REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdančiąją daugumą Seime sudarančių Socialdemokratų partijos ir Naujosios sąjungos vadovybės ketina trečiadienį duoti preliminarų sutikimą parlamento rinkimuose sudaryti bendrą kandidatų sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį Naujosios sąjungos būstinėje planuojamas skyrių pirmininkų pasitarimas, vėliau - partijos prezidiumo posėdis. Tuo pačiu metu ketina posėdžiauti ir Socialdemokratų partijos prezidiumo nariai.

REKLAMA

Abiejų politinių jėgų lyderiai ir parlamentarai planus Seimo rinkimuose sudaryti koaliciją vertina palankiai. Partijų atstovai jau pradėjo derybas dėl koalicijos pavadinimo, vietų bendrame sąraše paskirstymo ir vienmandačių apygardų dalybų.

Socialliberalai, prieš pritardami tokiems ketinimams, pageidauja išgirsti ir skyrių atstovų nuomonę.

Ja remdamasis, Naujosios sąjungos prezidiumas trečiadienį ketina paskelbti, ar pritaria tolesnėms deryboms dėl glaudaus partijų bendradarbiavimo. Panašų sprendimą turėtų priimti ir socialdemokratai.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, pastarieji planus sudaryti bendrą sąrašą vertina ne taip entuziastingai kaip valdančiosios daugumos partneriai. "Derybos dėl bendros Vyriausybės sudarymo, apygardų pasidalijimo yra tikslingos", - pažymėjo Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė. Tačiau, pasak jos, trečiadienio posėdyje ketinama tik pasikeisti nuomonėmis dėl bendro sąrašo.

Anot Naujosios sąjungos vicepirmininko Artūro Skardžiaus, socialdemokratų ir socialliberalų darinys preliminariai vadinamas "Algirdo Brazausko ir Artūro Paulausko koalicija". Tikslesnis koalicijos pavadinimas derinamas su viena reklamos kompanija ir turėtų paaiškėti šią savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas viešai neskelbiama, nei pagal kokį principą būtų sudaromas bendras partijų sąrašas, nei kiek vietų atitektų kiekvienai partijai. A. Skardžius užsiminė, kad socialliberalams atiteks mažiau nei pusė sąrašo pozicijų.

Planuojama, kad koalicijos sąraše bus 141 kandidatas - tiek, kiek yra Seimo narių. A. Skardžiaus teigimu, kiekviename dešimtuke abiem partijoms numatytas skirtingas vietų skaičius. "Sudarytas algoritmas, kaip skirstyti vietas, pakankamai logiškas", - teigė socialliberalas.

Realiausi pretendentai į sąrašą - abiem partijoms atstovaujantys parlamentarai, kurie buvo išrinkti į šios kadencijos Seimą vienmandatėse apygardose.

REKLAMA

Pirmuoju numeriu sąraše turėtų būti įrašytas socdemų lyderis, Ministras Pirmininkas A. Brazauskas, antruoju - socialiberalų lyderis, Seimo Pirmininkas A. Paulauskas. Tačiau Premjeras yra užsiminęs, kad į Seimą kandidatuoti neketina, todėl A. Paulauskas greičiausiai pakils į sąrašo viršūnę.Socialdemokratai ir socialliberalai dalijasi ir vienmandates rinkimų apygardas. Pasak A. Skardžiaus, siekiama sudaryti galimybę "stipriems parlamentarams", kurie buvo išrinkti vienmandatėse apygardose, tęsti karjerą.

Pirmadienį A. Paulauskas žurnalistams teigė, kad dėl bendro sąrašo su socdemais bus apsispręsta šią savaitę. A. Brazauskas patikslino, kad artimiausiomis dienomis bus tik "šito proceso pradžia", o klausimą žadama išspręsti iki rugpjūčio 20 dienos, kai numatyti abiejų partijų tarybų posėdžiai.

REKLAMA

Iniciatyvą suformuoti koaliciją rinkimams liepą vykusiame Naujosios sąjungos suvažiavime paskelbė A. Paulauskas. Jis pasiūlė sudaryti "platesnę politinių jėgų koaliciją, pasirenkant pilietiškai, valstybiškai mąstančius partnerius".

Pagrindiniais partneriais jis įvardijo socialdemokratus, tačiau paminėjo ir Rusų sąjungą, Lenkų sąjungą, Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungą.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų