REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Angliją emigravusi klaipėdietė, susipažinusi su vietiniu, išgirdo: „A, skaičiau apie Lietuvą. Pas jus labai pigios moterys ir yra organizuojamos karvių šaudymo išvykos“.

REKLAMA
REKLAMA

Tokių gandų prisiklausę, kai kurie į uostamiestį atvykę užsieniečiai elgiasi itin arogantiškai. Šią savaitę Klaipėdos turizmo informacijos centro darbuotojoms teko šokinėti apie keistuolį vokietį, kuris uostamiestyje atsidūrė neturėdamas nė grašio ir reikalavo pagalbos. Klaipėdiečiai dar prisimena ir norvego išpuolį, kai jis viešai nusišlapino įsilipęs į Klaipėdos simboliu vadinamo „Meridiano“ stiebą. Keistuolių turistų nėra tiek daug, kiek tų, kurie nė nebando slėpti, kad į Lietuvą atvyko ieškoti moterų.

REKLAMA

Populiariausiuose Klaipėdos klubuose kiekvieną savaitgalį galima stebėti, kaip užsieniečiai, pasitikėdami savimi ar savo piniginės storiu, mėgina merginti ir trigubai jaunesnes klaipėdietes. Įvaizdį, kad tik lietuviai skriaudžia užsieniečius, paneigia statistika apie užsieniečių Lietuvoje padarytus nusikaltimus. Išaugęs turistų skaičius kai kuriuos klaipėdiečius verčia ne tik džiūgauti, bet ir sunerimti.

Išvyko į Rusiją

Prieš porą dienų iš Klaipėdos išvyko norvegas Rodžeris Svortas Sveras, pagarsėjęs incidentu „Meridiano“ stiebe. Išvažiuodamas keistuolis keliautojas savo draugams sakė, kad Rusijoje ieškos įdomesnio gyvenimo ir pragyvenimo šaltinio. Po to, kai septynias paras atsėdėjo areštinėje ir išdalijo interviu laikraščiams bei televizijoms, R.S.Sveras dar porą mėnesių gyveno garaže.

REKLAMA
REKLAMA

Viena klaipėdiečių šeima davė norvegui raktus nuo nešildomo garažo, kur stovėjo sofa. Kiti pažįstami leido jam pasinaudoti vonia ir internetu. R.S.Sveras neturėjo mobiliojo telefono, todėl mama ir sesuo jo ieškodavo draugų telefono numeriais.

Daugiau nei prieš mėnesį norvegas su pilnu bokalu alaus rankose buvo užsiropštęs ant burlaivio „Meridianas“ stiebo ir guodėsi nelaiminga meile lietuvaitei. Išgėręs bokalą, visų akivaizdoje užsienietis nusišlapino nuo stiebo.

R.S.Sveras prieš porą metų taip pat buvo įsiropštęs į „Meridiano“ stiebą, tačiau 2002-aisiais 100 litų baudą už jį sumokėjo pažįstami klaipėdiečiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prašė pagalbos

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė tikino, kad tokių keistų užsieniečių, koks buvo idiotišku poelgiu pagarsėjęs norvegas, į centrą užsuka retai. Direktorė pasakojo, kad R.Sveras, net atsėdėjęs areštinėje, buvo užsukęs į centrą ir prašė žemėlapio, kuriame matyti „Meridianas“, prašė surinkti informaciją apie šio laivo istoriją. Norvegas į šią įstaigą užsuka jau kelerius metus iš eilės, kai tik atvyksta į Klaipėdą.

Neseniai centro darbuotojams nemažai nervų sugadino kitas ekscentriškas užsienietis. R.Savickienė „Klaipėdai“ papasakojo apie keistuolį vokietį, kurio įkyrių reikalavimų specialistams teko klausytis visą savaitę.

REKLAMA

Keturiasdešimt penkerių metų turistas iš Kylio į Klaipėdą atplaukė keltu. Piniginėje jis neturėjo nė cento, o vienintelis jo bagažas buvo dviratis. Vokietis guodėsi, kad neturi kur nakvoti, o uostamiesčio gatvėse pūpsančios pusnys kėlė jam isteriją. Užsienietis aiškino, kad neturi kur kreiptis ir prašė pagalbos.

Pinigus ištaškė

Puolusios padėti svečiui, turizmo informacijos centro darbuotojos vėliau pasijuto apmulkintos. Klaipėdietės susisiekė su Vokietijos ambasada, ši pažadėjo skubiai surasti turisto artimuosius. Už Turizmo informacijos centro lėšas Klaipėdos svečias buvo apnakvyndintas Jaunimo nakvynės namuose. Kitą dieną vokiečio sesuo pervedė pinigų į jo sąskaitą - kelionei namo. Vakarop įkaušęs turistas vėl reikalavo nemokamos nakvynės ir aiškino, kad pinigus jau išleido. Vėliau jis triukšmingai brovėsi ir į Jaunimo nakvynės namus, jo darbuotojams teko turistą iškraustyti jėga.

REKLAMA

Vėliau darbuotojos matė vokietį nakvojantį parkuose ant suoliukų. Dabar R.Savickienė mano, kad šis svečias buvo paprasčiausias Vokietijos „bomžas“. Kitą kartą į įtartinus prašymus centro darbuotojos žada reaguoti kur kas atsargiau. Paskutinį kartą į įstaigą įkyrusis turistas buvo užsukęs šį antradienį, bet darbuotojos mano, kad vokietis pagaliau išvyko į tėvynę.

Ieško ir moterų

R.Savickienė „Klaipėdai“ sakė, kad vis dažniau į centrą kreipiasi turistai, uždavinėjantys keistus ar juokingus klausimus. Neretai į Klaipėdą ketinantys atvykti vyrai elektroniniu paštu iš anksto teiraujasi, kur galima susipažinti su patraukliomis moterimis. Darbuotojos juos nukreipia į oficialiai veikiančius Klaipėdos pažinčių salonus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak R.Savickienės, yra tekę ne kartą matyti, kad rytą į Turizmo informacijos centrą užsukę moterimis besidomintys turistai, vakare laiką leidžia jau žavių klaipėdiečių draugijoje. Užsieniečiai prašo ne tik rekomenduoti pažinčių salonus, bet ir klubų, barų, kur renkasi gražiausios Klaipėdos moterys, adresų. Pasitaiko, kad paklausia ir kaip nusisamdyti prostitutę.

Anglas geidė karsto

Turizmo informacijos centro darbuotojos prisimena visus keistesnius Klaipėdos svečių klausimus. Yra buvę, kad telefonu vienas angliškai kalbantis užsienietis centro darbuotojų klausė, kur Klaipėdoje galima nusipirkti karstą. Kitas turistas, susiruošęs pamatyti Jūrų muziejų, teiravosi, kur yra povandeninio metro iš Klaipėdos į Smiltynę stotelė.

REKLAMA

Tvarkingi vokiečiai, sugrįžę iš išvykos po Kuršių neriją, piktinosi, kad ten niekur nerado konteinerio, skirto tik plastmasei. Nešini porą plastmasinių butelių nuo mineralinio vandens, pasiteirauti informacijos jie atėjo pas specialistus. Specialistėms teko aiškinti, kad Klaipėdoje nėra specialiai plastmasei skirto šiukšlių konteinerio. Daug rūpesčio teko parodyti ir užsieniečiams, iš kurių namų pabėgo mylima katė. Apie dingusią vienakę katę skelbimai buvo spausdinami laikraščiuose, kabėjo mieste, tačiau išvykti iš uostamiesčio svečiams teko be mylimo gyvūno.

REKLAMA

Klaipėdos turizmo ir informacijos centras šiemet suskaičiavo rekordinį įstaigoje apsilankiusių turistų skaičių. Centro duomenimis, iki rugsėjo uostamiestyje apsilankė daugiau nei 15 tūkst. turistų. Tai beveik dvigubai daugiau nei pernai per visus metus.

Kali ir užsieniečiai

2003 metais Lietuvos kalėjimuose kalėjo 97 užsienio valstybių piliečiai. Pirmąjį šių metų pusmetį už įvairius nusikaltimus bausmę įkalinti atliko 54 užsieniečiai. Užsieniečių kasmet padaromi nusikaltimai skaičiuojami šimtais ir dar nėra virtę galvos skausmu policijai ar prokuratūrai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai svetimšaliai baudžiamojon atsakomybėn patraukiami dėl neteisėto sienos perėjimo, vagysčių, oficialaus dokumento klastojimo, nusikaltimų, susijusių su neteisėtu stipriai veikiančių ar nuodingųjų medžiagų gaminimu arba realizavimu.

Vagystes išgalvoja?

Daugiausiai nusikaltimų prieš užsieniečius padaroma sostinėje. Dažniausiai tai vagystės ir plėšimai. Pagal nukentėjusių užsieniečių skaičių antroji vieta tenka Klaipėdos apskričiai. Tarp užsieniečių yra ir atsitiktinių aukų, tačiau pareigūnai neoficialiai kalba, kad kai kurie svečiai savo statusu arba įžūliu elgesiu patys atkreipia nusikaltėlių dėmesį. Vagis, plėšikus vilioja ne tik naujos ir brangios autotransporto priemonės, bet ir užsieniečių arogantiškumas ar priekabumas viešose vietose. Klaipėdoje nuo klofelino nukentėję užsieniečiai dažniausiai patys užkalbindavo gražias moteris.

REKLAMA

Praėjusiais metais Vilniaus policijos vadovas Erikas Kaliačius žurnalistams sakė, kad neretai policijai besiskundžiančių užsieniečių skundai būna išgalvoti. E.Kaliačius tuomet teigė, kad užsieniečiai, dokumentus ir pinigus praradę besilinksmindami gražuolių draugijoje ar gerokai įkaušę, nori įtikinamai pasiaiškinti namuose jų laukiančioms šeimoms.

Daugėja santuokų

Klaipėdos metrikacijos skyriaus specialistė Birutė Kaminskienė dienraščiui patvirtino, kad santuokų su užsieniečiais uostamiestyje pamažu daugėja. Vien pirmąjį praėjusių metų pusmetį Klaipėdoje susituokė tiek pat mišrių porų, kiek per visus 2002-uosius.

REKLAMA

Klaipėdietės ištekėjo už Vokietijos, Rusijos, Didžiosios Britanijos, JAV, Italijos ir Ukrainos piliečių. Kai kurios klaipėdietės ranką atidavė vyrams iš Kinijos, Graikijos, Turkijos, Indijos, Kongo ir Jungtinių Arabų Emyratų.

Didžiausias amžiaus skirtumas tarp užpraėjusiais metais aukso žiedus sumainiusių žmonių buvo 41 metai. Šios poros sutuoktuvių dieną iš JAV kilusiam jaunikiui buvo 99 metai. Kitas 31 metais jaunesnę lietuvę vedęs JAV pilietis buvo 95 metų.

Reda BALTINAITĖ

“Klaipėda” (http://www.klaipeda.daily.lt)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų