REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusią savaitę švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus staiga prabilo apie grėsmes šalies saugumui. Galėjai pamanyti, kad šis socialdemokratas pretenduoja užimti Valstybės saugumo departamento generalinio direktoriaus kėdę.

REKLAMA
REKLAMA

Bet saugumas vadovą jau turi - R. Vaitkus premjero Algirdo Brazausko yra brukamas į švietimo ir mokslo ministrus, kuris turėtų kalbėti apie švietimo reformą, žmogaus ugdymą. Pageidautina, kad naujasis kandidatas į šalies švietimo vadovus, be to, socialdemokratas, pagaliau prisimintų Lietuvoje praktiškai nežinomą Europos socialinę chartiją, užtikrinančią socialines ir ekonomines teises, tarp kurių - valstybės garantuota teisė į nemokamą pradinį ir vidurinį švietimą. Todėl Europos Sąjungos šalyse draudžiama dirbti vaikams iki penkiolikos metų, kad jie galėtų baigti mokyklą.

REKLAMA

Tačiau kandidatas į švietimo ir mokslo ministrus R. Vaitkus kalba apie saugumą, o ne apie vaikų teises - ir ne vien todėl, kad neturi ko apie jas pasakyti.

Žmogaus teisės yra moralinės teisės, o socialdemokratų kandidatui į švietimo ir mokslo ministrus nėra patogu kalbėti apie dorovę, įsipainiojus į skandalą, kilusį dėl Rusijos finansuojamos Tarptautinės Baltijos akademijos diplomų pripažinimo Lietuvoje.

Lietuvos mokytojams, kurie nuo pirmosios nepriklausomybės laikų buvo visuomenės moraliniai autoritetai, vadovaus moraliai abejotinas žmogus?

REKLAMA
REKLAMA

Dorovės kriterijai ir skiria prezidento Valdo Adamkaus ir premjero A. Brazausko bei Seimo pirmininko Artūro Paulausko kandidatų į ministrų kabinetą vertinimus.

Tiksliau būtų pasakius, kad naujoji valdančioji dauguma moralinius kriterijus nurašė - juos pakeitė lojalumu partijų lyderiams ar net suma įneštų litų į partijos rinkimų kasą.

Apie senosios ir dabartinės valdančiosios daugumos abejingumą moralei signalizavo jos požiūris į Seimo kontrolierių įstaigą.

Antros kadencijos Seimo kontrolieriams, kuriems vadovavo Leonarda Kuodienė, pavyko pakelti Seimo kontrolieriaus statusą iki vakarietiško ombudsmeno, žmogaus teisių pagrindinio sargo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo kontrolierius, kaip galėtume spręsti iš grėsmingo pavadinimo, nėra vadinamųjų jėgos struktūrų atstovas, jis nieko nebaudžia, net neatleidžia iš pareigų. Jis tik atkreipia kitų valdžios struktūrų dėmesį į valstybės gyvenimo ydas ir trūkumus. Taip antrosios kadencijos Seimo kontrolieriai atkreipė valstybės žinybų ir visuomenės dėmesį į narkomaniją, žmonių grobimą, vaikų į užsienį masinį išvežimą, pagaliau į žemgrobius, vagiančius svetimą žemę.

Tai buvo padaryta ne Lietuvoje įprastomis administracinėmis ar teisinėmis, o tik moralinėmis priemonėmis. Bet moralinį poveikį gali daryti tik sąžiningi, nepriekaištingos reputacijos žmonės.

REKLAMA

Trečios kadencijos Seimo kontrolierių įstaigą formavo Seimo pirmininkas A. Paulauskas ir Socialdemokratų partija. Turėjusi būti moraliniu autoritetu, Seimo kontrolierių įstaiga pati klimpsta į dorovinius konfliktus.

Antai liko nepastebėtas interesų konfliktas, kilęs dėl vadinamo konsulų skandalo, į kurį buvo įsipainiojęs Lietuvos ambasados patarėjas Linas Valentukevičius.

Niekas neatkreipė dėmesio, kad šis jaunuolis - Seimo kontrolierių įstaigos vadovo Romo Valentukevičiaus sūnus. Kadangi šis Seimo kontrolierius kuruoja Užsienio reikalų ministeriją ir demaskavusį konsulus Valstybės saugumo departamentą, jis, tiriant sūnaus bylą, privalėjo nusišalinti nuo pareigų. Tačiau patyliukais iš visuomenės akiračio dingo pats L. Valentukevičius. Todėl logiška, kad dabar kilo jau tarptautinis skandalas dėl kito Seimo kontrolieriaus Kęstučio Virbicko, kuris bandė išsukti nuo griežto ir teisingo Norvegijos teismo narkotikų prekeivį.

REKLAMA

Kova už žmogaus teises sugriovė iki dantų ginkluotą Sovietų Sąjungą. Moralinė stiprybė nugalėjo tankus Vilniuje Sausio 13-ąją. Ruslanos daina pasirodė galingesnė nei visi Donbaso energetikos ištekliai. Tad negi mes, gruodžio 10-ąją minėdami Jungtinių Tautų Žmogaus teisių deklaracijos paskelbimo dieną, jas iškeisime į Rusijos dujas ir naftą?

Komentaras skaitytas per Lietuvos radiją (www.lrt.lt).

Valdas Vasiliauskas yra žurnalo “Ekstra” vyr. redaktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų