojo įstatymo švelninimą aiškina bausmių humanizavimu, taikymusi prie Europos Sąjungos (ES) ir pan. Bet, pavyzdžiui, ES narėje Latvijoje už didelės vertės kontrabandą gresia įkalinimas nuo 5 iki 15 metų.

REKLAMA

Dienraščio teigimu, V.Karaliaus ryšiai vedė ne tik į Seimą, bet ir į teismų rūmus. Kai užpernai buvo sulaikyti du vilkikai su kontrabandinėmis cigaretėmis, V.Karalius puolė rūpintis, kad sučiuptieji jo bendrininkai nebūtų suimti.

Jo paprašytas buvęs Teismų tarybos narys - Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininkas Arvydas Gudas, per Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininką Darių Japertą darė įtaką Biržų rajono apylinkės teismo pirmininkei Palmirai Linkevičienei, kad V.Karaliaus žmonės nebūtų suimti.

Dėl to buvo iškelta baudžiamoji byla, kurioje piktnaudžiavimu tarnyba, trukdymu ikiteisminio tyrimo pareigūnui, prokurorui ir Biržų rajono apylinkės teismo teisėjoms atlikti savo pareigas kaltinami V.Karalius, A.Gudas, D.Japertas ir P.Linkevičienė. Dabar ši byla nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme.

Stambiausioje Lietuvos istorijoje kontrabandos byloje yra 54 teisiamieji. Jie milžiniškais kiekiais gabendavo cigaretes į Didžiąją Britaniją.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų