REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laikinai nuo pareigų nušalintas Valstybės saugumo departamento (VSD) Alytaus skyriaus viršininkas Albertas Sereika patvirtino, kad prezidentui perduotoje operatyvinėje byloje dėl bendrovės "Alita" privatizavimo minimos liberaldemokratų pavardės.

REKLAMA
REKLAMA

"Tai, kad minima spaudoje, elgiamasi pakankamai negarbingai. Tos pavardės, kurios paminėtos - taip, jos yra, bet yra pakankamai neesminiai dalykai. Yra ir kitų pavardžių, nemažiau garsių pavardžių", - po susitikimo su prezidentu Rolandu Paksu žurnalistams teigė A. Sereika.

REKLAMA

Dienraštis "Lietuvos rytas" ketvirtadienį paskelbė, kad "Alitos" byloje minimi Seimo nariai liberaldemokratai Dailis Barakauskas ir Henrikas Žukauskas, taip pat Liberalų demokratų partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis.

Tačiau A. Sereika pažymėjo, kad byloje yra ir kitų pavardžių, kurios siejamos "su kitais aukštais valstybės pareigūnais", tačiau jų neatskleidė.

Penktadienį A. Sereika buvo iškviestas į Prezidentūrą, kaip pats sakė, prezidentui Rolandui Paksui patikslinti tam tikrų operatyvinės tyrimo medžiagos apie "Alitos" privatizavimą detalių. Šią medžiagą A. Sereika praėjusią savaitę perdavė prezidento patarėjui Romualdui Senovaičiui, o pastarasis ją atvežė į Vilnių.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės paslapčių apsaugos koordinavimo komisija nusprendė, kad R. Paksas VSD operatyvinio tyrimo bylą gavo pažeidžiant įstatymus ir turi ją grąžinti saugumui.

Po susitikimo su R. Paksu A. Sereika žurnalistams neryžtingai teigė turėjęs teisę pateikti prezidentui tam tikrus patikslinimus, nes yra susipažinęs su šia medžiaga.

Pareigūnas teigė sulaukęs prezidento padėkos už parodytą pilietinę poziciją. "Man tai be galo svarbu. Tuo labiau šiandien", - pabrėžė A. Sereika.

Jis sakė slaptą medžiagą prezidentui perdavęs ne dėl pareigų ar kokios nors posto ir tvirtino penktadienį vykusiame susitikime nesulaukęs prezidento siūlymo prisijungti prie jo komandos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę R. Paksas interviu spaudai pareiškė, kad jo nurodymą įvykdęs A. Sereika nenukentės, o jei pareigūnas praras dabar užimamas pareigas "užims aukštesnes".

A. Sereika savo poelgį lygino su Lietuvos piliečiais, 1991 metais gynusiais parlamentą ir kitus strateginius objektus nuo sovietinės kariuomenės siautėjimų.

"Jeigu atsimenate, ir Seimo pirmininkas kažkada formaliai pažeidė įstatymą, tapdamas pirmuoju generaliniu prokuroru. Mes visi - ir aš, ir jūs - važiuodami prie televizijos, prie parlamento irgi galėjome tapti įstatymų pažeidėjais, bet važiavome", - samprotavo pareigūnas.

REKLAMA

Kartu jis abstrakčiai kalbėjo, kad "medžiagoje pradėjo matytis keisti reiškiniai, kai vieni dokumentai atsiranda, kiti išnyksta. Tai yra detalės, kurias ne aš turėčiau atskleidinėti".

Paklaustas, kaip dingdavo medžiaga, jei jis pats vadovavo VSD Alytaus skyriui, A. Sereika teigė, kad tai ir yra "tyrimo esmė".

Pareigūnas teigė, kad daugelio dokumentų yra po du egzempliorius. "Vienas yra Alytuje, kitas yra Vilniuje. Galbūt šiandien garbingi vyrai turi pripažinti, kad antrą egzempliorių jie juk turi", - kalbėjo A. Sereika.

REKLAMA

Paklaustas, kokie pareigūnai yra minimi operatyvinėje byloje, A. Sereika padėkojo už dėmesį ir iš spaudos konferencijų salės išėjo į R. Senovaičio kabinetą.

A. Sereika šiuo metu yra nušalintas nuo pareigų, dėl jo veiksmų VSD atlieka tarnybinį patikrinimą.

Prezidentas siekį gauti operatyvinę bylą apeinant VSD vadovus aiškina tuo, kad turi informacijos apie neva nusikalstamą VSD veiklą privatizuojant alkoholio įmones. Saugumas tokius kaltinimus atmeta.

Bendrovės "Alita" privatizavimo konkursą laimėjo ketvirtąją vietą užėmęs jos vadovų konsorciumas. Nugalėtoju jis tapo iš konkurso pasitraukus kitiems dalyviams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitą savaitę Seimas numato pradėti apkaltos prezidentui procesą dėl kaltinimų šiurkščiai pažeidus Konstituciją ir sulaužius duotą priesaiką.

Premjeras Algirdas Brazauskas po iš anksto neskelbto susitikimo su prezidentu žurnalistams teigė manąs, kad prezidentas turėtų perduoti turimą medžiagą Generalinei prokuratūrai, kuri ir priims sprendimą, pradėti ikiteisminį tyrimą ar ne, nes tai, A.Brazausko teigimu, "nėra nei prezidento, nei premjero, nei Seimo prerogatyva".

"Byla negali pasilikti pas prezidentą ir prezidentas šitą puikiai supranta, kad ją reikia įteisinti, kad ji būtų ten, kur jai priklauso būti", - teigė A. Brazauskas.

REKLAMA

Bendrovės "Alita" privatizavimo konkursą laimėjo ketvirtąją vietą užėmęs jos vadovų konsorciumas. Nugalėtoju jis tapo iš konkurso pasitraukus kitiems dalyviams.

Kitą savaitę Seimas numato pradėti apkaltos prezidentui procesą dėl kaltinimų šiurkščiai pažeidus Konstituciją ir sulaužius duotą priesaiką.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų