REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviai nemoka žiūrėti filmų, sukurtus pagal komiksus. Nemoka, nes komiksai mums - “Paršiukas Čiukas” su “Peliuku Mikiu”. Produktas vaikams. Kai kurių tėvų manymu - kenksmingas produktas.

REKLAMA
REKLAMA

O amerikiečiams komiksai - neegzistuojančio tautinio mito pakaitalas. Tai, ką mums reiškia “Eglė žalčių karalienė”, jiems yra Supermeno ir kitų nesuskaičiuojamų, bet klasifikuotų ir turinčių savo rangus superžmonių gyvenimo ir kovų istorijos.

REKLAMA

Lietuviams sunku suvokti komiksų užuominas, sujungti siužeto vingius su seniau skaitytomis istorijomis ir piktintis netikslumais. Nes mes jų nežinome.

Komiksų, arba pieštų istorijų, kultūra yra sava ir europiečiams. Juos su meile ir gerokai kokybiškiau (arba tiksliau - kitaip) nei amerikiečiai paišo prancūzai, belgai, anglai, lenkai, - visi.

Ir tik dvi šalys Europoje neturi komiksų pramonės - Lietuva ir Rusija*. Ir šis faktas yra dar vienas įrodymas, kad Lietuva visuomet buvo ir bus slaviško mentaliteto šalis. Todėl, remiantis šia moksline išvada, prognozuoju, kad Seimo rinkimus laimės Darbo partija.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslinės mintys gimė, kai liūdnai žiūrėjau “Žmogų-vorą 2”. Aš girdėjau, ką kalbėjo vaikai - jie buvo patenkinti. Bet aš nepažįstu nė vieno vaiko, kuris būtų nepatenkintas kelione į kiną. Jų suaugę palydovai arba šaipėsi, arba purkštavo - ir scenarijus lėkštas, ir šiaip nesąmonės. Girdėjau tik saikingas pagyras specialiųjų efektų kūrėjams.

O mano liūdesys gimė, kai suvokiau, kad su niekuo iš salės negalėsiu profesionaliai aptarti gilų Bilo iš “Nužudyti Bilą 2” atradimą. Atsimenate, prieš finalinę sceną jis Nuotakai išaiškina didį superdidvyrių skirtumą? Visame superdidvyrių veikimo lauke tik vienas Supermenas yra ne mutantas. Jis jau gimė, būdamas viršžmogiu. Jo juokingas kostiumas yra ne pasiūtas - į jį kūdikis Supermenas buvo suvyniotas. Jam teko apsimesti žmogumi, o visi kiti didvyriai - Punisheris, Betmenas, X-Mutantai, Žmogus-voras - gimė žmonėmis, savo galias gavę atsitiktinai. O kai kas - kad ir Betmenas - iš viso jokių galių neturi. Naudoja gudrius mechaninius prietaisėlius, ir viskas... Maždaug taip pasakojo Bilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir tvarkingame filme “Žmogus-voras 2” komiksų išauklėti amerikiečiai rauda, stebėdami šizofreninę pagrindinio herojaus kančią - juk tam radioaktyvaus voro įkąstam studentui norisi mokytis, mylėti Kirsten Dunst, o tenka gelbėti Niujorką. Storaodžiai lietuviai šios režisūrinės ir antropologinės gelmės nemato, geriausiu atveju tik prisimena seną anekdotą:

- Ko bijo Žmogus-voras?- Žmogaus-šlepetės.

* Neturėdamas duomenų apie komiksų situaciją Estijoje, Latvijoje ir Baltarusijoje, pasielgiau moksliškai. Nusprendžiau, kad šie duomenys yra nevertingi, palyginti su išvados šaunumu. Taip pat nekreipiau dėmesio į tai, kad Rusijoje šiuo metu pieštų istorijų bumas (http://www.comics.aha.ru/), o ir Lietuvoje žmonės juda (http://komiksai.free-hosting.lt/).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų