REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aišku, kad partijos daug kalbės apie tą patį tais pačiais žodžiais ir reikės ypatingo politologų talento, kad jie galėtų įžiūrėti paprastam žmogui neįžiūrimus skirtumus; juolab kad pačios partijos jau susitarė, jog kairė ar dešinė nebesvarbu, nebesvarbu ir ideologija.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi nėra nei kairės, nei dešinės, nei partijos principų, kyla klausimas, kam tos partijos atstovauja, nes liberalcentristai savo leksika kreipiasi ir į vargingąjį sluoksnį, sakydami, kad jie greičiau jį ištrauksią iš duobės, o nesiidentifikavusi “kairė” aiškiai stambiajam verslui dirba daug entuziastingiau nei pensininkams, kurie, nors ir pakėlus pensijas, vis vien, labai įtartina, balsuos už “ne tuos”, o balsuos “prieš” iš principo.

REKLAMA

Atrodo, kad didžiosios partijos ne dirba savo apibrėžtam elektoratui, o laikosi nuostatos, kad elektoratas - tai visi sluoksniai, visi Lietuvos žmonės. Visiems stengiamasi kažką pažadėti: ir verslui, ir samdomiems darbuotojams, ir ūkininkams, ir kaimo samdiniams. Aišku, kad tokia pozicija dar labiau išplauna partijų tapatybę. Didžioji partijų dalis praktiškai gali jau dabar sudaryti koaliciją ir nepajusti jokių ideologinių ar identifikacinių nepatogumų, nes partijos neturi tapatybės. Kiek išsiskiria konservatoriai, nes konservatoriai bent jau mosikuoja kažkiek kitokia programa ir apsimeta, kad į koaliciją su Viktoru Uspaskichu neis (eis, jei tik bus proga ir galimybė, tai politika), o Algirdo Brazausko, Artūro Paulausko bei V. Uspaskicho partinių ir nepartinių blokas egzistuoja jau dabar, laukdamas, kol juos pasivys Valdo Adamkaus palaikomas Artūro Zuoko ir Petro Auštrevičiaus traukinukas, kuris, beje, ima daug kam netikėtai nemaloniai strigti.

REKLAMA
REKLAMA

Opozicijos kitame Seime nenusimato, nes visi nusiteikę draugauti tarpusavyje. Ar tokia draugiška kohorta viršuje yra naudinga Lietuvai - nesiimu klausti, nes tai jau metafizika.

O ar geriau šita korumpuota ir įkyrėjusi kohorta, ar, tarkime, netyčia atsiradęs Rolando Pakso ir V. Uspaskicho tandemas, metafizika kiek sušlubuoja, nes blogiausia yra abu variantai.

O šiaip V. Uspaskicho Darbo partija ir pats V. Uspaskichas su visais reitingais, ko gero, mestas tam, kad visi išsigąstų ir balsuotų už vieningą partinių ir nepartinių valstybininkų bloką. T.y. kad pasikeitimų nebūtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybininkai - apskritai kažkur girdėta - tai nusišvilpta iš Vladimiro Putino aplinkos; “Vieningoji Rusija” (“Jedinaja Rosija”) irgi pasižymi deklaruojamu ir per žiniasklaidos priemones plačiai propaguojamu valstybiniu mąstymu. Bet tiek to. V. Uspaskichas tuoj pats prisidės prie valstybininkų, o vienintelis opozicionierius R. Paksas su savo koalicija jau iš anksto demonizuoti ir demaskuoti. Tad opozicija greičiausiai bus tariama, tai irgi bus “valstybininkai”, niekuo nesiskiriantys nuo “pozicijos”.

Kaip visada, rinkėjų mentalitete kyšo ne partijos pavadinimas, o pavardės, konkretūs lyderiai ir balsuojama ne už partijų pasirinktą kryptį, o už vardus. Už atpažįstamą prekinį ženklą. Rinkimai kaip apsipirkimas, nieko ypač nauja. Įvyks maksimaliai blogas pasirinkimas. Bet kokiu atveju bus pats prasčiausias rezultatas, čia mielais tautiečiais, kaip ir partijomis, galima pasitikėti. Daug ir įvairių blogių.

REKLAMA

Ir svarbiausia - įmanomi visi variantai, visokios koalicijos ir gal net pirmą kartą taip ryškiai matosi, kad partijos iš tiesų prarado tapatybę savo noru. Ir kas iš to išėjo - tapo įmanoma viskas, kas tikėtina statistiškai, tas ir įvyks, - anksčiau bent galėjai pasakyti, kas su kuo nedarys sąjungos ar sandėrio, dabar aišku, kad nėra jokios priežasties ar trukdžio kažkokiam laimėjusiam X nesiblokuoti su bet kuo. Susidarius ypatingai situacijai galima įtarti, kad R. Pakso judėjimas nesiblokuos su konservatoriais, bet jeigu jie bus opozicijoje vieninteliai, gana ironiška, bet teks. Beje, kas čia ironiška? R. Paksas senas, patyręs konservatorių vilkas. O vilkas visada į girią žiūri. Ten savi.

REKLAMA

Valentino Junoko atsistatydinimas didžiajam valdančių partijų blokui balsų nepridės, tačiau jos akivaizdžiai galės lengviau atsikvėpti ir kita kadencija su prijaukinta STT bus lengvesnė daugeliu požiūriu. Be to, V. Uspaskichui balsų pridės jo pasipiktinimas tokiu V. Junoko nuvertimu. Bet tai vis vien - balsai į bendrą koalicijos krepšį. Jei tik nepasirodys, kad STT vadovo pašalinimas nepridės pernelyg daug balsų R. Paksui, atrodo, nusimato gerų bičiulių politinis piknikas.

Ir gana ilgam. Yra tas V. Putino blokas “Vieningoji Rusija”. Mes jau irgi jį turime - valstybiškai mąstančių partijų blokas. Dar tik bendro pavadinimo trūksta - “Vieningoji Lietuva”. Gražiai skamba. Bus kalbama apie atsakomybę, tradicinių partijų patirtį, nuopelnus ir apie bendrąjį gėrio saiką kiekvienam Lietuvos gyventojui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O ko nebus politikų kalbose? Nebus, žinoma, to, kas šiuo metu jaudina Europą ir ją apibrėžia. Nebus kalbų apie žmogaus teises. Niekas nešnekės apie emigraciją ir imigraciją. Apie santykius su Izraeliu. Apie Lietuvos poziciją palestiniečių ir Izraelio konflikte, ir ar Lietuva stengsis išlaikyti specialius, ypatingus santykius su Izraeliu ar perims Europos Sąjungos nuostatas. Kurias, beje, Izraelis apibūdina kaip antisemitines. Ar mes smerkiame sienos tarp Palestinos autonomijos ir Izraelio statybą, ar ją sveikiname? Ar mūsų santykiai su ES persveria santykius su Jungtinėmis Valstijomis? Ar mūsų politika europietiška, amerikietiška, lietuviška? Ką mes manome apie karą Irake? Kodėl mūsų kariai ten dalyvauja?

REKLAMA

Ko dar nebus? Neminės Čečėnijos, Tibeto, Kinijos, rinkimų JAV galimų rezultatų ir ką mums duoda respublikonų pergalė ar demokratų revanšas? Nebus kalbama apie ekologiją, aplinkosaugą (na, nebent Kazokiškių sąvartyno būsimiems kaimynams bus kas nors juokinga pažadėta). Nekalbėsime apie klonavimą. Niekas nekalbės apie dirbtinį apvaisinimą, kontracepciją (ir visų pirma krikščionys demokratai). Niekas nekalbės apie šeimos svarbą (konservatoriai čia - maloni išimtis). Nebus kalbama apie kultūrą, apie per dideles vadovėlių kainas, apie aukštojo mokslo katastrofą.

REKLAMA

Viskas skirta vidaus vartojimui, tai pačiai dienai ir viskas baisiai provincialu. Žinia, rinkimai - tai metas, kai žadama spręsti vidines problemas ir visiems duoti labai daug pinigų, bet vis vien tai ne Europos šalies rinkimų leksika. Prieš dvylika metų kalbėta lygiai taip pat ir apie tą patį. Identifikuotis kaip Europos šalis per rinkimus tikrai negalėsime. Kol kas. Juolab kad nėra europinių partijų atitikmenų.

Juolab kad į rinkimus eina nepralaimintis valdžios partijų blokas “Vieningoji Lietuva”, vieningai palaikomas angažuotos žiniasklaidos ir padedamas paklusnių teisėtvarkos instancijų, atkartodamas visus procesus, vykstančius Rusijoje. Švelniau, bet panašu pernelyg.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų