REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Valdas Adamkus ištraukė Lietuvą iš neoficialios tarptautinės izoliacijos, kuri buvo susidariusi nušalintojo prezidento Rolando Pakso apkaltos metu. Per penkis šių metų mėnesius V. Adamkus su oficialiu vizitu į užsienio valstybes jau vyko 12 kartų.

REKLAMA
REKLAMA

Pradėjęs savo kadenciją V. Adamkus vyko vizitų į devynias užsienio valstybes, į kai kurias - Lenkiją bei Ukrainą - net po kelis kartus. Iš viso tokių vizitų buvo 12. V. Adamkus aplankė Lenkiją, Jungtines Amerikos Valstijas, Vokietiją, Graikiją, Ukrainą, Belgiją, Jungtinę Karalystę, Italiją bei Ispaniją.

REKLAMA

Lietuvą paskutiniaisiais šių metų mėnesiais aplankė Latvijos, Estijos, Gruzijos, Vokietijos prezidentai, taip pat Juodkalnijos ministras pirmininkas.

Ypač dideliu Lietuvos diplomatijos laimėjimu laikomi trys V. Adamkaus vizitai į Ukrainą, kur jis atliko tarpininkavimo misiją sprendžiant šioje šalyje kilusią politinę krizę. Už Lietuvos prezidento indėlį sureguliuojant situaciją Ukrainoje jam dėkojo ir šios šalies vadovai, ir Europos Sąjungos institucijos.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje V. Adamkus dažniausiai vyko į pajūrį - Klaipėdą, Palangą, kelis kartus lankėsi Šiauliuose, Druskininkuose, taip pat aplankė Panevėžį, Anykščius, Kernavę, kelias Kupiškio rajono bei Kėdainių rajono gyvenvietes. Tiesa, patys Prezidentūros atstovai pripažįsta, jog pastarosios prezidento kelionės po Lietuvą buvo mažiau atspindėtos ir prezidento spaudos tarnybos pranešimuose, ir nacionalinėje žiniasklaidoje.

Per penkis šių metų mėnesius prezidentas pasirašė 208 Seimo priimtus įstatymus, išleido 182 dekretus. Šalies vadovas 4 įstatymus vetavo, tris iš šių veto Seimas priėmė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Adamkus taip pat Seimui pateikė ratifikuoti 24 tarptautines sutartis, konvencijas ir sutarčių protokolus. Viena tarptautinė sutartis buvo pateikta Seimui denonsuoti.

Šalies vadovas taip pat patvirtino naująją Algirdo Brazausko vadovaujamą Vyriausybę, paskyrė naują Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovą Povilą Malakauską, paskyrė 9 ambasadorius: Lenkijoje, Nyderlanduose, Vokietijoje, Turkijoje, Kirgizijoje, Tunise, Vengrijoje, Tadžikistane bei Vatikane.

Be to, prezidentas paskyrė 4 apygardų teismų teisėjus ir dar 14 apylinkių teismų teisėjų.

Per nepilną pusmetį šalies vadovas gavo beveik 10 tūkst. laiškų, didžiausiąją jų dalį sudaro piliečių laiškai ir daugiausia pilietybės, teismų darbo, teisėtvarkos, taip pat - švietimo, mokslo, kultūros, religijų klausimais.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų