REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš Rolando Pakso vadovautos Prezidentūros autoriteto pastaruoju metu liko tik griuvėsiai. Net 53,7 procento šalies gyventojų nepasitiki šia institucija ir vos 23 proc. - pasitiki. Smunkant Prezidentūros reitingams, smarkiai pakilo Darbo partijos ir jos lyderio Viktoro Uspaskicho reitingai, nors jis dar nepavijo populiarėjančių Algirdo Brazausko ir Valdo Adamkaus.

REKLAMA
REKLAMA

Tai parodė balandžio 1-4 dienomis atlikta visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro "Vilmorus" apklausa, kurios duomenis šeštadienį skelbia "Lietuvos rytas".

REKLAMA

Ši apklausa atlikta dar prieš Seime vykusį apkaltos proceso baigiamąjį posėdį, per kurį iš Prezidento posto pašalintas šiurkščiai šalies Konstituciją pažeidęs Prezidentas.

Dar prieš Seimo narių sprendimą nuosprendį R. Paksui parašė ir tauta. Susumavus nepalankias ir palankias nuomones jis atsidūrė priešpaskutinėje reitingų lentelės vietoje - šalia skandalingojo jo gerbėjo Vytauto Šustausko.

Mažiau patikimos už Prezidentą piliečiams atrodo tik partijos, kurios visą laiką negalėjo pasigirti aukštais reitingais.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp patikimiausių institucijų - švietimas (68,4 proc.), bažnyčia (63,7 proc.), "Sodra" (61,2 proc.), kariuomenė (60,3 proc.) ir Konstitucinis Teismas (55,7 proc.).

Tebeauga Darbo partijos populiarumas

Per pastarąsias tris savaites partijų rikiuotėje lyderiai nepasikeitė, tik dar labiau padidėjo Darbo partijos populiarumas.

Jei kitą sekmadienį vyktų rinkimai į Seimą, už šią partiją balsuotų 23,6 procento apklaustųjų (kovą buvo 20,2 proc.).

Politinių partijų sąraše antri - socialdemokratai. Jų gerbėjų gretos beveik nesikeičia. Už Socialdemokratų partiją šiuo metu balsuotų 16,8 proc. respondentų, kovą tokių buvo 16,7 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečioje vietoje išsilaikė Tėvynės sąjunga. Jos reitingai tiek kovą, tiek balandį buvo 8,2 proc.

Tuo tarpu kitos partijos balansuoja netoli 5 procentų ribos. Tik ją peržengus atsiveria galimybė patekti į parlamentą.

Kiek mažiau, palyginti su kovo mėnesiu, - 27,3 procento (buvo 29,8 proc.) apklaustųjų - atsakė esantys neapsisprendę, už kurią partiją balsuotų rinkimuose į Seimą, arba iš viso nebalsuotų.

Premjero A. Brazausko reitingas tebekyla

Iki šiol populiariausias buvęs šalies politikas Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas dar labiau sustiprino savo pozicijas. Tuo tarpu šiurkščiai Konstituciją pažeidęs Rolandas Paksas išbarstė savo gerbėjus.

REKLAMA

Tarp politikų, geriausiai atstovaujančių žmonių interesams, užtikrintai pirmauja A. Brazauskas. Jo reitingai šiemet tolydžio kilo, kol balandį pasiekė 24,1 procento (kovą buvo 22,9 proc.). Palyginimui: sausį patikimiausiu politiku Premjerą laikė 19,8, vasarį - 22 proc. respondentų.

Antroje patikimiausių politikų vietoje įsitvirtino kadenciją baigęs Prezidentas Valdas Adamkus, iš šios pozicijos išstūmęs dar praėjusį mėnesį ją užėmusį Rolandą Paksą. Kad V. Adamkus geriausiai atstovauja jų interesams, tvirtino 14,9 proc. apklaustųjų, kovą - 12,3 proc.

REKLAMA

Gerokai pakilo trečioje vietoje atsidūrusio Darbo partijos lyderio, Seimo nario Viktoro Uspaskicho reitingas. Jei kovo mėnesį patikimiausiu politiku jį laikė 11,8 proc. respondentų, tai per pastarąją apklausą tokios nuomonės buvo net 14,6 proc. apklaustųjų.

Tuo tarpu pagal apklausos rezultatus ketvirtoje vietoje esančio Rolando Pakso reitingas katastrofiškai krenta žemyn. Kad jis geriausiai atstovauja žmonių interesams, mano tik 10 proc. respondentų, kovą jų dar buvo 14,1 proc.

Šį kartą bene labiausiai pagausėjo socialinės apsaugos ir darbo ministrės Vilijos Blinkevičiūtės rėmėjų būrys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visuomenės veikėjų viršūnėje liko policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius. Įkandin jo beveik koja kojon žengia dabartinis laikinasis Seimo Pirmininkas Česlovas Juršėnas, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, Premjeras Algirdas Brazauskas ir finansų ministrė Dalia Grybauskaitė. Ši apklausa atlikta dar prieš Seime vykusį apkaltos proceso baigiamąjį posėdį, per kurį iš Prezidento posto buvo pašalintas šiurkščiai Konstituciją pažeidęs Rolandas Paksas.

Dar prieš Seimo narių sprendimą nuosprendį šiam veikėjui parašė ir tauta. 52,8 proc. pilnamečių Lietuvos žmonių pareiškė nepasitikintys R. Paksu ir tik 27,4 proc. praėjusį savaitgalį dar juo pasitikėjo.

Susumavus nepalankias ir palankias nuomones R. Paksas atsidūrė priešpaskutinėje reitingų lentelės vietoje - šalia skandalingojo jo gerbėjo Vytauto Šustausko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų