REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidento Rolando Pakso pavedimu jo patarėjui Romualdui Senovaičiui iš Valstybės saugumo departamento (VSD) Alytaus skyriaus išvežus slaptą operatyvinę bylą apie bendrovės "Alita" privatizavimą, Seimo Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininkas Nikolajus Medvedevas prabilo apie užsienio žvalgybų įtaką.

REKLAMA
REKLAMA

Interviu dienraščiui "Lietuvos rytas" N.Medvedevas teigė, kad komisijai neteko svarstyti panašaus atvejo. N.Medvedevo vadovaujama komisija Generalinės prokuratūros paprašė ištirti, ar prezidentas ir jo patarėjas nepažeidė įstatymų.

REKLAMA

"Netgi košmariškame sapne nesu sapnavęs, kad keturioliktaisiais metais po nepriklausomybės atgavimo gali taip nutikti. Dešimčia balų galėčiau įvertinti tų specialiųjų struktūrų darbą, kurios sumanė ir vykdo šią akciją. Už tokias operacijas jų organizatoriai nusipelno aukštesnio karinio laipsnio ar ordino", - teigė Seimo komisijos pirmininkas.

Parlamentaras teigė aiškiai regintis, kad "Lietuvoje žaidžiama kažkokia labai gudri šachmatų partija, o jei taip, vadinasi, yra ir figūrų stumdytojas".

REKLAMA
REKLAMA

"Žvalgybos labai išplėtojusios psichologinio manipuliavimo meną. Kai žaidžiama protingai, žaidėjai gali nė neįsivaizduoti, kad jais jau manipuliuojama. Žinau, kas yra įtakos agentas, žinau, kaip galima pamėtėti kokią nors idėją, uždegti ja kitus, pavyzdžiui, prezidentą ar jo aplinką, ir pasišalinti. Vėliau niekas net neprisimena, kam pirmajam atėjo į galvą gudri mintis", -teigė N.Medvedevas.

Paklaustas, ar toks Lietuvos prezidento elgesys su slapta informacija nesukels NATO pareigūnų abejonių dėl Lietuvos gebėjimo išsaugoti paslaptis, N.Medvedevas teigė, kad JAV ambasadoriaus Lietuvoje Stepheno Mullo (Styveno Malo) perspėjimas , kad Lietuva gali būti nepriimta į NATO ir Europos Sąjungą, jeigu šalyje kiltų riaušės arba įvyktų perversmas, buvo pasakytas ne "šiaip sau".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Žinau, kad NATO įdėmiai stebi, kas vyksta Lietuvoje. Kilus pavojui jų paslapčių saugumui, paprasčiausiai būtų nuspaustas "stop" mygtukas ir Lietuva liktų anapus Aljanso saugumo erdvės", - teigė parlamentaras.

"Apie kokią paslapčių apsaugą galime kalbėti, jeigu Prezidentūros valdininkas gali atvažiuoti ir pasiimti iš VSD operatyvinę bylą? Taip vežiojant slaptą informaciją, žiūrėk, ir dings dokumentai ar su jais susipažins tokios akys, kurios neturi jų matyti", - sakė N.Medvedevas.

Jo teigimu, "blogai, kai įstatymus pažeidžia piliečiai, bet tai dar ne tragedija. "Tačiau kai įstatymą pažeidžia prezidentas, būtina skambinti visais varpais - tai reiškia, jog griaunama Lietuvos valstybė", - sakė N.Medvedevas.

REKLAMA

Komisijos pirmininko teigimu, aukščiausias valstybės pareigūnas atvirai demonstruoja žmonėms, jog galima siekti savo tikslų ir neteisėtomis priemonėmis.

"Blogiausia tai, kad didelė dalis žmonių nė nemano smerkti tokių prezidento veiksmų. Jie nesuvokia, kad tai pražūtingas kelias, kuris Lietuvą stumia į tokią padėtį, kokia buvo Ukrainoje po bolševikų perversmo, kai tvarką darė anarchisto Machno gaujos", - teigė N.Medvedevas.

Penktadienį posėdžiavusi Valstybės paslapčių apsaugos koordinavimo komisija nusprendė, jog R.Paksas VSD operatyvinio tyrimo bylą gavo pažeidžiant įstatymus ir turi ją grąžinti saugumui.

REKLAMA

Komisija konstatavo, jog perduodant bylą buvo pažeisti Valstybės ir tarnybos paslapčių apsaugos, Operatyvinės veiklos įstatymai bei Vyriausybės nustatyta elgesio su slaptais dokumentais tvarka ir VSD teisės aktai.

Tuo tarpu generalinis prokuroras Antanas Klimavičius paprašė prezidento operatyvinę medžiagą perduoti prokurorams bei informuoti apie jam žinomas veikas, turinčias nusikaltimo pobūdžio.

Prezidento patarėjui operatyvinę bylą perdavęs VSD Alytaus skyriaus vadovas Albertas Sireikia nušalintas nuo pareigų, pradėtas tarnybinis patikrinimas.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų