REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas ketvirtadienį nesiėmė svarstyti konservatoriaus Jurgio Razmos teiktos Prezidento rinkimų įstatymo pataisos, kuri užkirstų kelią šiurkščiai Konstituciją ir priesaiką pažeidusiam bei už tai iš pareigų pašalintam Rolandui Paksui vėl siekti Prezidento posto.

REKLAMA
REKLAMA

"Prezidentu negali būti renkamas asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš užimamų pareigų ar panaikino jo Seimo nario mandatą, jeigu nuo jo pašalinimo iš užimamų pareigų ar jo Seimo nario mandato panaikinimo praėjo mažiau kaip 5 metai", - rašoma J. Razmos parengtame projekte, kuris Seimui ketvirtadienį taip ir nebuvo pateiktas.

REKLAMA

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas socialdemokratas Algimantas Salamakinas, remdamasis Seimo statutu, pasiūlė daryti pertrauką šios pataisos svarstyme iki kitos savaitės. Nes, pasak A. Salamakino, Seimo teisės departamentas yra pateikęs išvadą, jog minėtoji pataisa prieštarauja Konstitucijai. Esant tokiai Teisės departamento išvadai, Seimas tokiu atveju turi kreiptis išvados ir į Teisės bei teisėtvarkos komitetą. Pastarasis savo vertinimą turėtų pateikti iki kitos savaitės antradienio.

REKLAMA
REKLAMA

Pataisą teikę konservatoriai piktinosi socialdemokratų siūlymu daryti pertrauką pataisos svarstyme iki kitos savaitės.

"Socialdemokratai turi suvokti savo atsakomybę. Mane stebina jų laikysena ir įsivaizdavimas, kad mūsų rankomis toliau bus bandoma spręsti šias problemas. Gerbiami socialdemokratai, jūsų atsakomybė, išsiaiškinkite su savo Premjeru ir dirbkite tai, kas jums priklauso", - kalbėjo konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Kubilius.

J. Razma taip pat stebėjosi socialdemokratų elgesiu, nes savo teiktą pataisą prieš tai sakė suderinęs ir su socialdemokratais, ir su socialliberalais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Dar vakar (trečiadienį - ELTA) atrodė, kad bent dauguma socialdemokratų, su kuriais kalbėjau, yra pozityviai nusiteikę", - sakė J. Razma. Jis pridūrė dar nedramatizuojąs padėties, nes jei Teisės ir teisėtvarkos komitetas priims savo sprendimą ateinantį pirmadienį, tokiu atveju antradienį po pateikimo Prezidento rinkimų pataisą dar būtų galima priimti skubos tvarka, tokiu būdu suspėjant užkirsti kelią R. Paksui kandidatuoti rinkimuose.

"Turiu vilties, kad, sugrįžus racionalesniems socialdemokratų lyderiams Algirdui Brazauskui ir Aloyzui Sakalui į Lietuvą, nugalės sveikas protas ir socialdemokratų frakcijoje", - sakė J. Razma.

REKLAMA

Neoficialiomis žiniomis, socialdemokratų vadovas Algirdas Brazauskas yra nurodęs frakcijos nariams surasti teisinių būdų ir užkirsti kelią Konstituciją pažeidusiam R. Paksui vėl siekti Prezidento posto. Šiuo metu A. Brazauskas yra išvykęs į Airiją.

J. Razma, be kita ko, pažymėjo, kad Teisės departamento išvadą rengė ne kas kitas, o buvusi R. Pakso patarėja teisės klausimais Ona Buišienė.

Atsakydamas į šį priekaištą, Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Vytenis Andriukaitis pridūrė, jog Teisės departamento išvadą savo parašu patvirtino ir šio departamento vadovas Kęstutis Virketis.

Pasak V. Andriukaičio, Konstitucija esanti aukščiau visko ir jos privalu laikytis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų