REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos naftos kompanijos "Jukos" problemos dėl mokesčių jau pakenkė jos gamybinei veiklai. "Jukos" yra pasirengusi nutraukti naftos tiekimą ne tik Kinijos valstybinei naftos kompanijai CNPC, bet ir savo įmonei Lietuvoje - "Mažeikių naftai", rašo Rusijos verslo dienraštis "Vedomosti".

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį "Tiumenenergo" sumažino elektros energijos tiekimą "Jukos" naftos gavybos bendrovei "Juganskneftegaz".

REKLAMA

"Jukos" atstovas dienraščiui "Vedomosti" sakė, kad kompanijos direktorių taryba praėjusią savaitę nusprendė ketvirtąjį ketvirtį sustabdyti sutarties dėl naftos tiekimo Mažeikių įmonei galiojimą. Tiesa, pridūrė "Jukos" atstovas, "Mažeikių naftos" gamybos planams tai neturės įtakos. Lietuvius "Jukos" patikino, kad nafta bus tiekiama kaip ir anksčiau, dienraščiui teigė "Mažeikių naftos" komunikacijos tarnybos vadovas Giedrius Karsokas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip šis patikinimas gali būti suderintas su "Jukos" direktorių tarybos sprendimu, dienraščiui niekas nepaaiškino.

"Mes numatėme, kad anksčiau ar vėliau tai atsitiks, ir ieškojome kitų variantų, - sakė "Vedomosti" šaltinis Lietuvos vyriausybėje. - Mes jau esame parengę alternatyvius naftos tiekimo gamyklai variantus".

Anot šaltinio, dalį tiekimo įsipareigojimų "Jukos" perleido vienai iš Rusijos kompanijų. Naftą Mažeikių įmonei gali tiekti "LUKoil", spėlioja kompanijai "Jukos" artimas šaltinis. "LUKoil" atstovai negalėjo pakomentuoti šios informacijos. Savo ruožtu "Transneft", antradienio vakaro duomenimis, negavo jokių paraiškų iš "Jukos" apie eksporto perleidimą "Mažeikių naftos" kryptimi - taip sakė "Transneft" viceprezidentas Sergejus Grigorjevas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O štai Kinijos valstybinė bendrovė CNPC tikrai rizikuoja likti be rusiškos naftos. Nuo rugsėjo 28 dienos "Jukos" visiškai sustabdo tiekimą jai. "Jukos" tai paaiškino "galimybių tęsti priešeksportinį naftos tiekimo finansavimą nebuvimu".

Dėl sąskaitų arešto gamybos problemų kyla ne tik pačiai "Jukos", bet ir jos padaliniams. Pavyzdžiui, "Juganskneftegaz" yra skolinga bendrovei "Tiumenenergo" 260 mln. rublių - tuo paaiškinimas elektros energijos tiekimo sumažinimas 5 proc. "Tai nepadarys esminio poveikio įmonės gyvybingumui, tai - įspėjamoji priemonė, kad ji ateitų į derybas su energetikais", - sakė kompanijos "Vieningoji Rusijos energetikos sistema" atstovė Marita Nagoga.

REKLAMA

"Mes seniai įspėjome, jog visiškas sąskaitų blokavimas tiesiogiai pakenks gamybai", - dienraščiui "Vedomosti" pareiškė "Jukos" atstovas. Jis tikisi, kad šioje situacijoje "bus imtasi priemonių, kad kompanija galėtų atlikti gamybos palaikymui būtinus mokėjimus".

Analitikai mano, jog "Jukos" gamybos problemos bus išspręstos gana greitai. Pasak jų, valstybė dėl socialinių priežasčių nėra suinteresuota, kad gamybinė kompanijos veikla rimtai nukentėtų.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų