REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kazį Borutą drąsiai galima vadinti lietuvių literatūros klasiku. Pasak literatūrologo Giedriaus Viliūno, K. Boruta gyveno ir kūrė XX a. I pusėje. Literatūros istorikams ir mokslininkams jis labiausiai žinomas kaip revoliucinis romantikas, poetas revoliucionierius, prie visų valdžių sėdėjęs kalėjime.

REKLAMA
REKLAMA

Na, o paprastiems skaitytojams jis labiausiai žinomas kaip folklorinės prozos kūrėjas ir nepaprastai savito, gražaus, tiesiog puikaus romano “Baltaragio malūnas” autorius. Romano, pagal kurį buvo pastatytas filmas, neseniai sukurtas miuziklas “Velnio nuotaka”. Taigi Boruta yra to labai svarbaus mūsų literatūrai kūrinio autorius.

REKLAMA

Lietuvos gatvių ir skersgatvių praeiviai Kazį Borutą irgi girdėję. Ir štai ką jie papasakojo:

Kaišiadorietė:- Apie Kazį Borutą esu girdėjusi, kad jis vaidino “Velnio nuotakoje” velnią.- Gražiai vaidino?- Normaliai.- Baisus buvo?- Baisus.

Uteniškis:- Rašytojas.- O ar čia tikra jo pavardė Boruta ar slapyvardis?- Man atrodo, slapyvardis.- O kokia yra tikra Borutos pavardė?- Gal Donelaitis…

Uteniškis:- Tikra pavardė - Kazys Mickevičius.- O slapyvardis koks?- Boruta.

Kaišiadorietė:- Rašytojas, daug kūrinių yra prirašęs, bet čia slapyvardis, o jo tikras vardas ir pavardė - Antanas Sniečkus.

REKLAMA
REKLAMA

Anykštėnė:- Poetas.- Ką parašė?- “Palangos Juzę”.- Gal girdėjot, koks Borutos vardas?- Antanas.

Elektrėniškis:- “Karas ir taika” gal?- Kieno?- Borutos.

Elektrėniškė:- Kazys Boruta yra rašytojas.- Ką parašė?- Parašė “Don Kichotą”.- O kokia jo tautybė?- Lietuvis.

Tauragiškė:- Rašytojas, rašydavo eilėraščius, parašė eilėraštį “Lietuva brangi”.- Tai garsus rašytojas?- Taip, garsus, visiems žinomas.- Jei parašė “Lietuva brangi”, tai ir su Maironiu kažką bendra turėjo?- Gal pažįstami buvo.- Tai vienas kitam padėjo jį parašyti?- Tiksliai nežinau, bet galbūt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tauragiškiai:- Parašė knygą “Faustas”.- O jums kaip atrodo?- Ką aš žinau.

Molėtiškė:- Apsakymą “Kliudžiau”.- Tai čia kieno?- Borutos.- Apie ką ten?- Apie šuniuką.- O ką ten daro?- Vienu žodžiu, senas paliegęs šuniukas ir jį reikėjo nužudyti, bet jis pats mirė, man atrodo.- Ir nekliudė?- Taip nekliudė, nes gaila buvo.- Tai ten ne apie kačiuką?- Ne, šuniukas. Mes kaime gyvenam ir labai šunis priglaudžiam.

Elektrėniškis:- Tapo Seimo pirmininku.- Kazys Boruta?- Taip.- O kada tapo?- Šiais metas gal.- Neseniai?- Turbūt.

REKLAMA

Uteniškis:- Miestas.- Kur jis toks yra?- Gal Europos šalyse…- Boruta?- Taip.- Didelis miestas?- Kaip Lietuvoj kad būna didumo.

Ukmergiškis:- Ne, žinokit, nieko negirdėjau apie jį, visai negirdėtas.- Mokykloj gal sakė?- Ir mokykloj nieko nesakė.- Kokios srities galėtų būti?- Sprendžiu, kad Seimo narys.

Anykštėnė:- Bijau su karaliene Barbora sumaišyt.- Ką bijot sumaišyt su karaliene Barbora?- Gal jos vyras buvo?

Jurbarkietė:- Prieš Vytautą buvo.- Kokios jo pareigos?- Kažkoks kunigaikštis.- Lietuvoj?- Taip.

Elektrėniškė:- Lietuvos tarybiniais laikais kariuomenės vadas.- Lietuvos kariuomenės vadas?- Lietuvos kariuomenės vadas.- Tarybiniais laikais?- Tarybiniais laikais.

REKLAMA

Elektrėniškė:- Kazys Boruta buvo ministras pirmininkas prieš karą.- Kokios šalies?- Lietuvos.

Kaišiadorietis:- Policijos komisaras.- Čia, Kaišiadoryse, ar kitur?- Kaišiadoryse.

Kaišiadoriečiai:- Futbolininkas.- Iš kokios komandos?- Aš iš Salingos.- Ne, Boruta?- Boruta iš Šiaulių.- Europos čempionate žaidė.- Žaidė Šiauliuose, o paskui perėjo į Europą kažkur.- Kazys Boruta?- Jo.

Anykštėnė:- Kad gal pirmas į kosmosą?- Kuo jis skrido?- Raketa, kurią pats išrado.- Kada tai buvo?- Seniai.- Prieš kiek metų?- Gal prieš Kristų.- Prieš Kristų - tai čia prieš kiek metų?- 500, gal daugiau…

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praeivių klausinėjo LTV laidos "Klausimėlis" vedėjas Juras Jankevičius.

Šeštadienį, lapkričio 20 d., per LKL varžybų pertrauką (16.50 val.) praeiviai papasakos, kas, jų nuomone, yra kompetencija. Laida rodoma per Lietuvos TV I programą arba internete (http://www.lrt.lt/new/tv/shows.php?id=7196&no=0&cid=1158&grid=7196).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų