REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisme buvo apklausti Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnas Martynas Pabedinskas, VSD generalinio direktoriaus pavaduotojas Dainius Dabašinskas, buvęs nušalintojo prezidento patarėjas teisėsaugos klausimais Visvaldas Račkauskas, taip pat Evaldas Vaitkus, patarinėjęs R.Paksui valstybės saugumo klausimais, R.Pakso draugas bei buvęs verslo partneris, bendrovės "Restako" vadovas Algirdas Drakšas ir Lietuvos pilietybės netekęs Rusijos pilietis verslininkas, dosniai parėmęs R. Pakso prezidentinę kampaniją, Jurijus Borisovas, kuriam, kaip įtariama, R. Paksas atskleidė valstybės paslaptį.

REKLAMA
REKLAMA

Dar vieno liudytojo Vytauto Sirvydžio teismas sutiko neapklausti, nes jis yra buvęs J. Borisovo advokatas.

REKLAMA

Į teismo posėdį dėl pateisinamų priežasčių neatvyko liudytojais kviesti buvęs VSD vadovas Mečys Laurinkus ir buvę R. Pakso patarėjai Remigijus Ačas bei Algirdas Norkus. M. Laurinkus nurodė, kad yra išvykęs į Ispaniją, A. Norkus - į Briuselį, o R. Ačas tuo metu turėjo dalyvauti kitos bylos nagrinėjame teisme, kur pats buvo kaltinamasis. Šiuos liudytojus teismas tikisi apklausti vėlesniuose posėdžiuose.

R. Paksas nebuvo apklaustas

Iki prasidedant teismo posėdžiui šiuo metu oficialiai niekur nedirbantis R. Paksas buvo demonstratyviai linksmai nusiteikęs, pats kalbino žurnalistus. Jis teigė, kad nors ir yra "nuteistas iki gyvos galvos" ir negalėsiąs daugiau būti prezidentu, jis tikįs, kad "situacija dar pasikeis".

REKLAMA
REKLAMA

"Aš gi nieko daugiau nemoku dirbti, tik galva", - šmaikštavo R. Paksas.

Jis žurnalistams teigė esą įsitikinęs savo pergale teisme.

Į teismo posėdį buvo atvykę ir Liberalų demokratų partijos vadovas Valentinas Mazuronis bei šios partijos narys, parlamentaras Dailis Barakauskas.

Pats kaltinamasis R. Paksas posėdyje ketvirtadienį nebuvo apklaustas.

J. Borisovas teigia, kad apie klausymąsi sužinojo ne iš R. Pakso

Per liudytojų apklausą paaiškėjo, kad 2003 kovo 16-ąją, sekmadienį, M. Laurinkus perdavė R. Paksui penkias pokalbių telefonų išklotines su grifu "slaptai".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuose pokalbiuose buvo užfiksuota, kaip J. Borisovas informuoja Rusijos viešųjų ryšių kompanijos "Almax" specialistę Aną Zatonskają apie situaciją Prezidentūroje, svarsto, kaip galima būtų sustiprinti savo įtaką valstybės vadovui, aptarinėja prezidento patarėjos Dalios Kutraitės personaliją bei kalba apie jos sukompromitavimą visuomenėje.

2003 m. kovo 17-osios pavakarę į R. Pakso namus Antakalnyje buvo atvykęs jo draugas A. Drakšas bei finansinis rėmėjas J. Borisovas. Įtariama, kad būtent šią dieną J. Borisovas sužinojo iš R. Pakso, kad jo pokalbių telefonu klauso VSD.

REKLAMA

Pats J. Borisovas teisme tvirtino apie savo pokalbių telefonu klausymąsi žinojęs dar nuo 1998 metų, kai buvo tikrinama jo vadovaujamos sraigtasparnių remonto įmonės "Avia Baltika" veikla.

Taip pat jis sakė, kad kovo 17-oji įsiminė jam tuo, kad po pokalbio su R. Paksu baigėsi "5 mėnesius trukusi nežinia ir įtampa". Jis teigė tą dieną supratęs, kad bus priimtas dirbti prezidento komandoje.

VSD klausėsi “specialaus” telefono

Tuo tarpu teisme liudijusio VSD pareigūno M. Pabedinsko teigimu, būtent po šio pokalbio, kitą dieną, J. Borisovas telefonu, kuriuo naudojosi tik pokalbiams su viešųjų ryšių kompanijos "Almax" darbuotojais, specialistei A. Zatonskajai pasakė žinąs, kad jo pokalbių yra klausomasi.

REKLAMA

Anot VSD pareigūno, anksčiau "specialiuoju" telefonu J. Borisovas kalbėjęs nevaržomai, o kovo 18-ąją jį išjungęs ir daugiau juo nebesinaudojęs.

Pats J. Borisovas tvirtino, esą visos jo telefoninių pokalbių išklotinės, kuriomis grindžiamas kaltinimas R. Paksui, tėra klastotė, ir kategoriškai neigė, kad apie pokalbių pasiklausymą sužinojęs iš prezidento.

A. Drakšas nieko negirdėjo

Kovo 17-osios pokalbio su J. Borisovu metu R. Pakso namuose buvo ir A. Drakšas, tačiau jis teismui tvirtino negirdėjęs, kad prezidentas būtų kaip nors perspėjęs J. Borisovą, kad jo pokalbių klausomasi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismo metu taip pat paaiškėjo, kad iškart po "pasitarimo" Antakalnyje skubus R. Pakso patarėjų bei VSD vadovų susitikimas įvyko Prezidentūroje.

Keisti pokalbiai Prezidentūroje

Po darbo valandų į Prezidentūrą buvo skubiai iškviestas tuo metu protokoliniame renginyje dalyvavęs M. Laurinkus. Po pokalbio su pasitarime Prezidentūroje dalyvavusiais R. Aču, V. Račkausku bei A. Norkumi išėjęs VSD vadovas koridoriuje jo laukusiam pavaduotojui D. Dabašinskui pasakęs: "Ačas reikalauja suimti Borisovą".

D. Dabašinskas teisme teigė, kad vakare skubomis surengtame pokalbyje V. Račkauskas jo klausinėjęs, "kaip greitai galima pakabinti telefoną", bei kaip greitai galima pradėti naudoti sekimą.

REKLAMA

VSD pareigūnas teigė klausęs V. Račkausko, prieš ką jis nori taikyti operatyvinę veiklą, o šis atsakęs, kad tai susiję su "Avia Baltika". Pats V. Račkauskas teismui tvirtino minėtų dalykų klausinėjęs tik iš profesinio intereso.

Kitas R. Pakso teismo posėdis turėtų įvykti rugsėjo 28 dieną.

Bylos priešistorė

Ikiteisminio tyrimo metu buvo surinkti 6 tomai (1272 puslapiai) medžiagos, kuria grindžiama įtariamojo kaltė dėl nusikalstamos veikos padarymo.

Gegužės 19 dieną Generalinė prokuratūra baigė tirti ir teismui perdavė bylą, kurioje Konstituciją šiurkščiai pažeidęs ir todėl per apkaltą nušalintas prezidentas R. Paksas įtariamas padaręs nusikaltimą - atskleidęs valstybės paslaptį.

REKLAMA

Įtarimas grindžiamas tuo, kad R. Paksas dosniausiam savo prezidentinės rinkimų kampanijos finansuotojui J. Borisovui leido suprasti, kad jo pokalbių klausosi VSD pareigūnai.

Vienas iš Seimo apkaltos komisijos kaltinimų R. Paksui, kuriais remiantis jis buvo nušalintas nuo prezidento pareigų, buvo tas, jog sąmoningai leisdamas J. Borisovui suprasti, kad dėl jo teisėsaugos institucijos atlieka tyrimą ir vykdo jo pokalbių telefonu kontrolę, R. Paksas šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė duotą prezidento priesaiką.

Šis ikiteisminis tyrimas pradėtas šiemet balandžio 26 dieną, kai atliekant ikiteisminį tyrimą baudžiamojoje byloje dėl grasinimų prezidentui buvo nustatyti kito įtarimo dėl nusikalstamos veikos požymiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Balandžio 30 dieną R. Paksui buvo pateiktas įtarimas pagal Baudžiamojo kodekso 125 straipsnio 1 dalį, kuris numato atsakomybę už valstybės paslapties atskleidimą. Tądien, dalyvaujant advokatui, jis buvo apklaustas įtariamuoju. Jo parodymai buvo fiksuojami vaizdo kamera.

Jei teismas pripažins R. Paksą kaltu, jam gresia teisės dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla atėmimas arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

R. Paksas balandžio pradžioje per parlamentinę apkaltą buvo nušalintas nuo prezidento pareigų už šiurkščius Konstitucijos pažeidimus ir priesaikos sulaužymą.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų