REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas penktadienį neeilinės sesijos posėdyje pradėjo Šiaurės Atlanto sutarties ratifikavimo procedūrą, kuri yra vienas paskutinių žingsnių į visateisę Lietuvos narystę NATO. Atsakydamas į parlamentarų klausimus Užsienio reikalų ministras Antanas Valionis neatmetė galimybės, kad Lietuvoje gali būti NATO bazių.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas Rolandas Paksas trečiadienį pateikė šią sutartį Seimui ratifikuoti ypatingos skubos tvarka.

REKLAMA

"Įstoję į NATO gauname tokias saugumo garantijas, kokių dar nesame turėję", - pristatydamas protokolus pažymėjo užsienio reikalų (UR) ministras Antanas Valionis.

NATO remiasi kolektyvinės gynybos principu, kuris reiškia, jog vienos Aljanso narės užpuolimas yra laikomas visų narių užpuolimu ir į jį turi būti duotas bendras atkirtis.

Ministras taip pat pabrėžė, kad narystė NATO yra "kokybiškas ir garantuotas saugumas už mažiausią kainą", nes neutralumas kainuotų "žymiai brangiau".

REKLAMA
REKLAMA

Lietuva, A. Valionio teigimu, tikisi nuo pat narystės pradžios tapti visaverte NATO nare, lygiomis teisėmis dalyvauti visose NATO struktūrose, taip pat ir NATO ir Rusijos taryboje.

"Turime NATO garantijas, kad nuo pat savo narystės pradžios mes turime dalyvauti kaip lygiateisiai partneriai", - sakė UR ministras.

Atsakydamas į parlamentarų klausimus ministras neatmetė galimybės, kad Lietuvoje gali būti NATO bazių.

"Mes pasiruošę būti pilnaverčiais NATO nariais", - sakė jis, paklaustas, kaip vertina galimybę Lietuvoje įsteigti NATO bazes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

UR ministro teigimu, Lietuvai narystę NATO pasiekti padėjo "svarbiausių politinių jėgų sutarimas ir daugumos piliečių parama". Praėjusių metų pabaigoje narystę Aljanse rėmė 77 proc. šalies gyventojų.

Seimas sutartį ratifikuoti planuoja po savaitės, kitą trečiadienį, prasidėsiančios eilinės pavasario parlamento sesijos pirmajame posėdyje.

Visos 19 dabartinių NATO šalių narių jau pritarė Lietuvos ir dar šešių į Aljansą pakviestų valstybių prisijungimui prie 1949 metais balandžio 4 dieną Vašingtone priimtos Šiaurės Atlanto sutarties ir JAV Valstybės departamente deponavo tai patvirtinančius protokolus.

REKLAMA

Aljanso nare Lietuva turėtų tapti kovo pabaigoje arba balandžio pradžioje, kai visos septynios naujosios NATO šalys narės bus deponavusios ratifikacinius raštus.

Balandžio 2 dieną Briuselyje vyks neformalus NATO šalių narių užsienio reikalų ministrų posėdis, kuriame Lietuva turėtų dalyvauti jau kaip visavertė Aljanso narė.

Tą pačią dieną prie NATO būstinės įvyksiančioje iškilmingoje ceremonijoje iškils septynių naujųjų NATO šalių narių vėliavos.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų