REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kadenciją baigęs Prezidentas Valdas Adamkus ketvirtadienį iki vidurnakčio keturias valandas trukusiame susitikime ragino socialdemokratų vadovą Premjerą Algirdą Brazauską kandidatuoti pirmalaikiuose Prezidento rinkimuose. V. Adamkus siūlė A. Brazauskui savo paramą, jei jis kandidatuotų.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, Eltos žiniomis, A. Brazauskas nesutiko priimti tokio V. Adamkaus siūlymo ir nekeičia savo sprendimo - nedalyvauti rinkimuose. Valdo Adamkaus nuomone, valdančioji socialdemokratų partija dabartinėje situacijoje neturėtų rizikuoti Lietuvos demokratijos likimu. Kandidatuoti Algirdą Brazauską šiandien verčia ne partiniai, bet nacionaliniai interesai, mano Valdas Adamkus.

REKLAMA

Jei dėl kažkokių asmeninių visuomenei nežinomų priežasčių A.Brazauskas negali kandidatuoti, tokiu atveju Valdas Adamkus kviečia socialdemokratus pasiūlyti nepartinį kandidatą, kurį paremti galėtų pats Algirdas Brazauskas ir kuris galėtų vienyti daugumą Lietuvos žmonių. Visuomenės nuomonių apklausos rodo, kad A. Brazauskas ir V. Adamkus yra patį didžiausią gyventojų pasitikėjimą turintys politikai. Vienam iš jų kandidatuojant ir dar su antrojo parama, rinkimai galėtų baigtis ir per pirmąjį turą.

REKLAMA
REKLAMA

A. Brazauskas ketvirtadienio dieną žurnalistams yra sakęs, jog socialdemokratai jau priėmė savo galutinį sprendimą - rinkimuose kelti Česlovo Juršėno kandidatūrą ir jo tikrai nekeis. Socialdemokratų rinkimų štabo vadovas Gediminas Kirkilas Eltai yra sakęs, jog socialdemokratai jau kitos savaitės pradžioje ketina pateikti Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) surinktus 20 tūkst. parašų, remiančių Č. Juršėną.

V. Adamkus anksčiau ne kartą yra sakęs, kad jo sprendimo vienas iš lemiamų veiksnių būsiantis R. Pakso dalyvavimas ar nedalyvavimas rinkimuose. Vyriausioji rinkimų komisija ketvirtadienį leido R. Paksui pretenduoti į Prezidento postą bei išdavė jo atstovams parašų rinkimo lapus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie parlamentarai teigia tikį, kad šis VRK sprendimas nulems ir V. Adamkaus apsisprendimą dalyvauti rinkimuose. Pagal dešiniųjų partijų turimas apklausas, V. Adamkus būtų rimčiausias R. Pakso varžovas rinkimuose. Nors Č. Juršėno ir Petro Auštrevičiaus ar net Kazimieros Prunskienės galimybės patekti į antrąjį rinkimų turą taip pat yra nemažos.

Socialliberalai pastarosiomis dienomis užsiminė galintys kelti savą kandidatą. Artūras Paulauskas ne kartą yra užsiminęs, kad jei rinkimuose dalyvaus V. Adamkus ar A. Brazauskas, jis tokiu atveju nekandidatuos. Tačiau socialliberalai gali iškelti ir kitą savo kandidatą, t. y. dabartinę laikinąją partijos vadovę, socialinės apsaugos ir darbo ministrę Viliją Blinkevičiūtę. Iki šiol socialliberalai nėra priėmę jokio sprendimo ir laukia aiškesnės įvykių kloties.

Pagrindinių parlamentinių partijų atstovai sako toliau tęsiantys konsultacijas dėl kandidatų Prezidento rinkimuose ir bandysiantys tartis dėl kiek galima mažesnio skaičiaus kandidatų. Tačiau jau aišku, kad šis besitariančių partijų kandidatų skaičius bus ne mažesnis nei 2 kandidatai.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų