REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šioje rubrikoje - per paskutinę savaitę išleistos (ar bent jau internautų dėmesio šiuo laikotarpiu sulaukusios) naujos programos arba senesniųjų naujos versijos, nusipelniusios dėl vienokių ar kitokių priežasčių būti žinomos. Programos atrenkamos pagal populiarumą programų atsisiuntimo serveriuose ir išbandomos realybėje, o ne tik pasitikima jų kūrėjų aprašymais. Daugiausia dėmesio apžvalgoje skiriama nemokamoms programoms.

REKLAMA
REKLAMA

El.paštas gali būti... gražus

Apie elektroninį paštą galima būtų sudainuoti: "Vien tik "Outlook" valdo mus..." Bet tai dar nereiškia, kad ši programa – pati geriausia. Norintiems įsitikinti, kad iš el.pašto galima išsunkti kur kas daugiau funkcionalumo ir malonumo, vertėtų pabandyti "IncrediMail".

REKLAMA

Paprastai tariant, tie, kas nelabai mėgsta naudotis paštu, su "IncrediMai" gali imti ir pamėgti. Tai, ko gero, vienintelė el.pašto programa, kurios kūrėjai suvokė, kad multimedijos amžiuje ir susirašinėjimas turėtų išaugti iš primityvaus rašymo "juodu ant balto". Juolab kad interneto ryšys spartėja, pašto serveriai ir asmeniniai kompiuteriai galingėja, o HTML formatas, kuriuo siųsti žinutes siūlo "IncrediMail", jau išpopuliarėjęs iki maksimumo.

REKLAMA
REKLAMA

Trumpai: "Incredimail" – tai gražios el.pašto žinutės su foniniais paveikslėliais ir gražiu šriftu, grafiniai parašai, animuotos šypsenėlės, stilingi pranešimai apie gautas žinutes ir t.t., ir pan. Naudotis išties malonu. Net ir seniai el.paštu besinaudojančiam vartotojui gali kilti noras pakeisti savo įprastą programą (!) į "IncrediMail", ir ne vien dėl puikios išvaizdos. "IncrediMail" funkcionalumu nenusileidžia "Outlook Express" programai ir turi praktiškai visas pagrindines savybes, kurių reikalaujama iš gero el.pašto kliento: slaptažodžiais apsaugomas vartotojų paskyras, galimybę naudotis iškart keliais el. pašto adresais, kurti gavėjų sąrašus (mailing lists). Negana to, naujausia testinė "IncrediMail" versija (build 1452) aprūpinta galinga "spamo" filtravimo sistema.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar apie testinę versiją. Anksčiau "IncrediMail" buvo kiek sunkokas kompiuteriams su savo animacijomis, spalvinga sąsaja, garsais ir pan. Apie naujausią "Incredimail" galima pasakyti, kad programos veikimas yra pagreitėjęs, animacijos sklandesnės. Beje, nenorintiems daug spalvų ir kitokių grožybių, o tik funkcionalumo ir greičio, yra galimybė naudotis ir paprastu "plain text", išjungti garsus ir animacijas.

Dar vienas pliusas: į "IncrediMail" galima importuoti kitų populiarių el.pašto programų laiškus ir pašto adresus, eksportuoti nuostatas taip, kad jas būtų galima perkelti į kitą kompiuterį. Ir minusas: nemokamoje "IncrediMail" versijoje yra reklaminis langelis, prie žinučių pridedamas programos savireklamos sakinys, o kai kurios funkcijos (pvz., apvalkalų keitimas) – apribotos arba išjungtos. Tačiau "IncrediMail" – viena iš tų programų, už kurią nepagailėti 30 dolerių gali ir niekad programinės įrangos internete dar nepirkęs vartotojas.

REKLAMA

Tačiau dar šiek tiek apie pačią el.pašto esmę. "IncrediMail" kūrėjai drąsiai vadina savo kūdikį ateities el.pašto programa, bet dėl tos ateities galima ir suabejoti. Į kur palinks vartotojas – ar rinksis gražią ir patogią programą savo kompiuteryje, ar... galbūt susigundys nemokamu "Gmail" (http://www.gmail.com) gigabaitu, galimybe greitai ir patogiai tvarkyti didelius korespondencijos kiekius? Ir nebūtinai "Gmail", juk dar yra MSN, "Yahoo Mail" ir pan. nemokamos el. pašto tarnybos, pasiekiamos per interneto naršyklę iš bet kurio kompiuterio ar net mobilaus telefono. Atskira pašto programa atskirame kompiuteryje gali labai greitai tapti praeitimi...

REKLAMA

http://www.incredimail.com/english/beta_testers.asp6,5 MBNemokamaReikalavimai: Windows 98/ME/NT/2000/XP

Atsinaujina interneto pokalbių programėlės

Tiems, kam iš ICQ, MSN, AOL, "Yahoo" ir kt. pokalbių tinklų tereikia tik paprastumo (kad nevargintų jokios papildomos problemos), pristatyta nauja nemokama "EasyMessage Express" (http://www.easymessage.net) versija 2.3.661. Joje – tik smulkūs pataisymai ir pagerinimai. Tačiau įdomesnis reiškinys – kad internete populiarėja alternatyvus minimų tinklų klientas "Gaim", atkeliavęs į "Windows" iš "Linux" terpės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su "Windows XP" veikia "Gaim", galima pasakyti, ne blogiau už kitas alternatyvas. Tiesa, programai reikalingos GTK+ bibliotekos (įtrauktos į "Gaim" instaliacinį paketą), vartotojo sąsaja – ne pati dailiausia. Užtat "Gaim" prie kiekvieno vartotojo kontakto parodo, kiek laiko jis yra prisijungęs ar kiek laiko nesinaudoja kompiuteriu (idle), kokia kliento programa naudojasi, kokios failų siuntimo, saugumo ir pan. galimybės jam prieinamos.

"Gaim 0.76" – atviro kodo programa. Iš numerio matyti, kad naujausia versija dar yra bandomoji, tačiau testuojant ji veikė stabiliai. Tiesa, beta versija rašant žinutes neleido formatuoti teksto.

REKLAMA

Esama ir nemažai programos priedų (plugins), praplečiančių "Gaim" funkcionalumą.

http://gaim.sourceforge.net/win32/index.php5,35 MBNemokamaReikalavimai: Windows 98/Me/NT/2000/XP,

Nauja geriausios ugniasienės versija

Neseniai atnaujinta ir populiariausia nemokama programinė ugniesienė (firewall) "ZoneAlarm": išleista jos versija 4.5.594.

Tai viena iš asmeniniam kompiuteriui tiesiog privalomų apsaugos programų, kontroliuojanti "interneto eismą" – kokios programos jungiasi iš kompiuterio į internetą ir iš interneto mėgina pateikti į kompiuterį. Vartotojas pats gali pasirinkti, kurias programas "išleisti pasibėgioti" į tinklo platybes, o kokių – ne. Suprantama, tai apsaugo nuo visokių "Trojos arklių" ir pan. piktybinių programų ir iš dalies užtikrina, kad į kompiuterį iš interneto neįsibraus hakeriai.

REKLAMA

Jei "Microsoft" tikrai yra taip susirūpinusi "Windows" apsauga, kaip deklaruoja, ji turėtų įtraukti kažką panašaus į "ZoneAlarm" į naujas "Windows" versijas.

Beje, nauja "ZoneAlarm" nebetinka "Windows 95" operacinei sistemai.

http://www.zonelabs.com4,77 MBNemokamaReikalavimai: Windows 98/NT/2000/XP

Dar viena alternatyva "MS Office"

Čekų programuotojai išleido populiaraus biuro programų paketo "602PC Suite" ketvirtąją versiją. Joje – pagerintas suderinamumas su DOC ir XLS formatais, į "MS Office 2003" panaši įrankių juosta ir pan.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"602PC Suite 4.0" privalumas – šio paketo valdymo panašumas į "MS Office", prie jo paprasčiau priprasti, nei prie "OpenOffice" (http://www.openoffice.org). Tačiau... ankstesnės "602PC Suite" buvo nemokamos tiek privačiam, tiek verslo vartotojui, o dabar jau antra laida - nemokama tik asmeniniam naudojimui. O, kaip žinia, biuro programų paketas daugiausia reikalingas biurui...

http://www.software602.com/Nemokama asmeniniam naudojimui24,2 MBWindows 98/Me/NT/2000/XP/2003 Server

Mada... skriausti pingvinus

Dar nesate to darę? Tada pamėginkite, jei tik leidžia įsitikinimai. Gal jau pusmetį pusė pasaulio laisvalaikiu tranko juos kuoka šiuo adresu: http://yonkis.com/mediaflash/yeti_gore.htm. Šiek tiek mažiau laiko jie svaidomi į taikinį: http://www.garp.ru/fun/ysp2.html.

Šiems žaidimukams bus reikalingas "Macromedia Flash" grotuvas, kurį galima rasti adresu http://www.macromedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash. Nepilnamečiams ir silpnų nervų veikėjams žaisti nerekomenduojama, žodžiu, - N14.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų