REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už Konstitucijos pažeidimus iš pareigų nušalintas Prezidentas Rolandas Paksas antradienį atsakė į Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnų klausimus dėl valstybės paslapties išviešinimo aplinkybių.

REKLAMA
REKLAMA

Šiame ikiteisminiame tyrime R. Paksas apklaustas kaip liudytojas. Apklausa ir kitos tyrimo procedūros tęsėsi beveik dvi valandas.

REKLAMA

Kaip vėliau žurnalistus informavo VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas, R. Paksas "atsakė į visus pateiktus klausimus, susipažino su visais protokolais ir juos pasirašė". VSD atstovo teigimu, į papildomas apklausas šiame ikiteisminiame tyrime R. Paksas nebebus kviečiamas.

VSD tiria du valstybės paslapties atskleidimo epizodus.

Aiškinamasi, kokiu būdu prezidentūrai pateiktą slaptą VSD informaciją sužinodavo prieštaringos reputacijos verslininkė Renata Smailytė, kuri ją telefonu aptarinėdavo su tarptautinei mafijai priskiriamu Rusijos veikėju, asociacijos "XXI amžius" vadovu Anzoriu Aksentjevu-Kikališviliu bei kitais asmenimis.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat nustatinėjama, dėl kieno kaltės 2003 metų lapkričio 1 dieną dar buvusi neišslaptinta VSD pažyma "Dėl negatyvių tendencijų, keliančių grėsmę valstybės saugumui" pateko į spaudą ir buvo publikuojama specialiame "Respublikos" priede.

Atliekant šį ikiteisminį tyrimą VSD jau apklausta nemažai liudytojų, tarp kurių buvo ir Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas bei minėta verslininkė R. Smailytė.

Ar kam nors jau yra pareikšta įtarimų, pareigūnai nekomentuoja.

Po antradienio apklausos bendraudamas su žurnalistais, R. Paksas atmetė bet kokias prielaidas, kad slapta informacija jo vadovavimo laikais galėjo "nutekėti" iš Prezidentūros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžė esąs įsitikinęs, kad to negalėjo būti.

"Ta pažyma, kuri 10 dienų kažkur klaidžiojo po mūsų gražią šalį ir tik po to pateko pas mane, ir kuri buvo rodoma per televiziją, cituojama, kuri buvo pristatyta Seimo frakcijų atstovams, neturėjusiems leidimo dirbti su slapta medžiaga... Yra kalbama, kad jinai galėjo patekti iš prezidentūros į vieną dienraštį. Aš tik loginį klausimą pabandyčiau užduoti jums: kam labiausiai nenaudinga paviešinti šitą medžiagą? Kam labiausiai nenaudinga? - Va ir atsakymas", - aiškino R. Paksas.

REKLAMA

Anksčiau ne kartą užsiminęs apie tai, kad minėtą VSD pažymą žiniasklaidai esą perdavęs tuometinis Seimo Pirmininkas A. Paulauskas, šįkart R. Paksas jau nebuvo toks kategoriškas.

"Šito aš netvirtinu, čia ne mano reikalas tvirtinti. Aš tvirtinau, kad ne iš prezidentūros šita pažyma išėjo", - sakė R. Paksas.

Beje, pirmalaikiuose šalies vadovo rinkimuose dalyvauti pretenduojantis R. Paksas dar kartą nepraleido progos sugėdinti teisėsaugininkų ir savo politinių oponentų.

"Man atrodo, kad kai kurie politikai ir kai kurios teisėtvarkos institucijos taip pat sėkmingai nušalino mane nuo pareigų, kaip dabar norėtų sėkmingai neleisti dalyvauti šituose rinkimuose. Aš pastebiu tą tendenciją", - sakė R. Paksas. Anot jo, užuot ruošęsis rinkimams ir kalbėjęsis su žmonėmis apie savo programą ir politines nuostatas, jis dabar kasdien po kelias valandas turi gaišti apklausose.

REKLAMA

R. Paksas replikavo, kad, "tokiais tempais" vykstant įvairiems tyrimams, dabar surašomų dokumentų kiekis greitai gali susilyginti su ta tona dokumentų, kurie buvo iš Seimo vežami į Konstitucinį Teismą.

"Aš manau, kad prieš kiekvienus rinkimus tokie veiksmai mūsų politiniame gyvenime nedaro garbės mūsų valstybei", - tvirtino R. Paksas.

Šią ir praėjusią savaitę R. Paksą taip pat apklausė Generalinės prokuratūros pareigūnai, tiriantys galimus jo finansinio rėmėjo Jurijaus Borisovo grasinimus bei Prezidento R. Pakso ir jo aplinkos įtaką sprendžiant UAB "Žemaitijos keliai" turtinius klausimus.

R. Paksas dar turėtų būti kviečiamas liudyti ikiteisminiame tyrime dėl operatyvinės medžiagos apie "Alitos" bendrovės privatizavimą iš VSD Alytaus skyriaus.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų