REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš kelių mokesčių mokėtojų piniginės finansuojamas objektas, kuris nėra nei kelias, nei jo priklausinys.

REKLAMA
REKLAMA

Skiriamos tikslinės lėšos

Taip, kalbame apie Žalgirio pergalės parką, esantį plyname lauke prie Vilniaus –Kauno greitkelio, kuriam rengti 1999-2004 m. laikotarpiu jau yra skirta 1,25 mln. litų. Tai yra litai, kuriuos mokesčių mokėtojai sumoka, kad važinėtų saugesniais ir patogesniais keliais.

REKLAMA

Kaip tie litai panaudojami, šiemet domėjosi Valstybės kontrolieriaus tarnyba. Cituojame pranešimą spaudai: "Nustatyta, kad nėra aiškiai reglamentuota svarbių valstybei vietinės reikšmės kelių ir gatvių tikslinio reglamentavimo sąvoka, nėra nustatyti šių objektų atrankos kriterijai bei prioritetai. Valstybės kontrolieriaus Jono Liaučiaus nuomone, aiškių kriterijų nebuvimas sudaro galimybę ne tik netaupiai ir neefektyviai naudoti lėšas, bet ir suteikia progą politikų ir pareigūnų įtakai kelių priežiūros lėšų paskirstymui".

REKLAMA
REKLAMA

Ar teisėtai lėšos buvo skiriamos Žalgirio pergalės parkui, Valstybės kontrolės paklausėme tiesiai. Deja, kontrolieriai tepažadėjo ateityje į mūsų klausimą atkreipti dėmesį.

Ministras nežino

Mūsų laikraštis tikėjosi, jog dabartinis susisiekimo ministras Zigmantas Balčytis ryšis atsakyti, kokiu pagrindu lėšos skiriamos objektui, nesusijusiam su keliais ir eismo saugumu.

Cituojame jo atsakymą:

"Žalgirio pergalės parko projekto pagrindas yra "Sąjūdžio" ženklo kompozicija. Jo vieta buvo parinkta prie tarptautinio IX B koridoriaus, kad keliaujantys šalies gyventojai bei užsieniečiai galėtų stebėti, kaip Lietuvoje toliau populiarinama Žalgirio vardo istorija. Todėl ir iškilo būtinybė įrengti nuovažą, automobilių stovėjimo aikštelę, nutiesti privažiavimo kelią, pėsčiųjų takus, sutvarkyti vietinės reikšmės kelią Cinkiškis-Panevėžiukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kauno rajono savivaldybė, klubo "Žalgirio pergalės parkas" administracija, Lietuvos Respublikos Seimo įvairių frakcijų nariai kreipėsi su prašymais finansuoti iš Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo lėšų (iki 2001 m. imtinai - Kelių fondas) nuovažą ir kelią nuo Cinkiškių viaduko į Žalgirio pergalės parką, automobilių stovėjimo aikštelės įrengimą, vietinės reikšmės kelio Cinkiškis-Panevėžiukas ir pėsčiųjų takų taisymą (remontą). Šiems darbams atlikti Kauno rajono savivaldybei Kelių priežiūros ir plėtros programos (Kelių fondo) finansavimo lėšos, kaip ir kitoms savivaldybėms, pateikusioms panašius prašymus, buvo skiriamos Lietuvos Respublikos Vyriausybės arba Susisiekimo ministerijos sprendimais. 2003 ir 2004 metų Susisiekimo ministerijos sprendimų projektai buvo apsvartyti Nuolatinės Kelių priežiūros ir plėtros programos komisijos posėdžiuose, kuriems buvo pritarta.

REKLAMA

Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo lėšos (Kelių fondo) Kauno rajono savivaldybei nuovažai ir keliui nuo Cinkiškių viaduko į Žalgirio pergalės parką, automobilių stovėjimo aikštelei įrengti, vietinės reikšmės keliui Cinkiškis-Panevėžiukas ir pėsčiųjų takams taisyti (remontuoti) buvo skiriamos laikantis Lietuvos Respublikos kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo lėšų naudojimo tvarkos, kuri yra patvirtinta Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. sausio 25 d. nutarimu Nr. 108 (Žin., 2002, Nr. 10-363).

REKLAMA

Pagal šią tvarką, už šių lėšų naudojimą, projektų, sąmatų ir techninių dokumentų rengimą, konkursų organizavimą, darbų kokybės kontrolę, techninę priežiūrą, objektų pripažinimą tinkamais naudoti atsakinga Kauno rajono savivaldybė".

Dokumento nėra

1999 m. konservatorių Vyriausybės ministras Rimantas Didžiokas Žalgirio pergalės parkui skyrė 240 tūkst. litų.

Kauno r. savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio ir transporto skyriaus raštvedyboje nurodoma, jog pinigai skirti, remiantis susisiekimo ministro 1999 m. vasario 18 d. įsakymu Nr. 60. Iš tikro tokio įsakymo nebuvo, bent jau jis nebuvo paskelbtas vieninteliame oficialiame šaltinyje - "Valstybės žiniose".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet ši aplinkybė nesutrukdo 1999 m. kovo 18 d. Lietuvos automobilių kelių direkcijai, atstovaujamai J. Puluikio, ir Kauno r. savivaldybės administratoriaus Z. Puišio (konservatorių deleguotas pareigūnas) pasirašyti sutartį dėl 240 000 Lt objekto Žalgirio pergalės parke.

Tų pačių metų rugsėjo 20 d. Žalgirio pergalės kelio statybos užduotį (214 500 Lt) pasirašo Kauno r. savivaldybės administratorius Vytas Yla (konservatorių atstovas) ir UAB "Kamesta" vadovas V. Marcinkevičius.

Kaip vėliau nustatė Kauno r. savivaldybės kontrolierė D. Daubarienė, "Žalgirio pergalės parko" privažiavimo kelio ir automobilių stovėjimo aikštelės projektą už 24 844 Lt atliko AB "Kelprojektas".

REKLAMA

Atliktų darbų aktus pasirašė tuometinis seniūnijų skyriaus vedėjas Vytautas Vasiliauskas.

Palaikė įvairios partijos

Lėšų vadinamajam Žalgirio pergalės parkui yra skyręs konservatorių ministras Rimantas Didžiokas, taip pat - liberalų demokratų ("paksininkų") atstovas Dailis Barakauskas, o ir socialdemokratų deleguotas Vyriausybės narys Zigmantas Balčytis.

Kodėl įvairių politinių jėgų interesai sutampa? Įsivaizduokime objektą, kuriame galima "dėti" lėšas. O uždaroji akcinė bendrovė "Kamesta" (buvusi Melioracijos valdyba) jas "tvarkingai" įsisavins...

REKLAMA

Kai lankėmės vadinamajame Žalgirio pergalės parke, čia darbavosi viena "Kamestos" bendrovės grandis. Vyrai klojo drenažą ir tiesė nežinia kur vedantį taką.

Melioracijos darbų, tokių kaip lietaus kanalizacijos ir sausinimo drenažo tiesimas, čia atlikta ir anksčiau. Tik nežinia kam.

Pasodinti medeliai neprižiūrimi, koplytstulpiai - taip pat. 2003 m. publikacijoje žurnale "Trimitas" išdėstyti konkretūs planai: gerai būtų, jog čia veiktų valgykla, nakvynės namai. Esą yra verslininkų, susidomėjusių šiuo projektu.

Prie greitkelio Vilnius-Klaipėda kiekvienas projektas yra vertas dėmesio. Bet kodėl vadinamasis Žalgirio pergalės parko projektas įgyvendinamas mokesčių mokėtojų, o ne privataus verslininko pinigais?

Kristina ČIUČIULKAITĖ

„Naujos tėviškės žinios“, Kauno rajonas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų