REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prekybininkai teigia, kad nuo parduotuvių lentynų druską ir cukrų šluojantys gyventojai neadekvačiai reaguoja į prognozuojamą kainų kilimą po gegužės 1-osios, taip sėdami nepagrįstą paniką. Valdininkai užtikrina, kad cukrus tikrai nebrangs, o kilusį pirkimo bumą turėtų komentuoti net ne ekonomistai, o psichologai.

REKLAMA
REKLAMA

Žiniasklaidoje pasirodžius pranešimams, kad, baimindamiesi pabrangimo, estai ir latviai masiškai kaupia druskos, cukraus, degtukų atsargas, buvo džiaugiamasi, kad lietuviai yra sąmoningesni ir parduotuvių neužpuolė. Tačiau panašu, kad kaimynų manija užsikrėtė ne tik lenkai, bet ir lietuviai - šalyje kilo produktų pirkimo ažiotažas.

REKLAMA

Vienos uostamiesčio "Iki" parduotuvės administratorė Viktorija Kuzmarskytė teigė, kad druska ir cukrus iš tiesų šluojami nuo parduotuvių lentynų. Gyventojai šiuos negendančius maisto produktus perka nerealiais kiekiais, V. Kuzmarskytės teigimu, tarsi pirktų visam likusiam gyvenimui. Ypač pagyvėję senyvo amžiaus pirkėjai, kurie aktyviausiai gaudo gandus ir audringai reaguoja į bet kokį galimą pabrangimą.

Pasak vedėjos, seniau pensininkas cukraus kilogramą pirkdavo 2-3 savaitėm, o dabar įsigyja visą 12 kilogramų cukraus pakuotę. O nupirkto cukraus kiekis netgi viršija vasarą, prasidėjus uogų sezonui, nuperkamo saldžiojo produkto kiekį.

REKLAMA
REKLAMA

Stipriai išaugo ir druskos pardavimas. Iš Vilniaus sandėlių savo atsargas pildanti parduotuvė savuose druskos pritrūksta ir turi paskubėti jas papildyti. Aktyviai perkami ir kiti pigūs maisto produktai - kruopos, miltai, makaronai, galiojantys ilgesnį laiką. V. Kuzmarskytės teigimu, druskos ir cukraus pardavimas išaugo kone tris kartus.

Kad gyventojai tikrai suskubo apsirūpinti ilgai galiojančiais produktais, patvirtina ir kitos uostamiesčio "Iki" parduotuvės administratorius Gintautas Ačas. Nors ir neperka "kaip išprotėję", tačiau šių produktų, pasak jo, parduodama gerokai daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prekių nepritrūks

UAB "VP Market" atstovė spaudai Viktorija Jakubauskaitė teigia, kad nuo praėjusios savaitės pabaigos "Minima", "Media", "Maxima" prekybos centruose ir parduotuvėse "Saulutė" ilgai galiojančių produktų pirkimas suaktyvėjo visuose Lietuvos miestuose. Gausiai perkama druska, cukrus, kruopos, miltai, makaronai. Nors, pasak atstovės spaudai, tokio ažiotažo, koks yra, pavyzdžiui, Latvijoje, mūsų šalies parduotuvėse kol kas nėra, tačiau artėjant gegužės pirmajai, V. Jakubauskaitės nuomone, gali kilti.

Įvairaus amžiaus pirkėjų vežimėliuose, kitaip nei įprastai, V. Jakubauskaitės teigimu, prikrauta druskos, cukraus ir kruopų. Per dieną kai kuriose "VP Market" parduotuvėse parduodama 10 kartų daugiau druskos nei įprastai.

REKLAMA

V. Jakubauskaitės nuomone, tokį ažiotažą sukėlė žmonių manymas, kad po stojimo į ES brangs ne tik akcijos, nekilnojamasis turtas, pramoninės prekės, bet ir maisto produktai. Nors tokiam produktų pirkimo bumui, pasak atstovės spaudai, objektyvių priežasčių nėra.

"VP Market" parduotuvėse, V. Jakubauskaitės teigimu, ilgai galiojančių produktų kainos nekils, jų atsargų turima pakankamai. O pigiausių bendrovės parduotuvių tinkle cukrus bei kai kurios kruopos (grikiai, kvietinės, perlinės, manų, miežinės) kainuoja mažiau nei paprastai. Tiesa, ribojamas šių prekių pirkimo kiekis.

REKLAMA

Prilygina masinei psichozei

Ilgai galiojančių produktų masiškam pirkimui, pasak V. Jakubauskaitės, įtakos turi šiuo metu eskaluojama visokeriopo kainų kilimo įstojus į ES tema. Žmonės baiminasi, kad Lietuvoje viskas pabrangs kelis kartus, todėl kaupia atsargas.

Tuo tarpu LR žemės ūkio ministro atstovė spaudai Vilma Kavaliauskienė mano, kad tokia gyventojų reakcija - sunkiai paaiškinama ekonomiškai. Jos manymu, bandymai įtikinti, kad cukrus Lietuvoje tikrai nebrangs, žmonių neveikia. Priešingai - netgi gali dar paskatinti pirkimą. Pasak ministro atstovės, tai galima vadinti reiškiniu, kurio priežastis turėtų išsiaiškinti ir komentuoti psichologai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadangi cukrinių runkelių supirkimo kainos Lietuvoje, kaip ir gamybos sąnaudos, yra nusistovėjusios, ir, V. Kavaliauskienės teigimu, ES lygio, cukrus šalies parduotuvėse negali pabrangti. Kitaip nei Estijoje, kuri turėjo liberalų cukraus importo režimą ir kurioje cukraus kainos po įstojimo turės pasiekti ES lygį, t.y. brangti.

V. Kavaliauskienės teigimu, pabrangti dėl naujų importo muitų gali tik iš Ukrainos importuojama druska. Bet pakelis druskos tokiu atveju brangtų vidutiniškai 10 centų, tad pirkėjas vargu ar nukentėtų ekonomiškai. Iš Danijos ir kitų ES šalių importuojama druska, atstovės nuomone, neturėtų brangti.

REKLAMA

Pasak V. Kavaliauskienės, gyventojų nerimą, kai, lyg ruošiantis karui, masiškai perkami maisto produktai, žemės ūkio ministras Jeronimas Kraujelis komentavo taip: "Suprasčiau, jei šalyje nestovėtų NATO lėktuvai. Dabar gi turėtume jaustis saugūs".

“Vakarų ekspresas” (http://www.vakaru-ekspresas.lt/)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų