REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Rolandas Paksas pareiškė turįs žinių, kad jo iš Valstybės saugumo departamento (VSD) perimtoje operatyvinėje byloje dėl alkoholio bendrovės "Alita" privatizavimo trūksta dokumentų, ir pareikalavo Generalinės prokuratūros ištirti jų dingimo aplinkybes.

REKLAMA
REKLAMA

Spaudos konferencijoje antradienį R. Paksas teigė, kad byloje trūksta 12-kos dokumentų, kuriuos jis perduoda Generalinei prokuratūrai.

REKLAMA

Prezidentas neatsakė į klausimą, iš kur gavo tuos trūkstamus dokumentus, pasiūlęs teirautis Generalinės prokuratūros.

Jis reikalauja prokurorų ištirti dokumentus, pokalbių telefonu įrašus ir jų išklotines, susijusius su "Alitos" privatizavimu. Prezidentas taip pat reikalauja ištirti, ar VSD pareigūnai galėjo suklastoti dokumentus, taip pat ar "kai kurie" socialliberalų vadovai negalėjo daryti įtakos "Alitos" privatizavimui, ar kai kurie VSD pareigūnai nepažeidė valstybės paslapčių apsaugos ir valstybės tarnybos įstatymų.

REKLAMA
REKLAMA

Naujosios sąjungos (socialliberalų) lyderis, Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas įtarimus socialliberalams pavadino "bandymu mesti jauką visuomenei" ir neigė, kad jis pats ar kiti socialliberalai darė neteisėtą įtaką bendrovės privatizavimui.

"Esu įsitikinęs, jog neturėjome jokių blogų kėslų, o atvirkščiai, siekėme, kad "Alita" būtų privatizuota skaidriai, objektyviai ir su didžiausia nauda", - žurnalistams antradienį sakė Seimo vadovas.

A.Paulauskas yra raginęs surengti pakartotiną privatizavimo konkursą, kai iš jo buvo pašalintas pirmosios vietos laimėtojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Alitos" privatizavimo konkurso nugalėtoju buvo paskelbtas Italijos įmonių grupės "Bosca" vadovas bei savininkas Luigiterzo Bosca (Luidžitercas Boska), tačiau jam nustatytu laiku neatvykus parafuoti akcijų pirkimo-pardavimo sutarties, iš konkurso jis buvo pašalintas.

"Tai negalima vadinti įtakojimu neteisėtiems veiksmams, aš, atvirkščiai, įtakojau, kad būtų skaidriai ir objektyviai šitas procesas vykdomas", - teigė A. Paulauskas.

Prezidentas teigė, kad byloje rado du dokumentus su identiška registracijos data ir numeriu, tačiau skirtingu turiniu. R. Paksas taip pat teigė, kad VSD nepateikė visos turimos informacijos bylos dėl "Alitos" privatizavimo tyrimą kontroliuojančioms teisėsaugos institucijoms.

REKLAMA

Antradienį popiet R. Paksas atidavė Generalinei prokuratūrai operatyvinę bylą dėl "Alitos", kurią jam iš Alytaus VSD padalinio, pažeisdamas įstatymus, prieš tris savaites atvežė tuometinis padalinio vadovas Albertas Sereika. Jis už šį poelgį neteko tarnybos VSD, bet buvo priimtas dirbti į Prezidentūrą.

Prokurorė Ona Rojūtė, lydima prezidento patarėjo valstybės saugumo klausimais Evaldo Vaitkaus ir dviejų prezidento asmens sargybinių, apie 14 valandą išėjo per vidinį išėjimą į Prezidentūros kiemą, kur sėdo į jos laukusį automobilį ir išvyko.

REKLAMA

Nors žurnalistams kilo daug klausimų, susijusių su "Alitos" byla, prezidentas atsakymų į beveik kiekvieną jų siūlė ieškoti Generalinėje prokuratūroje.

"Yra pažymos originalios su parašais, jos yra išlikusios, yra pažymos be parašų su skirtingu turiniu. Ir tą medžiagą, ir aną aš atidaviau Generalinei prokuratūrai", - teigė R. Paksas.

"Kategoriškai atmetu jūsų teiginius apie kažkokius išplėšimus, ar kokius nors klastojimus, esančius čia (Prezidentūroje - BNS). Tą įrodo ir pats bylos turinys", - teigė R. Paksas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas tikino, kad A. Sereikai ir jo patarėjui nacionalinio saugumo klausimais Romualdui Algirdui Senovaičiui vežant medžiagą iš Alytaus į Vilnių, dokumentai negalėjo dingti.

"Tie dokumentai yra. Ir vieni, ir kiti duodami Generalinei prokuratūrai. Tik vienų dokumentų nėra pagrindinėje byloje, bet visi originalai yra. Jie sudėti į atskirą krūvą. Jie atiduodami Generalinei prokuratūrai", - teigė R. Paksas.

R. Paksas atsisakė įvardyti konkrečius byloje figūruojančius asmenis, taip pat apgailestavo, kad VSD nepateikė jam telefoninių pokalbių įrašų, kaip kad buvo prašęs.

REKLAMA

"Tiek, kiek byloje yra medžiagos, aš su ja susipažinęs. Man ten neaiškumų nebėra", - teigė R. Paksas.

Paklaustas, ar perimant bylą nebuvo siekiama nuslėpti prezidento aplinkos žmonių dalyvavimą privatizavime, prezidentas atmetė tokį klausimą kaip nepagrįstą.

"Atmetu šitokius klausimus ir tokias versijas kaip visiškai nepagrįstas, kadangi aš išsamiai susipažinęs su šita byla", - teigė R. Paksas.

VSD prezidento kaltinimus klastojant dokumentus yra kategoriškai atmetęs.

Antradienio rytą Prezidentūroje apsilankęs generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis žurnalistams teigė, kad prokuratūra aiškinsis, ar yra nusikalstamos veikos VSD Alytaus padalinio vadovo Alberto Sereikos veiksmuose jam paimant bylą iš darbovietės ir bevežant į Prezidentūrą, ir ar yra nusikalstamos veikos požymių, vedant "Alitos" privatizavimo operatyvinio tyrimo bylą.

REKLAMA

VSD tarnybinio tyrimo metu nustatė, kad G. Sereikai paimant bylą ir perduodant ją prezidentui buvo pažeisti tiek Lietuvos įstatymai, tiek kiti teisės aktai, reglamentuojantys darbo su slapta informacija taisykles bei instrukcijas. A. Sereika buvo atleistas iš Valstybės saugumo departamento už pareigūno vardo žeminimą ir VSD statuto pažeidimą.

G. Jasaitis taip pat pažymėjo, kad operatyvinei medžiagai atsidūrus Prezidentūroje, "ypatingos sėkmės" tiriant "Alitos" privatizavimą jau nebegalima tikėtis.

VSD paprašė Generalinės prokuratūros pradėti ikiteisminį tyrimą dėl A. Sereikos veiksmų.

VSD pareigūnas Linas Petronis prieš kurį laiką Lietuvos televizijos laidoje "Spaudos klubas" sakė, kad "prezidentas rado byloje savo aplinką ir savo aplinkos rietenas dėl kąsnio".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panašiai rašė ir dienraštis "Lietuvos rytas", paskelbęs, kad "Alitos" byloje figūruoja Liberaldemokratų frakcijos Seime seniūnas Henrikas Žukauskas, šios frakcijos narys Dailis Barakauskas ir Liberalų demokratų partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis.

Dienraščio žiniomis, iš užfiksuotų telefono pokalbių matyti, kad politikai nepasidalija pinigų, gautų už tarpininkavimo paslaugas siekiant kai kuriems verslininkams palankių įmonės "Alita" privatizavimo konkurso rezultatų.

Bendrovės "Alita" privatizavimo konkursą laimėjo ketvirtąją vietą užėmęs jos vadovų konsorciumas. Nugalėtoju jis tapo iš konkurso pasitraukus kitiems dalyviams.

Praėjusią savaitę Seimas pradėjo apkaltos prezidentui procesą dėl kaltinimų šiurkščiai pažeidus Konstituciją ir sulaužius duotą priesaiką.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų