REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sezonas prasidėjo. Kažkokių iliuzijų kurti nereikėjo, viskas kaip įprasta. Daug serialų. Nemažiau ir filmų, bet tarp jų - gana nežymus premjerų skaičius (o reikšmingų premjerų - dar mažiau), daugiausia pakartojimai, kad ir kitais pavadinimais.

REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienis

Šiandien iššoka daug per telekanalus jau matytų filmų, kartais ir visai neblogų. Amerikinė daug kur apdovanota drama “Monstrų balius” (TV1000, 19.00 val.), keista, bet įtikina, regis, visai išgalvotu meilės romanu: jis - budelių šeimos palikuonis (Billy Bobas Thorntonas), ji - buvusi vienos jo aukos žmona (Halle Berry). Apie rodomą ir rodomą Davido Lyncho talentingą antiholivudinę painiavą “Malholando kelias” (1 Baltijos kanalas, 22.00 val.) kažkaip nebepatogu kiekvieną kartą vėl kalbėti. Vėl išniro “cyberpunk” stiliaus fantazija “Džonis Mnemonikas” (RenTV, 19.00 val. ir kitądien 16.20 val.), kurią teisinga būtų vadinti “Matricos” pirmtake - ne vien todėl, kad abiejuose filmuose vaidina Keanu Reevesas, o ir dėl jų siužetinių sutapimų. Beveik be pertrūkių sukama rusų ir suomių “Gegutė” (šįkart - per TV3, 23.40 val.), sugebėjusi karo temą subtiliai perteikti intymiais, bet ne vulgariais trijų kitakalbių žmonių santykiais.

REKLAMA

Bene pirmą kartą pamatysime nebent amerikinę dramą “Skyrybos” (TV1, 21.00 val. ir pirmadienį, rugsėjo 6 d., 16.00 val.). Bet nieko ypatinga nesitikėkite: tai tik televizinė juosta apie 15-metį berniuką, visaip besistengiantį sukliudyti galimoms tėvų skyryboms.

Dvi prancūzų komedijos, deja, liudija šio specifinio meno regresą. Nauja “Rakštis” (LTV, 22.00 val. ir pirmadienį, rugsėjo 6 d., 14.45 val.) gana neišradingai rutulioja loterijų, apgavystės, kalinio ir prižiūrėtojo temas. Jai nesusilyginti su dar 1969 metais garsaus komediografo Gerard’o Oury sukurtomis “Smegenimis” (TV4, 15.10 val.), kuriame prancūzų aktoriai Bourvilis ir Jeanas Paulis Belmondo smagiai realizuoja traukinio apiplėšimo planą, o visai tai operacijai vadovauja britų meistro Davido Niveno “smegenys”. Neskoninga amerikinė “Avinėlių tylėjimo” parodija, aišku, pavadinta “Jautienos tylėjimas” (1 Baltijos kanalas, 0.35 val.).

REKLAMA
REKLAMA

Neapšaukit manęs retrogradu, bet panašu, kad du stipriausi dienos filmai - iš buvusios Sąjungos erdvių. Disidentavusio režisieriaus Elemo Klimovo “Agonija” (1 Baltijos kanalas, 12.50 val.; II serija - kitą dieną tuo pačiu metu) raiškiai piešia dekadentinę ikirevoliucinę Rusiją. Kiek buvo filmų apie nepamirštamąjį šarlataną Grišą Rasputiną, bet nė vienas jų negali pakilti iki spalvingo ir kažkuo net tragiško aktoriaus Aleksejaus Petrenkos paveikslo.

Dramatiška ir įsimenanti ukrainiečio Leonido Osykos juosta “Akmeninis kryžius” - apie senąją Ukrainą, žiaurius jos papročius, apie žmonių beviltiškumą emigruojant. Bet gerai, jeigu jūs tiesiogiai matote kanalą “RTR Planeta” (10.20 val. ir pirmadienį, rugsėjo 6 d., 16.15 val.). Tie, kurie pasmerkti Vilniaus TV kanalo retransliacijai, kaip paprastai, matys šį savitą kūrinį be pradžios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sekmadienis

Užderėjo ir retesnių, ir įdomesnių filmų. Štai “Džefersonas Paryžiuje” (TV1000, 14.30 val. ir kitądien 9.00 val.) gana pastebimai išsiskiria iš vadinamųjų istorinių filmų. Vaizduojama reali istorinė figūra - trečiasis JAV prezidentas Thomas Jeffersonas (vaidina Nickas Nolte), tiesa, dar prieš savo išrinkimą, o tuo metu, kai buvo šalies ambasadoriumi Prancūzijoje. XVIII amžiaus pabaiga, artėja revoliucijos bei giljotinos siaubai. Britų režisierius Jamesas Ivory sumaniai kuria ir netradicinę persilaužiamojo meto atmosferą, ir kitataučio psichologinę būseną.

REKLAMA

Iš tradicinių veiksmo filmų, kai po dienos kitos vos prisimeni tik painiavą bei triukšmą, išsiskiria ir Tayloro Hackfordo “Įkaitas” (LNK, 20.15 val.). Kažkokioje Pietų Amerikos šalyje, kurios “revoliucinius” procesus palaikė sovietai, dirbo idealistas inžinierius (Davidas Morse’as). Bet kai sovietų pinigai pasibaigė, “revoliucionieriai” rado kitą - žmonių grobimo - pelną. Inžinieriaus žmona (Meg Ryan) ieško išeičių, randa buvusį karį, britų slaptųjų tarnybų agentą (Russellas Crowe). Be galo įtempta gelbėjimo operacija rutuliojasi nepaprasto žavesio kalnų ir krioklių krašte, kurį įstabiai, it pabrėždamas beprotiškų žmonių veiksmų ir amžinosios gamtos konfliktą, nufilmavo puikus lenkų operatorius Slawomiras Idziakas.

REKLAMA

Nepaisant kai kurių melodraminių nuslydimų, “Įkaitas”palieka įspūdį. Vadinčiau jį nuotykių filmu su politine potekste.

Sunkiau - bet ar taip svarbu? - apibūdinti britų juostos “Paskutinis noras” (1 Baltijos kanalas, 23.25 val. ir kitądien 9.10 val.) žanrą. Greičiau tai kūrinys apie hedonistinį gyvenimo būdą. Michaelo Cane’o herojus miršta kaip gyveno - su šypsena lūpose, su pasiskolintais pinigais kišenėje, stebėdamas jo taip mėgstamas arklių lenktynes. Draugai išbarstys jo pelenus. Viskas o’key, ar ne?

Keisto, nutrūktgalviško optimizmo kupina ir Raimondo Vabalo televizinė juosta “Smokas ir Mažylis” (šiandien per LTV-2 Retrospektyvą, 20.00 val. - tik pirmoji jos serija, kuri kartojama trečiadienį, rugsėjo 8 d., 16.10 val.). Aliaska, “aukso karštligė”, su ja susieti fiziniai bei moraliniai sunkumai. Bet herojai ignoruoja bėdas. Gaila, čia kiek silpnesnis Smokas, kurį vaidinti buvo pakviestas Tagankos teatro aktorius Veniaminas Smechovas, užtat Gedimino Girdvainio Mažylis, Eugenijos Bajorytės indėnė Džoja įsimena ir gražiai atitinka Jacko Londono sukurtus nebanalius, aukso ieškotojų autentiško folkloro įkvėptus charakterius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dienos (tiksliau, vakaro) “bomba” - airių aktoriaus ir režisieriaus Peterio Mullano sukurtos “Magdalietės” (RenTV, 23.00 val.). Filmas apie moterų vienuolyną, į kurį paprastai patenka “paslydusios” merginos, kuriame klesti pati tikriausia eksploatacija, pelnė 2000 metų Venecijos kino festivalio “Aukso liūtą”. Tuo pačiu metu pasipiktinęs Vatikanas pasmerkė filmą, sukeldamas trankų skandalą ir tik pagausindamas juostai žiūrovų.

Ar tas nuoširdus, realistiškas ir daug kuo negailestingas pasakojimas buvo vertas ir tokių laurų, ir tokio skandalo? Man regis, pasitaiko kino kūrinių, kur kas vertesnių bažnytininkų pasmerkimo. O žiūrėti “Magdalietes” įdomu, ypač gerai čia perteiktas neišvengiamas tarsi įkalintų merginų beviltiškumo ir vis dėlto prasibraunančio gyvenimo džiaugsmo kruopelyčių bangavimas.

REKLAMA

Pirmadienis

Du pagarsėję šios dienos nauji filmai, deja, jau buvo demonstruojami namų kine ir anksčiau. Taigi nesikartojant - tik taupi informacija pražiopsojusiam juos žiūrovui.

Romano Polanskio “Pianistas” (kabelinės televizijos, 20.45 val.) pasakoja tikrą lenkų pianisto ir lengvosios muzikos kompozitoriaus Wladyslawo Szpielmano istoriją. Nors iš Varšuvos per karo ir okupacijos metus liko vieni griuvėsiai, o jau žydų tautybės žmonių - tik vienetai, jis buvo kaip tik iš tų vienetų. Tuoj po karo Lenkijoje gimė filmas “Varšuvos Robinzonas” pagal W. Szpielmano prisiminimus ir scenarijų, kurį parašė ką tik mus palikęs Czeslawas Miloszas drauge su Jerzy Andrzejewskiu. Deja, kūrinį uždraudė, o stalinistiniais 1949 metais perfilmavo pavadinimu “Nenugalėtas miestas”, akcentuojant ne žmogaus likimą, o Varšuvos sukilimą ir sovietų armijos žygius.

REKLAMA

Naujasis “Pianistas” bando realistiškai atkurti visiško individualisto, net pabėgusio iš geto, dramatišką istoriją. Jis apdovanotas Kanuose ir “Oskarais”. R. Polanskis rėmėsi naująja filmavimo technika ir jauno aktoriaus Adrieno Brody meistryste. Bet ar tai “epochos filmas”, abejoju.

Mokantieji lenkų kalbą ir nematę danų maestro Larso von Triero tragiško miuziklo su nuostabia Bjork “Šokanti tamsoje” (TVP1, 23.55 val.) gali dabar šį praradimą kompensuoti. Filmas irgi surinko esmingiausių premijų derlių, bet čekų emigrantės liūdna istorija pokario Amerikoje kelia abejonių dėl gana pastebimo manipuliavimo žmonių emocijomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be šių filmų repertuaras atrodytų gana skurdokai. Britų “Idealus vyras” (1 Baltijos kanalas, 14.10 val.) - jau nebe žinia kelintą kartą ekranizuota Oscaro Wilde’o pjesė, kurios teatrinė prigimtis pastebima ir ekrane. Užtat kokia įspūdinga Julianne’os Moore garsioji intrigantė misis Čivli - vaidmuo, apie kurį svajoja visos aktorės!

Fantastikos mėgėjams - nauja ispanų juosta “Arachnidas” (RenTV, 19.00 val. ir kitądien 8.50 val.). Pasirodo, taip vadinamas kažkoks mirtinas virusas, kurį į Žemę užnešė ateiviai. Dėl meninio juostos lygio tyliu, nes dar nemačiau.

REKLAMA

Tie, kurie nori išvysti egzotišką vaizdą - Juozą Budraitį ilga rusų valstiečio barzda - težiūri keistą meilės istoriją “Su tavimi ir be tavęs” (1 Baltijos kanalas, 11.40 val.). Kiek kitokio pobūdžio egzotika - Robertas Redfordas irgi pagyvenusiame filme “Ginklų kontrabandininkas” (TV1, 21.00 val. ir kitądien 16.00 val.). Herojus idealistas užjaučia Kinijos 1926 metų sukilimą ir kovotojams gauna ginklų. Bet kontrabanda, pasirodo, užkrečiamas menas: jau grįžęs į gimtąją ramią Kanadą, žmogus ima nelegaliai prekiauti... spiritu.

REKLAMA

Antradienis

Vakar “Ginklų kontrabandininke” ir šiandien jo pakartotiname seanse (TV1, 16.00 val.) matome dar jauną žavų Robertą Redfordą - juk filmas 1984 metų. O šiandien naujoje “Paskutinėje tvirtovėje” (LTV, 21.00 val.) jį matysime tik žavų ir ryžtingą. Tai drama, skirta amerikiečių armijos įpročiams, kurioje į žūtbūtinį konfliktą suvedami du aukšto rango kariškiai (antrasis - Jamesas Gandolfini), skirtingai įsivaizduojantys drausmę bei kitus svarbius armijai dalykus. Filmas gana specifinių interesų žiūrovui.

REKLAMA
REKLAMA

Kairiųjų pažiūrų, realistinės, net epinės manieros amerikiečių režisierius Oliveris Stone’as yra išgarsėjęs keliais filmais (ypač “Būriu”, “J.F.K.”), o šį kartą, “Šiuolaikiniuose gladiatoriuose” (TV1, 21.00 val.) imasi kritiškai vertinti sportą ir jo užkulisius. Nepaisant surinkto puikaus aktorių ansamblio (Alas Pacino, Cameron Diaz, Jamesas Woodsas, Matthew Modinas, Denis Quaidas), tam tikros įspūdingos dinamikos - kurgi ne, juk kalbama apie amerikietiškąjį futbolą, - iki geriausių Stone’o kūrinių filmas vis dėlto nepakyla. Visko čia lyg truputį per daug, stinga kažkokio vidinio stuburo.

Denis Quaidas vaidina ir kitame, naujesniame dienos filme “Dažnis” (TV3, 23.15 val.). Kai ekrane sumaniai supinami skirtingi žanrai, žiūrėti būna įdomu, ir todėl “Dažnis” - trileris su fantastikos komponentais - turėjo visai nemažą pasisekimą. Nors, tiesą pasakius, pagrindinė scenaristų idėja - kaip įsikišti į praeitį, kad pasikeistų ir dabartis, klajojo tiekos rašytojų, dramaturgų, režisierių smegenyse, kad labai originalia šios policinės istorijos vis dėlto nepavadinsi. Tiesiog žmonėms norisi iliuzijų.

REKLAMA

Trečiadienis

Jei kokia vidutinio amžiaus moteris labai nori prie televizoriaus ekrano graudžiai paraudoti, jos paslaugoms - ne tik serialai, bet ir šiandien demonstruojamas rusų aktoriaus ir režisieriaus Jevgenijaus Matvejevo, nemokėjusio kurti nieko kita, išskyrus melodramas apie nelaimingą meilę, apie rusišką “aistrų draskymą”, filmas “Kantrybės taurė” (1 Baltijos kanalas, 14.35 val.). Žinoma, jis pats ir vaidina smarkiai pagyvenusį miškininką, pamilusį daug jaunesnę Olgą Ostroumovą. Bet jų laimei klestėti neduos šiuolaikinė brakonierių mafija.

Panašu, jog ir kitas dienos filmas, amerikiečių “Liepsnojanti Amazonė” (TV4, 21.10 val.) yra sukurtas “Greenpeace” organizacijai užsakius. Matėme ne kartą tuos liepsnojančius Bolivijos miškus, bet TV4 kanalas, ypač mėgstantis maskuoti nenaują filmą kitu pavadinimu, pasakė, kad tai “Ugnis Amazonėje”... Tarp ugnies, beje, šlaistosi ir sportiška Sandra Bullock, kurią šią savaitę dar pamatysime.

Izoldos Keidošiūtės “Elito kine” galima pamatyti vaidybinį filmą “Tai bent šaunus vakarėlis” (LTV, 23.10 val.), tiesiogiai susietą su kino istorija. Ir spaudos magnatas Rudolphas Hearstas, ir jo proteguojama negabi aktoriukė Marion Davis (ją filme įkūnija Kirsten Dunst), ir žymus Holivudo pradinio etapo režisierius Thomas Harperis Ince’as, 1916 metais sukūręs garsiąją nebylią “Civilizaciją”, egzistavo realybėje. Realus ir tas vakarėlis Hearsto jachtoje, po kurio neišaiškintomis aplinkybėmis T. H. Ince’as mirė.

REKLAMA

Filmas pateikia vieną galimų autentiškos Holivudo legendos versijų. Įdomu, kad “...vakarėlį” statė režisierius Peteris Bogdanovichius (“Popierinis mėnulis”, “Nikelodeonas”), kuris - dar ir tikras sinefilas, labiausiai besidomintis kaip tik ankstyvąja kino epocha.

Gana originalią režisieriaus Gregory Navos, kurio diapazonas - nuo realistinės dramos iki muzikinio sąlygiškumo, kaip šį kartą, - juostą “Kodėl kvailiai įsimyli?” rodo TV1 (21.00 val.). Trys skirtingos moterys - dainininkė, smulki vagišė ir mokytoja - pasirenka vyru tą patį turtuolį. Ar verta aiškinti, koks ten kvailys figūruoja pavadinime?

Rusų kanalas “RenTV” rodo klasikinę kriminalinę dilogiją “Prancūzų ryšininkas” (0.10 val., II dalis - rytoj, tuo pačiu vėlyvu metu). Tai įtemptas, kupinas ir gaudynių, ir psichologijos pasakojimas apie policijos ir heroino mafijos susidūrimą. Policijos seklį Doilą labai įtaigiai kuria Gene’as Hackmanas, jo priešą “narkobaroną” - iš Luiso Bunuelio filmų žinomas ispanas Fernando Rey. Tik pabrėšime, kad abi dalys nelygiavertės. Pirmoji, 1971 metais statyta Williamo Friedkino, laimėjusi penkis “Oskarus”, - koloritinga ir stipri. Antroji, net po ketverių metų realizuota Johno Frankenheimerio ir pasakojanti, kaip mafija, pagrobusi Doilą, bando padaryti narkomaną iš jo paties, - kur kas mažiau įtikinama.

REKLAMA

Ketvirtadienis

Ir vėl TV4 kaitalioja filmų pavadinimus. Originali jauno rusų dramaturgo ir režisieriaus debiutanto Konstantino Murzenkos juosta “Balandis” miglotai apeliuoja į įsimylėjimų metą pavasarį, kuris taip netinka prie keisto herojaus užsiėmimų. Toks ir sumanymas - kova tarp gėrio ir blogio, kai dar neaišku, kas ką įveiks. O kanalas pervardijo filmą “Žudiku, pravarde Balandis” (21.20 val.) ir mįslė dingo, viskas tiek šleikščiai aišku, kad nebesinori nė žiūrėti.

Kitas debiutas - amerikietiškas. Kodėl jaunoji režisierė Hilary Birmingham pasirinko ne didmiestį su jo naktinbariais, o atkampią rančą kažkur Nebraskoje, net įsivaizduoti sunku. Užtat jos “Talis” (kabelinės televizijos, 20.45 val.) savaip išsiskiria iš esminio monotoniško srauto. Broliai Taliai gyvena ir darbo dienas, ir... deja, tik virtualios meilės naktis. Visa tai tęsiasi, kol užkampyje nepasirodo jauna veterinarijos gydytoja.

Apie prancūzų naują “Širšių lizdą” (RenTV, 19.00 val. ir kitądien 8.50 val.) galiu tik pasakyti, kad nors esminis jo kovinių konfliktų objektas - albanų (?) mafijozas, pats filmas, nepaisant nė įdomaus ir populiaraus aktoriaus Benoit Magimelio vaidybos, - deja, neoriginalus. Nusikalstamos struktūros ir specialiosios tarnybos - amžina nūdienių filmų schema.

REKLAMA

Norėdami, galite dar kartą pasižiūrėti ispano Pedro Almodovaro garsųjį filmą “Viskas apie mano mamą” (TV1000, 19.00 val.). Sakau “dar kartą”, beveik įsitikinęs, kad šios skandalingos juostos su visokiais ten lyčių keitimais nepamatyti - ar kinuose, ar per TV - negalėjote. Bet pats laikas pakartoti: rugsėjo mėnesį Lietuvos kino teatrų ekranuose pasirodo nemažiau skandalingas naujausias Almodovaro kūrinys “Blogas auklėjimas”.

Penktadienis

Gausu filmų - ir senų, ir naujesnių, ir visai nematytų.

Ne visi iš jų, tiesa, verti didesnio dėmesio. Štai vokiečių “Kietas karštas bičas” (TV4, 20.20 val.) su tikrai vokišku šiurkštoku humoro pojūčiu pasakoja apie paauglio tam tikro organo pabudimą: ir sugalvok tu man filmo herojumi padaryti... penį. Ne kartą rodytas “šeimyninis” amerikiečių “Daktaras Dolitlis” (TV3, 20.30 val.) - apie juodaodį (Eddie Murphy), po avarijos imantį suvokti gyvūnų kalbą. Įdomiausia, kad aktorius iki šio filmavimo, kaštavusio jam nemažų stresų, bijojo net nekaltų šunyčių. Taigi šiame filmavime “menas reikalavo aukų”, o kitoje dienos komedijoje “Boufingeris” (TV3, 22.15 val.) Murphy vaidina kone patį save - aktorių, tiesa, kiek kvaištelėjusį. Tai jau “kinas apie kiną”. Trečiadienį “Liepsnojančioje Amazonėje” matyta Sandra Bullock šiandien irgi keičia žanrą ir pasineria į sąlyginį komišką “Mis slaptosios agentės” (LNK, 20.35 val.) pasaulį.

REKLAMA

Praėjusią savaitę LTV-2 Retrospektyva priminė Algimanto Puipos (drauge su Stasiu Motiejūnu) nuotykių juostą “Atpildo diena”. Šiandien rodomas lygiai tokio pavadinimo ir taip pat nuotykių filmas, tačiau visai naujas ir amerikiečių (LTV, 23.45 val.), panardinantis ne į lietuviškų dvarelių, o į airių gangsterių aplinką. Galėsite spręsti, kuri gi “Atpildo diena” geresnė.

Man atrodo, keistuoliškos Spike’o Jonze’o “Adaptacijos” šiandieninis seansas per TV1 kanalą (21.00 val.) - nebe premjerinis. Vis dėlto manau, kad tai vienas įdomesnių pastarojo meto filmų. Kiek daug čia pripainiota ir kaip talentingai! Čia ir orchidėjų vagis, savo mėgstamus (ir dėl grožio, ir dėl narkotinių ypatybių) augalus gaunantis efektingose tropikų pelkėse, - Larošas (Chrisas Cooperis). Ir žurnalistė Siuzena (Meryl Streep), parašiusi apie tas orchidėjas bei jų gerbėją populiarią knygą. Ir broliukai Čarlis bei Džonas Kaufmanai, kuriuos abu ir net viename kadre vaidina nenustygstantis, kone juokais įveikiantis visai skirtingus charakterius Nicolas Cage’as. Broliukai rašo scenarijų pagal Siuzenos knygą, o juk vienas realiųjų filmo scenaristų irgi turi Charlie Kauffmanno pavardę.

REKLAMA

Kūrėjų išmonė bekraštė, ne veltui filmą “Adaptacija” taip gausiai visur premijavo.

Negaliu nepaminėti, kad šiandien TVP1 kanalas rodo vieną gražiausių “Prahos pavasario” filmų, jaunučio, dar neemigravusio iš tėvynės Milošo Formano kūrinį apie dar jaunesnį, vos pradedantį gyvenimo kelią “Juodąjį Peterį” (13.45 val.). Neįmanoma neprisiminti švelniai linksmų scenų, kuriose Peteris, įsidarbinęs parduotuvės stebėtoju (mat vaizdo kamerų anuomet dar nebuvo), bando įžvelgti pirkėjuose potencialius vagis, bet jam nuo to taip gėda... 7-ojo dešimtmečio čekų kino mieloji mokykla, kuri netrukus bus sunaikinta sovietų įsibrovimo, klestėte klesti kiekviename šio juokingo ir subtilaus kūrinio kadre. Šią mokyklą pažįsta ir tebemyli pasaulyje, tik mes, visai netolimi čekų kaimynai, - deja...

[email protected]

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų