REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

"Kodėl bylos prokuratūrai neatiduodu? Aš tą bylą laikysiu tol, kol man neliks neaiškumų. O tada bylą atiduosiu toms teisėsaugos institucijoms, kurioms reikalinga", - žurnalistams ketvirtadienį teigė prezidentas Rolandas Paksas.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kas galėtų padėti jam išsiaiškinti kylančius klausimus, R. Paksas teigė, kad tai galėtų padaryti "ir prokurorai, ir aš pats, ir Saugumo departamentas". "Ir aš manau, kad jie galėtų padėti man tą dalyką padaryti", - teigė R. Paksas.

REKLAMA

Paklaustas, ar tikrai operatyvinėje alkoholio bendrovės Alita" privatizavimo byloje yra minimi jo bendražygiai liberaldemokratai Dailis Barakauskas ir Henrikas Žukauskas ir koks yra jų vaidmuo, R. Paksas atsakė, kad "studijuoja bylą" ir mato joje "rimtesnių problemų negu reaguoti į Saugumo departamento vieno iš vadovų replikas per televizijos laidą".

"Byla yra pas mane, aš esu paprašęs iš Valstybės saugumo departamento pokalbių išklotinių. Noriu tikėti, kad aš tuos pokalbius gausiu. Kai išanalizuosiu, aš pasakysiu savo išvadas", - aiškino R. Paksas.

REKLAMA
REKLAMA

Ką byloje galėjo rasti prezidentas?

Dienraštis "Lietuvos rytas" ketvirtadienį skelbia, kad "Alitos" byloje figūruoja H. Žukauskas, D. Barakauskas ir Liberalų demokratų partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis.

Dienraščio žiniomis, iš užfiksuotų telefono pokalbių matyti, kad politikai nepasidalija pinigų, gautų už tarpininkavimo paslaugas siekiant kai kuriems verslininkams palankių įmonės "Alita" privatizavimo konkurso rezultatų.

H. Žukauskas "absurdu" pavadino įtarimus dėl jo galimo dalyvavimo pinigų dalybose, susijusiose su "Alitos" privatizavimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Saugumas klastoja ir fabrikuoja informaciją ir pažymas apie tuos, kurie jam yra nepalankūs", - BNS ketvirtadienį teigė parlamentaras.

Būtent dėl byloje minimų bendražygių pavardžių prezidentas, "Lietuvos ryto" teigimu, delsia ją perduoti prokurorams.

Trečiadienį vakare LTV laidoje "Spaudos klubas" VSD pareigūnas Linas Petronis pasakė, kad Neteisėtu keliu gautoje Valstybės saugumo departamento (VSD) operatyvinėje byloje apie bendrovės "Alita" privatizavimą prezidentas galėjo rasti jo aplinką, bet ne kitus aukščiausius valstybės pareigūnus kompromituojančią informaciją.

REKLAMA

"Aš įsivaizduoju, ką prezidentas norėjo sužinoti. Matyt, seniai sklandė gandai, kad toje byloje turi būti kažkas tai apie aukščiausius valstybės vadovus. Bet tai buvo tik gandai. Čia kaip toje patarlėje - girdėjo varpus skambant, tik nenugirdo kurioje parapijoje", - sakė pareigūnas.

"Nėra ten pirmųjų valstybės asmenų, nei jų balsų, nei jų veiklos - nieko ten nėra", - tvirtino jis.

Tačiau, pasak L. Petronio, prezidentą gautoje byloje turėjo nustebinti jo paties aplinkos žmonių veiksmai.

"Matyt, prezidentas rado ten ko nesitikėjo - rado savo aplinką ir savo aplinkos rietenas dėl kąsnio", - sakė pareigūnas.

REKLAMA

"Ten yra suvestinė kai kurių jūsų labai gerų pažįstamų tarpusavio pokalbių, kad jie yra giliai įžeisti, kad ne tam davė, kad ne tas paėmė", - pažymėjo L. Petronis, kreipdamasis į laidoje dalyvavusį proprezidentinės Liberalų demokratų partijos (LDP) lyderį V. Mazuronį, suabejojusį pareigūno teiginiais.

Laidoje dalyvavęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Aloyzas Sakalas patvirtino, kad yra matęs minėtų pokalbių suvestines, kai prezidento aplinkos ryšius pernai svarstė jo vadovauta Seimo specialioji tyrimo komisija dėl galimų grėsmių nacionaliniam saugumui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Tai yra kelių kolegų, kurių pavardžių nenoriu minėti, kelių prezidento aplinkos žmonių rietenos dėl kąsnio", - patvirtino A. Sakalas.

V. Mazuronis laidoje pareiškė, kad tokia informacija turėtų būti paviešinta.

Kaip buvo paimta byla ir kas dėl to kaltas

Praėjusią savaitę prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Romualdas SenovaitisAlytaus VSD skyriaus vadovo Alberto Sereikos gavo operatyvinę bylą, susijusią su bendrovės "Alita" privatizavimu.

Per incidentą VSD generalinį direktorių pavadavęs Arvydas Pocius pareiškė, kad pavaldinys nepakluso jo nurodymui elgtis pagal įstatymus ir neduoti medžiagos.

REKLAMA

Interviu spaudai A. Pocius sakė, kad A. Sereika jį telefonu informavęs apie prezidento patarėjo R. Senovaičio atvykimą į Alytų ir pateiktą raštą, reikalaujantį pateikti dokumentus, susijusius su bendrovės "Alita" privatizavimu. A. Pocius teigė paaiškinęs A. Sereikai, kad tas raštas turi būti pirmiausia persiųstas VSD vadovybei ir tik po to bus sprendžiama, kaip pasielgti.

Tačiau A. Sereika vėl paskambinęs A. Pociui ir pareiškė, esą ką tik jam paskambinęs prezidentas ir davęs tiesioginį nurodymą su visais dokumentais atvykti į Prezidentūrą.

REKLAMA

Šiuo metu dėl A. Sereikos veiksmų yra atliekamas tarnybinis patikrinimas.

Ketvirtadienį prezidentas R. Paksas pareiškė abejojantis Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo pavaduotojo Arvydo Pociaus kompetencija. Prezidentas savo pretenzijas išdėstė laiške VSD generaliniam direktoriui Mečiui Laurinkui, pranešė prezidento spaudos tarnyba.

Laiške VSD vadovui R. Paksas pažymėjo, kad jau du kartus kreipėsi į A. Pocių, prašydamas pateikti telefoninių pokalbių, susijusių su bendrovės "Alita" privatizavimu, išklotines.

Prezidentas teigia, kad VSD iki šiol jam nėra pateikęs informacijos apie valstybės tarnautojų bei pareigūnų galimai neteisėtus veiksmus privatizuojant bendrovę "Alita". Be to, anot pranešimo, A. Pocius taip pat nepateikė prašomos medžiagos ir nenurodė tokių savo veiksmų motyvų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Šalies vadovas pabrėžė, kad pagal Lietuvos Respublikos Valstybės saugumo departamento įstatymą, VSD privalo teikti informaciją Respublikos prezidentui valstybės saugumo klausimais", - sakoma pranešime spaudai.

Tačiau VSD pareiškė, kad A. Pocius pareiškė negali priimti prezidento priekaištų, nes "neturi teisės pažeidinėti Konstitucijos ir įstatymų".

"Departamento vadovybė elgiasi taip, kaip numato įstatymai. Operatyvinės informacijos perdavimas yra griežtai reglamentuojamas įstatymų nustatyta tvarka ir pagal kompetenciją", - sakoma VSD pranešime spaudai.

REKLAMA

Pasak pranešimo, raštiškas prezidento reikalavimas perduoti papildomą operatyvinę informaciją buvo gautas tik vieną kartą. Jį pasirašė prezidento patarėjas R. Senovaitis, ir VSD davė teisiškai argumentuotą raštišką atsakymą.

"VSD, neturėdamas operatyvinės "Alitos" bylos, neturi įstatyminės galimybės teisėtai teikti papildomos operatyvinės informacijos", - sakoma pranešime spaudai.

Valstybės paslapčių apsaugos komisija paragino grąžinti "Alitos" operatyvinę bylą VSD, nes ji buvo paimta pažeidžiant įstatymus.

Kas bylą skaitys po prezidento?

Praėjusią savaitę generalinis prokuroras Antanas Klimavičius paprašė prezidentą perduoti bylą prokuratūrai. Tačiau Valstybės paslapčių apsaugos komisija paragino ją grąžinti VSD, nes ji buvo paimta pažeidžiant įstatymus.

REKLAMA

Šį dokumentą iš Alytaus į Vilnių atgabenęs prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais R. Senovaitis "Lietuvos rytui" trečiadienį patvirtino, kad jau yra parengtas atsakymas Generalinei prokuratūrai, prašiusiai perduoti jai iš saugumiečių neteisėtai perimtą bylą, tačiau neatskleidė, ar prezidentas įvykdys šį prašymą.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų