REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Rolandas Paksas, jo patarėjai ne kartą piktinosi žiniasklaida, esą kai kurie laikraščiai, televizijos stotys nėra objektyvūs, jo atstovė spaudai Jūratė Overlingienė per spaudos konferenciją ne visiems žurnalistams leido paklausti prezidento, iš LNK žurnalisto Petro Lingės buvo atimta akreditacija. Ar tai reiškia, kad Prezidentūra paskelbė karą žurnalistams?

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentūra nori būti išgirsta

Prezidentūros karas su žiniasklaida? “Tai visiškas absurdas”, - “Omni laikui” sakė prezidento atstovė spaudai Jūratė Overlingienė. Ir pridūrė: Mes labai norėtume, kad žurnalistai mus išgirstų. Išgirstų tai, kas sakoma, o ne tai, ką žurnalistai nori išgirsti”.

REKLAMA

Paklausus apie konfliktą su LNK žurnalistu Petru Linge, ji atsakė, kad šis žurnalistas nepakluso nustatytoms taisyklėms, todėl iš jo buvo atimta akreditacija.

LNK naujienų tarnybos vadovas Edmundas Jakilaitis “Omni laikui” teigė: “Net ir esant taisyklėms, apie kurias prabilo J. Overlingienė, jos yra neteisėtos, o mūsų žurnalistai nėra jų pasirašę”.

Pati J. Overlingienė teigė, kad ji nėra parašiusi jokių taisyklių: “Mano asmeninių taisyklių, sugriežtinimų nėra”.

REKLAMA
REKLAMA

O nukentėjęs žurnalistas P. Lingė “Omni laikui” sakė: “Tai vertinu kaip bandymą žurnalistus pastatyti į vietą, kad šie nešmirinėtų ir nebandytų ieškoti naujienų, galinčių pakenkti Prezidentūrai”.

Paklausus, kaip jis galėtų apibūdinti Prezidentūros ir žurnalistų santykius, LNK žurnalistas atsakė: “Prezidentūroje matosi padidintas jautrumas ir bet koks neklusnumas juos erzina. Todėl jie labai audringai reaguoja į viską”.

LNK naujienų tarnybos vadovas E. Jakilaitis buvo kategoriškesnis. Šį incidentą jis įvertino kaip “šiurkštų visuomenės informavimo įstatymo pažeidimą”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar laikomasi Visuomenės informavimo įstatymo?

Visuomenės informavimo įstatymas skelbia: “Kiekvienas asmuo turi teisę viešai kritikuoti valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų, taip pat pareigūnų veiklą. Lietuvos Respublikoje draudžiama persekioti už kritiką”.

Tačiau ar tikrai pareigūnai supranta, kad žurnalistai gali kritikuoti jų veiklą?

Praeitais metais kilo skandalas dėl Prezidentūros darbuotojų skambučių iš tarnybinių telefonų į Rimvydo Paleckio laidą “Prašau žodžio” ir balsuojant už prezidentui R. Paksui palankią poziciją.

REKLAMA

Vėliau grupė Prezidentūros darbuotojų parašė pasiaiškinimą Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkui Vytautui Andriuliui dėl savo veiksmų. Šis dokumentas pateko į “Omni laiko” redakciją. Ten rašoma:

“LTV laidos vedėjas R. Paleckis televizijos žiūrovams pateikė diskusijai ir balsavimui Respublikos Prezidento programą, kurios įgyvendinimas po Prezidento rinkimų yra ne diskusijų, o veiklos objektas”.

Šį pasiaiškinimą pasirašė prezidento R. Pakso sekretorė D. Kulbokaitė, prezidento patarėjos V. Laiconienė, J. Ūsienė, V. Vinickienė, O. Valiukevičiūtė.

REKLAMA

Paklausus O. Valiukevičiūtės, kaip šis teiginys dera su Visuomenės informavimo įstatymu, kuris leidžia kritikuoti pareigūnų veiksmus ir programas, patarėja paprašė paskambinti kitą dieną, nes jai reikia įsigilinti į šį reikalą.

V. Laiconienė buvo nusiteikusi ne taip ryžtingai. Ji teigė, kad kiekvienas gali turėti savo nuomonę ir ją pareikšti. “Aš taip pat galiu turėti savo nuomonę ir ją viešai pareikšti”, - sakė ji “Omni laikui”.

R. Paleckis: Pakso aplinkai artimas autoritarinis valdymas

“Omni laikui” paklausus laidos “Prašau žodžio” vedėjo Rimvydo Paleckio pakomentuoti, kaip jis pats vertina Prezidentūros darbuotojų mintį, kad prezidento programa po rinkimų nėra “diskusijų objektas”, šis atsakė: “Manau, kad bet kokia programa diskutuotina ir kuo įtakingesnė partija ar aukštesnis pareigūnas, tuo daugiau turi būti diskutuojama”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Paleckis taip pat pridūrė, kad “toks jų pasiaiškinimas akivaizdžiai parodo tų žmonių autoritarinį mąstymą. Beje, bendraujant su artimiausia prezidento aplinka ne kartą teko išgirsti neoficialius prisipažinimus, kad autoritarinis valstybės valdymas jiems yra artimas ir suprantamas”.

R. Paleckis kurį laiką dirbo antrosios R. Pakso Vyriausybės atstovu spaudai.

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius kalbėdamas apie Prezidentūros darbuotojų paaiškinimus teigė:

“Tokie pasiaiškinimai ar pasiteisinimai atrodo mažų mažiausiai absurdiškai. Dėl dviejų dalykų. Visų pirma kas leido už mokesčių mokėtojų pinigus balsuojant laidose "įgyvendinti" programą? Antra, jokio valdžios pareigūno ar net oficiali valstybės politika negali demokratinėje visuomenėje tapti neliečiamu kritikos objektu. Jeigu taip yra - mes ne demokratinė valstybė”.

Virginijus Savukynas ([email protected])

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų