REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujųjų metų nakties Klaipėdos policijos pareigūnai ir medikai laukia su siaubu, nes per šią šventę masiškai girtauja nepilnamečiai. Vakar į Reanimacijos skyrių jau pateko moksleivis, kurio girtumo laipsnis buvo vos ne mirtinas - beveik trys promilės. Vaikas buvo be sąmonės, nugriuvusį gatvėje jį rado praeiviai.

REKLAMA
REKLAMA

Išgelbėjo medikai

Pasak gydytojos Linos Survilaitės, tokio amžiaus vaikui girtesniam būti jau nebeįmanoma. Laimė, kad buvo suskubta teikti pagalbą.

REKLAMA

Esant tokiam girtumui, gali sutrikti kvėpavimas, išnykti kosulio refleksas, vaikas galėjo tiesiog užspringti. Anot gydytojų, nuo sušalimo gatvėje girtus vaikus gelbsti kaip tik tai, kad jie yra vaikai. Skirtingai nei suaugusiems girtuokliams, vaikams praeiviai gailestingesni ir kviečia pagalbą.

Geria ir mergaitės

Į Klaipėdos vaikų ligoninę kiekvieną savaitę patenka 9-17 metų vaikų ir paauglių, apsinuodijusių alkoholiu.

Vaikų ligoninės neurologijos skyriaus vedėjo Algimanto Savilovo žodžiais, girtauja vis jaunesnio amžiaus vaikai.

REKLAMA
REKLAMA

Per metus į Vaikų ligoninės reanimaciją dėl apsinuodijimo alkoholiu patenka apie pusšimtį vaikų. Prieš keletą metų vidurkis dar buvo apie tris dešimtis.

Daugėja girtaujančių mergaičių. Iš 28 per metus reanimacijoje blaivintų paauglių 13 buvo mergaitės.

Rėkia apie teises

Reanimacijos skyriuje alkoholiu apsinuodijusiems vaikams teikiama skubi pagalba - plaunamas skrandis, statoma lašelinė.

Iš reanimacijos vaikas patenka į neurologijos skyrių. Čia dar parą kitą stebima jo sveikata, jis bendrauja su psichologu ar psichiatru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išblaivintų vaikų reakcija įvairi. Vieni nuolankiai tyli, kiti keikiasi, spjaudosi, spardosi ir priešinasi perkeliami iš reanimacijos palatos į neurologijos skyrių. Rėkia, kad tai jų teisių pažeidimas, ir grasina pabėgti iš ligoninės.

Tradicija – šeimoje

Vaikų girtavimą medikai sieja ne tik su tuo, kad alkoholis vis dar lengvai prieinamas nepilnamečiams. Blogiausia, kad daugumoje šeimų vyrauja tradicija „jei švęsti - tai švęsti“.

Anot medikų, tai formuoja vaiko sąmonėje toleranciją besaikio alkoholio vartojimui.

„Jei jau siūloma sodinti girtą vairuotoją į daboklę - gal reikėtų panašiai bausti ir girtaujančių vaikų tėvus?“ - svarstė A.Savilovas.

REKLAMA

Jis įsitikinęs, kad tuo turi susirūpinti aukščiausia valdžia, nes policija, medikai ar pedagogai to išspręsti jau nebepajėgūs.

Tėvai gėdisi

Išblaivinti vaikai ligoninėje praleidžia keletą parų. Išrašant iš ligoninės, mažųjų girtuoklių tėvai prašo medikų niekur nepranešti ir niekam nieko nesakyti. Tėvams gėda dėl poelgio, jie žada rimtai pasikalbėti su vaikais. Šie, priešingai - jaučiasi didvyriais, didžiuojasi „daug pakėlę“ ir apie tai giriasi.

Yra paauglių, kurie per metus blaivinti pristatomi ir po keletą kartų.

Prisilaižė samanės

Pats mažiausias pacientas, nukentėjęs nuo alkoholio pernai tarpušventyje tarp Kalėdų ir Naujųjų metų, buvo septynių mėnesių kūdikis.

REKLAMA

Nuropojęs prie šventinio stalo likučių, jis išgėrė alkoholio surogato - samanės. To, kas pateko į kūdikio burną ir kraują, užteko, kad vaikas apsinuodytų. Kūdikis buvo atgabentas į ligoninę sutrikusios sąmonės.

„Ypač pavojinga, kai apsinuodijama alkoholio surogatais. Gali išsivystyti traukuliai, būti pažeistas regos nervas“, - sakė gydytoja L.Survilaitė.

Ji minėjo, kad esama ir naujagimių alkoholikųi. Toks vaikas, sulaukęs 13 ar 14 metų, yra priklausomas nuo alkoholio. Jis gali to nesuvokti, tačiau jaučia potraukį alkoholiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bus seimūnas?

Vaikų ligoninės medikai prisimena, kuo baigėsi vienam nepilnamečiui Seimo rinkimų naktis.

Girtumas - dvi su trupučiu promilės. Po to, kai jaunuoliui buvo sulašinta jau gal 500 mililitrų fiziologinio tirpalo ir jo savijauta pagerėjo, medikai turėjo išklausyti tikrą „politinformaciją“, kokia partija geriausia.

Paauglys vis kartojo: „Paminėsite mano žodį, po penkerių metų rinksite mane į Seimą“.

„Jei tik prisiminsime tavo pavardę - tikrai nerinksime“, - juokėsi gydytojai.

Saugoma mėnesį

Vaikų ligoninėje yra modernus aparatas - biocheminis analizatorius. Juo galima ištirti, kiek organizme alkoholio, narkotinių medžiagų. Tiriamas kraujas ir šlapimas. Toks tyrimas kainuoja, tačiau - ligoninei, o ne paciento tėvams.

REKLAMA

Klinikinės diagnostikos laboratorijos vedėja Regina Petrauskienė „Klaipėdai“ sakė, kad tiriamoji medžiaga saugoma mėnesį. Rezultatų kartais prireikia ir teismo procese. Kai paauglys įsivelia į muštynes, jo girtumas gali tapti aplinkybe, lemiančia teismo sprendimą.

Šiemet nuo sausio mėnesio buvo atlikta 100 testų nustatyti alkoholiui. Iš jų 72 - teigiami. Apie pusę jų byloja apie sunkų paciento girtumo laipsnį - daugiau nei dvi promiles.

Kiekvieną savaitę

Kiekvieną savaitę pareigūnai surašo vidutiniškai 3-5 protokolus dėl vaikų girtavimo. Šešiolikmečiai patys atsako už viešosios tvarkos pažeidimą. Jei girtaujančius sučiumpa pirmą kartą, juos tik įspėja. Vėliau baudžiami pinigine bauda - nuo 30 iki 150 litų.

REKLAMA

Atsižvelgiama į tai, kad nepilnametis neturi savo pajamų. Todėl dažniausiai skiriama tik pusė baudos. Žinoma, iš tėvų kišenės.

Daugiausiai mažųjų girtuoklių tuomet, kai mieste vyksta renginiai.

Žiūri prestižo

Vaikų alkoholikų susibūrimų vietos - Šiaurės ragas, Skulptūrų parkas, M.Mažvydo alėja ir kiemelis prie kavinės „Du gaideliai“.

Jono kalnelis, anot pareigūnės, - tikra kloaka, ypač traukianti „pijokauti“ ne tik suaugusiuosius, bet ir vaikus. Neseniai iš Jono kalnelio į Vaikų ligoninę teko vežti devynerių metų berniuką. Jis gėrė alų su vyresnio amžiaus draugais. Tarp jų buvo ir pilnametis. Jam pareigūnai surašė protokolą už nepilnamečio nugirdymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai vaikai svaiginasi „miksais“ ir alumi. Populiariausias - „Euro“.

Nepilnamečių reikalų pareigūnų veiklos poskyrio viršininkė Violeta Girtavičienė įsitikinusi, kad girtaujantys vaikai nėra tik asocialių šeimų problema. Tie vaikai, kurie valkatauja, už susirinktus pinigus dažniau perka maisto, o ne alkoholio.

Didžiuosiuose prekybos centruose dabar saugomasi, kad svaigalai nebūtų pardavinėjami nepilnamečiams. Tačiau, pasak V.Girtavičienės, mažos parduotuvėlės ir dar keli mieste likę „treileriai“ nepaiso draudimų ir pardavinėja vaikams alkoholį.

Ramunė ŠEŠTOKIENĖ

“Klaipėda” (http://www.klaipeda.daily.lt)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų