REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas pirmadienį apklausė nušalintajam prezidentui Rolandui Paksui grasinimais įtariamą verslininką, Rusijos pilietį Jurijų Borisovą. Lapkričio 18 dieną verslininkui bus suteiktas paskutinis žodis ir teismas pradės rašyti nuosprendį.

REKLAMA
REKLAMA

Įtariama, kad R. Pakso rinkimų kampanijos dosniausias rėmėjas J. Borisovas, šantažuodamas ir veikdamas tiesiogiai bei per tuometinį prezidento patarėją Remigijų Ačą ir verslininką Algirdą Drakšą, siekė oficialaus posto Prezidentūroje.

REKLAMA

Į teisėjo, prokuroro ir advokato klausimus kaltinamasis atsakinėjo uždarame teismo posėdyje.

J. Borisovo advokatas Adomas Liutvinskas teismo paprašė surengti ne viešą posėdį, kad nebūtų paskelbtos žinios apie proceso dalyvių privatų gyvenimą. Teismas šį advokato prašymą patenkino.

Kaltinamojo apklausa truko kelias valandas. Išėjęs J. Borisovas sakė, kad žiniasklaida taip išnarstė šią bylą, kad prokurorui teisme teliko uždavinėti klausimus ir užrašinėti jo mintis.

REKLAMA
REKLAMA

J. Borisovas niekada nepripažino grasinęs R. Paksui. Liudytoju rugpjūtį šioje byloje apklaustas buvęs valstybės vadovas taip pat teigė nepatyręs šio Rusijos piliečio grasinimų.

Nušalintasis prezidentas R. Paksas liudydamas tris kartus pakartojo, jog J. Borisovas jam negrasino. Prieš 2002 metų pabaigoje vykusius prezidento rinkimus, R. Pakso teigimu, su J. Borisovu buvo kalbama apie galimybę jį paskirti prezidento visuomeniniu konsultantu, bet ne etatiniu patarėju.

Pasak R. Pakso, su J. Borisovu jis nebuvo sudaręs jokių sutarčių.

Kitame posėdyje, kuris vyks lapkričio 18 dieną, vyks baigiamosios kalbos - pasisakys prokuroras, advokatas. Paskui J. Borisovui bus suteiktas paskutinis žodis ir teismas išeis rašyti nuosprendžio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybės kaltinimą J. Borisovo procese palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Mindaugas Dūda sakė, kad galutinai neapsisprendė, kokią bausmę prašys teismo skirti kaltinamajam.

Už grasinimus prezidentui kaltu pripažintam asmeniui teismas gali skirti baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki dvejų metų.

Be J. Borisovo, grasinimų tuometiniam prezidentui R. Paksui byloje pirmadienį liudijo dar vienas buvęs jo visuomeninis patarėjas Aurelijus Katkevičius.

Liudytojas teismui atskleidė, jog J. Borisovas siūlęs jam (A. Katkevičiui - BNS) piniginį atlygį už tai, kad jis rastų kompromituojančios medžiagos apie prezidento patarėją Dalią Kutraitę-Giedraitienę.

REKLAMA

Jis pasakojo, kad 2003 metų pradžioje po antrojo rinkimų turo jis lankęsis J. Borisovo namuose Žvėryno rajone ir šis pasakęs, kad D. Kutraitė - "ne tas žmogus, kuris gali dirbti R. Pakso komandoje".

Pasak A. Katkevičiaus, J. Borisovas ant lapelio užrašęs numanomo atlygio - 150 tūkst. JAV dolerių - sumą, tačiau patarėjas ieškoti “kompromato” nesutiko.

J. Borisovas vėliau žurnalistams neigė, kad esą A. Katkevičiaus prašė surinkti kompromituojančios medžiagos apie D. Kutraitę-Giedraitienę, o pastaroji jam "yra visiškas nulis".

REKLAMA

"Kai Rolandas Paksas laimėjo, staiga išeina D. Kutraitė-Giedraitienė ir sako - čia aš užtikrinau rinkimų kampaniją, pergalę. Po to ji dalyvavo dar trijuose rinkimuose. Iš pradžių padėjo Blinkevičiūtei - ta pralaimėjo, po to Prunskienei - ta pralaimėjo. Dabar Brazausko ir Paulausko koalicijai - ir tie surinko minimumą balsų. Neva žmogus didelis specialistas, bet vieni pralaimėjimai. Kol buvo Borisovas, Paksas buvo prezidentas, kai neliko Borisovo, prasidėjo pralaimėjimai ir iš kairės, ir iš dešinės", - sakė J. Borisovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grasinimų tuometiniam prezidentui R. Paksui bylą teismas pradėjo nagrinėti rugpjūčio mėnesį.

Liudytojais yra apklausti pats R. Paksas ir dar keli nušalintojo prezidento bendražygiai.

Liudytoju į posėdį pirmadienį buvo kviestas buvęs Valstybės saugumo departamento generalinis direktorius Mečys Laurinkus, kuris neatvyko, nes dabar dirba ambasadoriumi Ispanijoje, todėl teismas perskaitė ikiteisminio tyrimo metu jo duotus parodymus.

Teismas taip pat perskaitė R. Pakso patarėjo Algirdo Norkaus, jo ištikimų bendražygių, liberaldemokratų Henriko Žukausko ir Rolando Pavilionio parodymus. Teismui nepavyko įteikti šaukimo H. Žukauskui, o R. Pavilionis ir A. Norkus yra išvykę į užsienį.

REKLAMA

Kaltinimai J. Borisovui grindžiami Lietuvos specialiųjų tarnybų slapta padarytais jo pokalbių telefonu įrašais. Pats R. Paksas neigia sulaukęs grasinimų iš J. Borisovo.

2002 metų prezidento rinkimuose J. Borisovo vadovaujama sraigtasparnių remonto bendrovė "Avia Baltika" skyrė R. Pakso prezidentinei rinkimų kampanijai 1,2 mln. litų.

Prezidentu tapęs R. Paksas 2003 metų balandį išimties tvarka suteikė J. Borisovui Lietuvos pilietybę. Tokį prezidento žingsnį Konstitucinis Teismas įvertino kaip atsilyginimą už paramą rinkimuose ir panaikino sprendimą dėl pilietybės suteikimo. Tada iš verslininko buvo paimtas ir Lietuvos piliečio pasas, kuris po Konstitucinio Teismo sprendimo, atėmusio iš jo Lietuvos pilietybę, buvo sunaikintas.

Seimas balandžio pradžioje apkaltos būdu nušalino R. Paksą nuo prezidento pareigų už šiurkščius Konstitucijos pažeidimus ir priesaikos sulaužymą.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų